Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Υπόθεση Suarez: Κρούσμα ρατσισμού ή η κατάλληλη αφορμή για παραδειγματισμό;


Αφορμή για την παρούσα ανάρτηση στάθηκε ένα άρθρο στη σελίδα england365, το οποίο αναφερόταν στον Luis Suarez και πως πιθανή αποχώρησή του από την ομάδα, ίσως είναι η καλύτερη λύση για την ομάδα. Πολλά έχουν λεχθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οπότε ας δώσουμε κι εμείς τη δική μας προσέγγιση.

Η υπόθεση είναι πάνω – κάτω γνωστή: στο παιχνίδι LiverpoolManchester United υπάρχει αψιμαχία του Suarez με τον Evra. Στο
τέλος του παιχνιδιού, ο Evra λέει μπροστά στις κάμερες πως ο Suarez τον χαρακτήρισε «negro» 10 φορές. Προχώρησε σε καταγγελία και η FA ανέλαβε δράση: με δική της έρευνα, κατέληξε και έκρινε ένοχο τον Suarez με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών και πρόστιμο 40,000 λιρών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά.

Αρχικά, να ξεκαθαρίσω ότι συμφωνώ με τη στάση του Evra. Δεν επιτρέπεται να δέχεται κανείς προσβολές από κανέναν. Από τη στιγμή που ένιωσε προσβεβλημένος, καλά έκανε και διαμαρτυρήθηκε και έκανε επίσημη καταγγελία. Θεώρησε την επίθεση του Suarez προς το πρόσωπο του ρατσιστική και βγήκε στην αντεπίθεση. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι, γιατί στις κάμερες δήλωσε ότι ο Suarez τον χαρακτήρισε 10 φόρες, στην κατάθεση είπε 5 και στην εξέταση είπε 7… Δεν μπόρεσα να το δικαιολογήσω. Έπειτα, γιατί στην πορεία δήλωσε ότι δε θεωρεί πως ο Suarez είναι ρατσιστής; Τότε, τι ήθελε να καταγγείλει; Και τέλος, ο Hernandez είχε δηλώσει παλιότερα ότι αποκαλεί με την ίδια λέξη τον Evra στην προπόνηση. Άρα, στον Suarez γιατί προχωρά σε επίσημη καταγγελία, ενώ δεν τον θεωρεί ρατσιστή; Διέκρινε «δόλο στα μάτια του»;

Ό,τι κι αν έγινε, δεν έχει νόημα να συζητάμε τη στάση του Evra. Όπως είπαμε, καλά έκανε. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η στάση της FA. Ποινή οκτώ αγωνιστικών και βαρύ πρόστιμο σε μια υπόθεση που ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας είναι ο κατήγορος και το βίντεο στο οποίο δε φαίνεται κάτι; Ο Suarez παραδέχθηκε ότι είπε τη συγκεκριμένη λέξη μία φορά, δικαιολόγησε τον εαυτό του λέγοντας πως στη χώρα του είναι συνηθισμένο όταν αναφέρονται σε άτομα μαύρου δέρματος, και πως αν κάποιος προσβλήθηκε, δέχεται να τιμωρηθεί. (Δε θέλω να κάνω καμιά αγιογραφία του Suarez, τα παραπάνω είναι όσα δημοσιοποιήθηκαν από την FA μετά την απόδοση της ποινής. Προσωπικά τον θεωρώ αλητάκο και επιπόλαιο και πιστεύω πως χρειάζεται χαλινάρι. Όταν πας σε ξένη χώρα, μαθαίνεις τους κανόνες της). Εντούτοις η FA διέκρινε επιθετική συμπεριφορά του Ουρουγουανού, δήλωσε, όμως, πως δεν τον θεωρεί ρατσιστή (!) και ανακοίνωσε την ποινή.

