Σάββατο 5 Μαΐου 2012

FA Cup - Final. Chelsea - Liverpool Σκόρπιες σκέψεις για τον τελικό..


Wembley Stadium. Ώρα Ελλάδος: 19.15
Έφτασε η ώρα! Ο τελικός του αρχαιότερου ποδοσφαιρικού θεσμού στον κόσμο ξεκινά σε λίγες ώρες. Οι δύο αντίπαλοι, Chelsea και Liverpool είναι πασίγνωστες στο ευρύ κοινό, οπότε μια ανάλυση των δύο δε νομίζω πώς θα προσφέρει κάτι. Θα δούμε το τελικό από με μια άλλη ματιά (όπως κάναμε και στον τελικό του League Cup).


Πριν λίγα χρόνια διασταύρωναν με συνέπεια τα ξίφη τους στις knock out φάσεις του Champions League, αλλά τώρα η 4άδα είναι άπιαστος στόχος και για τους δύο. Η κατάκτηση του FA Cup θα είναι εξιλέωση για την κακή τους χρονιά στο πρωτάθλημα (αν και δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ερχόμενο τελικό του Champions League για τους Blues και την κατάκτηση του League Cup από τους Reds).  Πάντως, όσα κι αν έχουν ακουστεί για τις δύο ομάδες στη διάρκεια της σεζόν, η ιστορία γράφει ότι πήγαν σε 2 τελικούς! Σαφώς και το πρωτάθλημα μπήκε σε δεύτερη μοίρα, αλλά αν το σκεφτούμε από την ανάποδη, κάτι ανάλογο έκαναν και οι ομάδες του Manchester για να διεκδικήσουν την Premiership. Και το αστείο της υπόθεσης: μία από τις δύο θα μείνει χωρίς τίτλο φέτος! Συμπέρασμα: Ο τίτλος είναι πάντα τίτλος, δεν υποβαθμίζεται (αν και πολλές φορές, όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια), και κάθε ομάδα που θέλει να λέγεται μεγάλη, οφείλει να τους διεκδικεί. Το αν μια ομάδα κάνει επιλογή παιχνιδιών στο πρωτάθλημα, για να διεκδικήσει έναν άλλο στόχο, αυτό λέγεται ποδοσφαιρικός ρεαλισμός, όπως έγραψε και ο φίλος Αντώνης.

Τα μεταξύ τους ματς βγάζουν πάθος. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν το ρόστερ της Liverpool απαρτιζόταν από παίχτες μεγάλης κλάσης, αυτό το συναίσθημα ήταν εντονότερο. Οι μάχες Lambard, MikelGerrard, Alonso, Terry-Torres και Drogba-Agger/Hyypia έκριναν τα παιχνίδια. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη νίκη της Liverpool (1-0) με το αμφισβητούμενο γκολ του Luis Garcia; Τη νίκη της Chelsea (3-1) στον τελικό του League Cup 2005; Την ισοπαλία (4-4) στα προημιτελικά του Champions League με τις συνεχείς ανατροπές; Κάτι τέτοιο περιμένω και αύριο…


                                         


Υπάρχει όμως κάτι που λογικά θα προκαλέσει ένταση μεταξύ των οπαδών. Θα θυμίσω ότι οι ημιτελικοί αγώνες του FA Cup έγιναν παραμονή και ανήμερα της μαύρης επετείου του Hillsborough. Η εντολή ήταν να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής για τα θύματα εκείνης της ημέρας (έχουμε αναφερθεί στη σημασία εκείνου του γεγονότος για τους φίλους της Liverpool). Οι φίλοι της Chelsea, στο παιχνίδι εναντίον της Tottenham, δεν τήρησαν το λεπτό σιγής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Η διοίκηση της Chelsea βρέθηκε απολογούμενη, αλλά για τους φίλους της Liverpool, το συμβάν δε θεωρείται λήξαν. Δεν πρόκειται να έχουμε επεισόδια, αλλά ένα πανό που ετοιμάζεται να «σηκωθεί» στις εξέδρες θα είναι αυτό:



Διαφορά τους είναι η εξής: η μεν Chelsea έχει αρκετούς παίχτες μεγάλης σχετικά ηλικίας, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν μεγάλες επιτυχίες, αλλά ξέρουν ότι έρχεται σιγά σιγά το κλείσιμο του κύκλου τους - Lampard, Drogba, Cech, Malouda, Terry. Όλοι τους ονόματα πρώτης γραμμής, με μόνο «καημό» την κατάκτηση του Champions League. Τι καλύτερο, λοιπόν, για όλους να πάνε στον τελικό με τη Bayern έχοντας κατακτήσει και το Κύπελλο Αγγλίας..
Από την άλλη, η νέα ομάδα –και σε πρόσωπα και σε νοοτροπία- της Liverpool, που προσπαθεί να χτίσει ο Kenny Dalglish. Ατέλειωτες κουβέντες για τη φετινή Liverpool, τόσο που οι αντίστοιχες για τις γαλλικές και ελληνικές εκλογές μοιάζουν απλές αναφορούλες. Αυτό που μένει, όμως, είναι ο τίτλος. Και μια ομάδα, που φέτος διανύει την πρώτη της σεζόν, με παίχτες που ήρθαν από μικρομεσαίες ομάδες και μέχρι πέρυσι δε γνώριζαν τι εστί τελικός, φέτος κέρδισαν το πρώτο και διεκδικούν το δεύτερο τρόπαιο της χρονιάς. Υπομονή

Καλό σαββατοκύριακο σε όλους!

