Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Evian : Νερό ή ομάδα;

Αν κάνουμε μια βόλτα στο δρόμο και αρχίσουμε και ρωτάμε τον κόσμο τι νομίζει ότι είναι το Evian οι απαντήσεις που θα πάρουμε είναι δύο: νερό που το έκανε γνωστό στην Ελλάδα η Ντένη Μαρκορά ή ποδοσφαιρική ομάδα στη Γαλλία! Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουν και μάλιστα μεγάλη! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Βάζω στοίχημα ότι οι περισσότεροι από εσάς δεν έχετε ιδέα που βρίσκεται το χωριό Evian (ούτε εγώ ήξερα)! Το Evian, λοιπόν, είναι ένα χωριό της περιοχής Savoie παραλίμνια της λίμνης Leman που η μισή ανήκει στη Γαλλία και η άλλη μισή στην Ελβετία, κάτι σαν την λίμνη Πρέσπα! Μάλιστα το Evian είναι ακριβώς απέναντι από την Λωζάννη και ενώνεται με καραβάκι καθημερινά. Στα όρια της ίδιας λίμνης είναι και η Νυόν και η Γενεύη της Ελβετίας. Αυτό που προσφέρει η περιοχή είναι η όμορφη εξοχή της και η ηρεμία στα τουριστικά της θέρετρα.

Ποδοσφαιρική παράδοση σαν περιοχή δεν έχει και το άθλημα το εξασκούσαν οι νέοι σαν χόμπι τα απογεύματα. Φυσικά υπήρχαν και τοπικές ομάδες στις κατώτερες κατηγορίες της Γαλλίας. Στην κωμόπολη της περιοχής, την Annemasse, υπήρχαν δύο ομάδες, η ομώνυμη και η Gaillard όπου στην τελευταία πρόεδρος ήταν ο πατέρας του σημερινού προπονητή της Evian, Jo Dupraz! Ο συγκεκριμένος, το 2003, μην βλέποντας μέλλον σκέφτηκε και πρότεινε στην έτερη ομάδα της κωμόπολης να συγχωνευθούν για να έχει ο σύλλογος προοπτική και περισσότερα έσοδα. Έτσι δημιουργήθηκε η Croix de Savoie 74 (ελληνιστί Σταυρός της Σαβοΐας 74, το 74 είναι ο κωδικός της περιοχής)!
 
Η ομάδα ανέβηκε αμέσως στην Nacional αλλά τα έξοδα ήταν πολλά και τα οικονομικά της ήταν σε δραματική κατάσταση. Η μόνη λύση ήταν να βρει χορηγούς και χρηματοδότες. Κάπου εκεί μπλέκεται η Danone! Εκεί στην περιοχή βρίσκονται κάποια από τα γραφεία της. Ενημερωτικά η Danone είναι Νο1 γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο και πρώτη σε πωλήσεις στις βρεφικές κρέμες με ετήσιο τζίρο της τάξης των 20 δις ευρώ και επίσης κατέχει και το νερό «Evian»! Απευθύνθηκαν λοιπόν οι άνθρωποι της ομάδας στην Danone, αφού τι είναι για αυτόν τον κολοσσό να δώσει και λίγα ψίχουλα στην ομάδα και να διαφημιστεί παράλληλα.

Το deal όμως δεν ολοκληρώθηκε διότι ο γενικός διευθυντής της Danone, Frank Riboud, τους είπε να φτιάξουν πρώτα τα οικονομικά τους και μετά βλέπουν τι θα κάνουν. Με κατεβασμένα μούτρα ο Pascal Dupraz, νυν προπονητής της Evian και τότε της Croix, βγήκε στη γύρα να μαζέψει χρήματα και να σώσει την ομάδα. Πολλοί ανταποκρίθηκαν και μάλιστα αναγνωρισμένοι όπως ο Zidane, ο Lizarazu αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής και η ομάδα γλίτωσε την χρεοκοπία. Οι πόρτες ήταν ορθάνοιχτες και τα σκυλιά δεμένα για την μεγάλη είσοδο του κολοσσού.
Πρόεδρος τότε, το 2009, ήταν ο Trotignon και η ομάδα βρισκόταν στη Nacional. Η έδρα της ήταν στο Thonon, μια άλλη λουτρόπολη της περιοχής αφού η φυσική της έδρα δεν πληρούσε τα κριτήρια της γαλλικής ομοσπονδίας. Τότε μπαίνει η Danone που κατ’ απαίτησή του Riboud άλλαξε όνομα και μετονομάστηκε στην μορφή που την ξέρουμε σήμερα, ένα όνομα σιδηρόδρομος, Evian Thonon Gaillard και αν βάλουμε και το Football Club έχουμε το πλήρες! Φυσικά πρώτο μπήκε το Evian που είναι και το όνομα του φημισμένου νερού! Η ETG FC ανέβηκε αμέσως τις δύο κατηγορίες και βρίσκεται στην Ligue 1.

Όπως είναι φυσικό κάθε αλλαγή προκαλεί και αντιδράσεις. Οι λίγοι αλλά φανατικοί οπαδοί της Croix δεν είδαν με καλό μάτι όλες αυτές τις αλλαγές. Δεν ήθελαν ούτε να αλλάξει το όνομα για τους εμπορικούς σκοπούς της Danone βλέποντας την ομάδα τους να είναι μέρος ενός business plan του Riboud αλλά ούτε και την αλλαγή του χρώματος στις φανέλες στο αδελφίστικο ροζ από το με πυγμή κόκκινο που φορούσαν. Τέλος πάντων, η Danone παραμένει φειδωλή στη χρηματοδότηση της ομάδας και δεν ξοδεύει μεγάλα ποσά αλλά τουλάχιστον υπάρχει ηρεμία σε αυτόν τον τομέα και η σχετική ασφάλεια που δεν είναι και λίγο στις μέρες μας.
Το σχέδιο για το μέλλον όπως έχουν πει οι άνθρωποί της είναι να φτιαχτεί προπονητήριο και να δημιουργήσει ακαδημίες (δεν έχει) και να ψάχνει να βρει τόπο ώστε να χτίσει το δικό της γήπεδο αφού αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Parc de Sports, στο Annecy, περίπου μια ώρα δρόμος μακρυά με το αυτοκίνητο.

Αυτή λοιπόν είναι η μικρή ιστορία της Evian. Το αρχικό ερώτημα του τίτλου δεν ξέρω αν έχει απάντηση. Όποιος όμως την έχει βρει ας μου την πει και εμένα!

Τα χαιρετίσματά μου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India