Εντάξει, ως εδώ. Το ότι ανέφερε ρατσιστικό χαρακτηρισμό, δε τον κάνει στα μάτια μου ρατσιστή. Είναι αδικαιολόγητος, αλλά ως εκεί. Τώρα αν η FA ξεκίνησε μια καμπάνια κατά του ρατσισμού με αφορμή τον Suarez, τι να πω, ας βγει και κάτι καλό από αυτή την ιστορία. Είμαι πεπεισμένος, όμως, ότι δεν είναι αυτός ο στόχος της. Αποκλειστικός στόχος είναι το όνομα «Premier League». Να μην αμαυρωθεί με τίποτα το όνομα της Λίγκας, να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο, να μην προσβληθούν οι χορηγοί, να μην, να μην, να μην… Υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Οι ίδιοι Άγγλοι είναι που έχρισαν «Sir» τον Alf Ramsey, που χαρακτήρισε «γουρούνια» τους Αργεντινούς, σε επίσημο παιχνίδι των δύο εθνικών ομάδων. Οι ίδιοι Άγγλοι είναι που περιθωριοποίησαν τον ποδοσφαιριστή Justin Fashanu, το 1990, όταν δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος και δεν τον προστάτευσαν σε καμία επίθεση που δέχτηκε από τον τύπο. Θεωρώ ότι υπάρχει προκατάληψη απέναντι στους μη Άγγλους, και περιμένω να δω την αντίδραση της FA στην περίπτωση του John Terry. Αν και εκεί, την υπόθεση την έχει αναλάβει η ίδια η Αστυνομία, περιμένω τουλάχιστον μια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας σχετικά με το συμβάν. Παρεμπιπτόντως, κανένας σύνδεσμος της Liverpool στην Αφρική (ή οπουδήποτε  αλλού) δε διαμαρτηρήθηκε για τη συμπεριφορά του Suarez.

Ο φίλος που έγραψε το άρθρο μιλάει για ποδοσφαιρική παιδεία και κουλτούρα των Βρετανών. Θα διαφωνήσω, μιας και η ποδοσφαιρική παιδεία τους υπάρχει, αλλά μόνο εντός των γηπέδων. Άσε που και εκεί, υπάρχουν πολλά παραδείγματα παιχτών που κάθε Σαββατοκύριακο «ξεφεύγουν» και λούζουν τους διαιτητές με βρισιές, ενώ η τηλεοραση είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Εκείνο το βίντεο, που τόσο επικαλούνται, πότε το κοιτάνε; Όσο για τη Βρετανική κουλτούρα, τι να πω; Πράγματι έχουν να παρουσιάσουν επιτεύγματα στις τέχνες και τα γράμματα, αλλά και συμμετοχές σε πολέμους στους οποίους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και στην Ελλάδα, πάντως, τα ΜΜΕ δεν είδαν με καλό μάτι την υπόθεση και έπεσαν να «φάνε» τον Ουρουγουανό. Όταν σε κάποιο γήπεδο της χώρας μας έπεφταν μπανάνες για χάρη του Ολιζαντέμπε, δεν είδα την ίδια θέρμη από κανένα.

Επανερχόμαστε στο φίλο, ο οποίος προτείνει την απομάκρυνσή του Suarez από τη Liverpool, καθώς η συμπεριφορά του δε συμβαδίζει με τις αρχές τις ομάδας. Διαφωνώ από όλες τις απόψεις. Πρώτον, κανείς δεν είπε ότι ο Suarez έκανε σωστά που μίλησε έτσι. Όμως, η ίδια η ομάδα έχει μιλήσει μαζί του και σίγουρα του έχει κάνει τις απαραίτητες συστάσεις. Δεύτερον, με αυτή τη λογική θα έπρεπε να διώχνουμε τους παίχτες που βρίζουν το διαιτητή ή που κάνουν βουτιές και κοροϊδεύουν –με αυτό τον τρόπο- τον κόσμο της ομάδας. Τελείως άτοπο. Τρίτον, η κάθε ομάδα είναι μια οικογένεια. Σκοπός είναι να συνετιστεί ο ποδοσφαιριστής που έσφαλε. Να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη και να μην το επαναλάβει. Αν το παιδί σου εμφανίσει παραβατική συμπεριφορά, το τιμωρείς και το νουθετείς, δεν το διώχνεις από το σπίτι.

Συγνώμη για την πολυλογία, αλλά είναι ένα θέμα που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε ασχολίαστο. Θα χαρώ να μάθω τις απόψεις σας, σε ένα γεγονός το οποίο δεν είναι καθαρά ποδοσφαιρικό. Τα όσα γράφτηκαν είναι καθαρά προσωπικές απόψεις και δε σημαίνει ότι τα υπόλοιπα παιδιά του blog συμφωνούν.

Καλή εβδομάδα σε όλους!

12 σχόλια:

capitano είπε...

Εγώ πιστεύω ότι είναι καθαρά για παραδειγματισμό,και φυσικά και εκεί που την συμφέρει... Και τον Σισε νομίζω τον στόλισαν αλλά δεν είδα τίποτα να γίνεται.Αλλά όπως λές ,για να μην χαλάσει το όνομα τις premier πολλά θα γίνουν(φυσικά θέλω να δω τι θα γίνει με τον τέρι)

Unknown είπε...