Υ.Γ Θα ήθελα πολύ να ψηφίσουν όλοι την Κυριακή, αλλά σέβομαι και την αποχή από τις κάλπες, όταν φυσικά γίνεται λόγω πολιτικής άποψης. Ό,τι κι αν κάνει ο καθένας, ας κρατήσουμε τον πήχη χαμηλά. Η χώρα βρίσκεται σε δύσκολο σημείο και θα παραμείνει και μετά τις εκλογές. Τα διλήμματα που τίθενται είναι αστεία και είναι άσχημο να μπαίνουν αυτά, σαν κριτήρια για την απόφαση του καθενός. Το μόνο που ζητώ είναι να παραμερίσουμε, πλέον, τα προσωπικά συμφέροντα και να λειτουργήσουμε κάποια στιγμή ως σύνολο.


4 σχόλια:

capitano είπε...

πολλά like στο άρθρο σου.... να δούμε ένα καλό τελικό και να κερδίσει η καλύτερη ομάδα.....(πλάκα κάνω , να κερδίσει η Liverpool γιατι έχουμε κάνει μια κάκιστη σεζόν πρωταθλήματος που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά από το άλλο , είναι το μοναδικό που μπορεί να σώσει την φετινή χρονιά)

Υ.Γ όσο για το θέμα το τι θα ψηφίσει ο κόσμος αύριο, θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι αύριο θα βλέπουν τι θα ρίξουν στις κάλπες και όχι να εθελοτυφλούν

Unknown είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ capitano! Μακάρι να έρθει ο συνδυασμός καλού παιχνιδιού και νίκης της Liverpool, αλλά αν με βάλεις να διαλέξω, θα κρατήσω κι εγώ το δεύτερο. Η κατάκτηση του κυπέλλου δείχνει πολλά για το χαρακτήρα της ομάδας, αλλά δεν πρέπει να μας "τυφλώσει": η ομάδα θέλει πολλή δουλειά ακόμη.

Όσο για τι εκλογές, σέβομαι ό,τι κι αν ψηφίσει ο καθένας. Η κάλπη είναι αδιάψευστος μάρτυρας, δείχνει τι ζητάει ο κόσμος, και η χώρα θα πορευτεί με βάση το αποτέλεσμά της. Το θέμα είναι όποιος ψηφίσει να το κάνει με πλήρη συνείδηση.

Μικρός Σκάουτερ είπε...

Γεια σου φίλε Jim

Πολύ όμορφο άρθρο, όπως πάντα άλλωστε. Εγώ ελπίζω πρώτα να γίνει ένα καλό παιχνίδι, μετά το ποια ομάδα θα κερδίσει (στο κουπόνι που έριξα έβαλα αυτόν τον αγώνα). Είναι δύσκολο βέβαια να γίνου προβλέψεις για τέτοια παιχνίδια αλλά αν μία ομάδα έχει μεγαλύτερο κίνητρο είναι η Λίβερπουλ. Η Τσέλσι έχει και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, οι κόκκινοι όμως, μετά την τραγικότατη πορεία στη Πρέμιερ, θέλουν και το άλλο κύπελλο για να ηρεμήσουν λίγο.

Γεγονός είναι ένα: Αμφότερες ομάδες το καλοκαίρι χρειάζονται ανανέωση. Θα δούμε αν θα γίνει.

Καλή επιτυχία σε όσους τίμησαν στοιχηματικά το παιχνίδι και ευχές για ένα καλό ματσάκι.

Unknown είπε...

Καλημέρα Μικρέ Σκάουτερ! Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Το παιχνίδι δεν ήταν τόσο καλό όσο έλπιζες, αλλά το σασπένς από το 60 και έπειτα, ελπίζω να σου άφησε μια ευχάριστη γεύση. (Τα δικά μου συναισθήματα είναι ανάμικτα..) Ότι πρόβλεψη κι αν κάναμε, η ροή του αγώνα σίγουρα δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Μια Chelsea που κατέβηκε αμυντικά, αλλά σε 2 φάσεις έκανε 2 γκολ, και μια Liverpool που άρχισε να ξυπνάει, όταν μπήκε ο Carroll (αν και συνήθως με αυτόν στη σύνθεση της παίζει πιο προβλέψιμα). Εμείς πρέπει να αρχίζουμε να βάζουμε μπρος τα σχέδια της νέας σεζόν, η Chelsea πάει με άλλον αέρα για τον τελικό του Champions League.

Περιμένω τις προτάσεις σου, για την ανανέωση των 2 ομάδων, λόγω της ιδιότητάς σου ως Σκάουτερ!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India