Jim, το θέμα του ρατσισμού είναι μεγάλο και υπαρκτό δυστυχώς ακόμη.
Η τιμωρία του Suarez όμως, νομίζω ότι δεν είναι αυτή επειδή είναι ρατσιστής ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Είναι αυτή, επειδή έτσι ορίζει ο κανονισμός τους για τη συμπεριφορά αυτή και όχι για τις πεποιθήσεις του.
Έβρισες τον άλλο… 8 αγωνιστικές και 40 χιλιάρικα… τέλος.
Τώρα αν αυτό είναι παιδία δεν το ξέρω (όντας απαίδευτος)… κουλτούρα όμως νομίζω ότι είναι.
Την πληρώνει κάποιος και οι υπόλοιποι τη βγάζουν απ’ το μυαλό του ως συμπεριφορά…

Φυσικά και δεν πρέπει να φύγει μόνο γι’ αυτό το λόγο, αλλά πλέον είναι βέβαιο ότι το χαλινάρι που αναφέρεις μπήκε… Εγκλιματίστηκε κατά κάποιο τρόπο…

Είναι τελεσίδικη ή απόφαση ? Αν δεν είναι, εύχομαι να μειωθεί ώστε να μπορέσει να σας βοηθήσει το συντομότερο.

Adons είπε...

Λοιπόν φίλε μου Jim θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που λες! Το θέμα του ρατσισμού είναι πολύ σοβαρό! Έχω πάρα πολλά να πω
@1ον Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι μαύροι προσβάλλονται όταν τους αποκαλούν μαύρους! Πώς δλδ μπορώ να τον αποκαλέσω; Εμένα αν με πουν άσπρο θα προσβληθώ; Και φυσικά όσοι με ξέρουν γνωρίζουν οτι μόνο ρατσιστής δεν είμαι! Μήπως όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται; Είναι σαν το Gay Parade. Γιατί να βγει κανείς να παρελάσει καμαρώνοντας ότι είναι γκέι; Εμείς που είμαστε στρειτ βγαίνουμε να το φωνάξουμε;
@2ον Συμφωνώ ότι οι ομάδες είναι κάτι σαν οικογένειες οπότε καλύτερα να συνετίσεις το κακό παιδί από το να το διώξεις!
@3ον Την παιδεία και την ποδοσφαιρική κουλτούρα των Βρετανών την είδα πολύ καλά στο Χέιζελ και στην ταινια Football Factory πέρα από τα παραδείγματα που λέει ο Jim. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!
@4ον Εμένα δεν με πειράζει η ποινή στον Σουάρεζ αρκει σε παρόμοιο περιστατικό να είναι ίδια και μάλιστα πιο αυστηρή αν θέλουν οι κύριοι στην FA να προστατέψουν τα συμφέροντα της λίγκας. Και στην τελική ποιός θίγεται με αυτή την απόφαση πέραν από τους οπαδούς της Λιβερπουλ;

libelle είπε...

Φιλε Jim,
ισως να μην περιμενεις να δεις και το δικο μου σχολιο εδω, αλλα οπως ειπες και ο ιδιος περιμενεις σχολια απο οποιονδηποτε θε ηθελε να παρει θεση, οχι μονο απο ποδοσφαιροφιλους και γνωστες του αθληματος. Δε θα μπορουσα λοιπον να μη σχολιασω ενα θεμα που με ενδιαφερει κι αν μη τι αλλο το εχω σπουδασει.
Συμφωνω σε πολλα με το αρθρο σου και πρωτιστως με το οτι αφου ο Εβρα ενιωσε θιγμενος επρεπε να αντιδρασει. Αρχικα ομως και πριν πω ο,τιδηποτε αλλο να εκφρασω τις επιφυλαξεις μου για το περιστατικο και για ο,τι πω, μιας και για το τι πραγματικα συνεβη δεν μπορει κανεις μας να ειναι σιγουρος.
Θελω πρωτα να αναφερθω στο σχολιο του Adons. Αν υποθεσουμε οτι ο Σουάρεζ απλως τον αποκαλεσε μαυρο, αυτο και τιποτα αλλο, γτ αυτο να ειναι απαραιτητα προσβλητικο; Ισα ισα το να μην το πει, μπορει να ειναι χειροτερο. Κι εξηγω το γιατι. Στην επιστημη της Ξενολογιας και σε αλλες συγγενεις επιστημες οπως η ψυχολογια, εκτως απο τον ορο ρατσισμος υπαρχει και ο αντιστροφος ρατσισμος. Ρατσισμος σημαινει διακριση και διαφοροποιηση του αλλου απο την ευρυτερη υπερισχυουσα ομαδα με αφορμη καποιο χαρακτηριστικο του. Οταν μπορεις, και ισως σε καποιες φασεις το κανεις κιολας, να αποκαλεσεις τον ασπρο συμπαικτη σου ασπρο χωρις να ειναι προσβολη γτ να μην μπορεις να κανεις το ιδιο και με το μαυρο; Αν δεν το κανεις απο φοβο μην τον προσβαλεις σημαινει οτι αναγνωριζεις σε αυτον μια διαφορετικοτητα και του δειχνεις αλλη μεταχειρηση απο οτι στους ομοίους σου. Ετσι θεωρεις οτι εχεις κανει το χρεος σου σαν κλο παιδι, δεν τον προσεβαλες για το χρωμα του και αρα δεν εισαι ρατσιστης. Του εδειξες μια μορφη οικτου ομως και τον διαφοροποιησες απο την ομαδα κι αυτο λεγεται αντιστροφος ρατσισμος, ο οποιος πληγωνει και προσβαλλει το ιδιο με τον αμεσο ρατσισμο. Το ξερω οτι ειναι ισως ψηλα γραμματα για να τα σκεφτει κανεις την ωρα που εκτυλισσεται το συμβαν, αλλα ας το γνωριζουμε. Επαναλαμβανω οτι εν προκειμενω δε γνωριζουμε ακριβως τι εγινε, και αν το μαυρος συνοδευοταν κι απο αλλες φρασεις ή ακομα κι απο καποιο περιεργο υφος ή χειρονομια.
Δεν παρακολουθω το αγγλικο ποδοσφαιρο οπως εσεις, και αρκουμαι στα στοιχεια που παραθετεις στο αρθρο σου. Αν οπως λες οι Αγγλοι παιχτες εχουν αλλη αντιμετωπιση απο τους αλλοδαπους σε αναλογες ρατσιστικες συμπεριφορες, το να τιμωρεις μονο τον μη Αγγλο παικτη, τοτε κι αυτο ειναι ξεκαθαρος ρατσισμος. Και το να τιμωρεις το ρατσισμο με ρατσισμο, ε τοτε αυτο σιγουρα δε θα φερει κατι καλο. Γενικως θεωρω οτι οι περισσοτεροι λαθος χειρισμοι βαραινουν τη FA, αλλα θα ελαφρυνει ή οχι τη θεση της με τη σταση που θα κρατησει απο δω και περα σε αντιστοιχα περιστατικα.
Θεωρω κι εγω λαθος να διωχθει ο παικτης απο την ομαδα για να μη τους χαλασει τη μοστρα. Αλλωστε ο παικτης ειναι επιλογη της ομαδας και τις επιλογες μας πρεπει να τις στηριζουμε.

charalampos είπε...

Να κάνω μια πρόβλεψη για να είμαι και στο κλίμα του blog?

Για κανά μήνα ακόμη όλοι οι Άγγλοι θα μιλάνε για ρατσισμό, θα βγαίνουν μερικά παικτάκια και θα λένε οτι είναι θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς, οι δημοσιογράφοι θα κάνουν ντόρο εν χορώ ώσπου να συνειδητοποιήσουν όλοι οτι αμαυρίσουν το προϊόν τους...και απλά πάψουν-βασικά θα πέσει γραμμή-.

Η όλη υπόθεση δεν έχει κάποιον σοβαρό προσανατολισμό. Απλά εμπεριέχει ένα εφήμερο κέρδος που δελεάζει τους τυχοδιώκτες. Είναι απλά εντυπώσεις.

Πω πω πω Άγγλοι ευαισθητούληδες μου...

Unknown είπε...

@capitano: Συμφωνώ ότι είναι η καλύτερη αφορμή για παραδειγματισμό. Ένας ποδοσφαιριστής που είναι αρκετά νευρικός μες στο γήπεδο, φωνάζει, διαμαρτύρεται είναι ένα πολύ καλό πρόσωπο για τιμωρία. Έτσι, περιορίζεις αρκετά παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Με τον Cisse είχαν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά. Δυστυχώς, η βλακεία είναι ανίκητη και τέτοια περιστατικά γίνονται σε πολλά γήπεδα, σε πολλές χώρες. Τρανταχτό παράδειγμα η Ρωσία (υπερβολικά πολλά κρούσματα), παρ'όλα αυτά η FIFA της έδωσε το Mundial. Άλλο ένα παράδειγμα υποκρισίας των ποδοσφαιρικών αρχών. Όπως είπαμε, στο όνομα της μη αμαύρωσης του πρωταθλήματος, επιτρέπονται όλα. Με τον Terry, η υπόθεση είναι διαφορετική, καθώς εκεί επενέβη η αστυνομία, οπότε ακολουθείται άλλος δρόμος για την απόδοση ευθυνών. Απλά, επειδή είναι θέμα και της FA, περιμένω την επίσημη τοποθέτησή της.

Unknown είπε...

@betonias: Οι κανονισμοί και οι παραδόσεις στη Βρετανία είναι ιεροί. Το μόνο μεμπτό είναι ότι τους βλέπω διαλλακτικούς όταν πρωταγωνιστές σε επεισόδια είναι Βρετανοί παίχτες.

Πράγματι, πιστεύω (ή μάλλον, ελπίζω) ότι το χαλινάρι μπήκε. Η απόφαση είναι τελεσίδικη. Γενικά, οι αποφάσεις της ομοσπονδίας αφήνουν πάντα δικαίωμα για έφεση, εντός κάποιου χρονικού διαστήματος. Αν περάσει το διάστημα αυτό, αρχίζει η ποινή. Σε περίπτωση που γίνει έφεση, υπάρχει η περίπτωση μείωσης (ή διαγραφής) της ποινής, αλλά και η πιθανότητα αύξησης της, μέχρι το διπλασιασμό! Γι' αυτό οι ομάδες δεν καταθέτουν έφεση, παρά μόνο όταν έχουν ατράνταχτα επιχειρήματα.

Unknown είπε...

@Adons: Δε νομίζω να προσβάλλεται κανένας μαύρος στο δέρμα άνθρωπος αν τον αποκαλέσεις έτσι, αρκεί να μην είναι επιθετική στάση σου. Για παράδειγμα, αν ειπωθεί μεταξύ φίλων, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως γίνει σε ένα καυγά, τότε υπάρχει θέμα. Ο άλλος νιώθει ότι τον μειώνεις. Φαντάσου πως νιώθει κάποιος από εμάς όταν τον αποκαλούν υποτιμητικά "Έλληνα". Νευριάζουμε (αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου), ενώ σε άλλες περιπτώσεις διατυμπανίζουμε την καταγωγή μας. Οπότε, θεωρώ πως είναι ο τρόπος που το λες και όχι η λέξη.

Στα δύο παραδείγματα που αναφέρεις, φάνηκε τι εστί χουλιγκανισμός. Στην Αγγλία πέτυχαν να διώξουν το χουλιγκανισμό από τα γήπεδα, αλλά δε τον κατέστρεψαν -απλά πήγε παραδίπλα. Είναι σαν τις κατσαρίδες: ψεκάζεις εκεί που τις βλέπεις κι αυτές δε σκοτώνονται, απλά μετακομίζουν στη δίπλα πολυκατοικία. Οι νόμοι δεν μπορούν να νικήσουν το φαινόμενο, αλλά να το περιορίσουν. Όταν βρει πρόσφορο έδαφος, θα ξαναϋπάρξει έξαρση. Ο μόνος τρόπος εξάλειψης είναι η παιδεία, και εννοείται ότι τα αποτελέσματα δε θα τα προλάβουμε εμείς, αλλά -μάλλον- τα παιδιά μας. Αξίζει, όμως, να το προσπαθήσουμε.

Η Liverpool θίγεται από την απόφαση, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις σε παρόμοια περιστατικά. Αλλά και η Liverpool κομμάτι της Λιγκας είναι, άρα όσο δεν πολεμά τέτοια περιστατικά, συντηρεί το φαινόμενο. Ας προσπαθήσει κι αυτή για την πάταξη του. Δε θέλω ανακοινώσεις και παιχνίδια με τα ΜΜΕ: ας πιάσει τον Suarez (και τον κάθε παίχτη της) και να τους μάθει πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Ας πιάσει τους οπαδούς που μίλησαν ρατσιστικά στο παιχνίδι με την Oldham και ας τους απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο. Δε χρειάζεται να περιμένουμε την πολιτεία και την αστυνομία. Η αλλαγή ας ξεκινήσει από το σπίτι μας.

Unknown είπε...

@Libelle: Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που συμμετέχεις! Το blog δεν αναφέρεται μόνο σε άτομα που ασχολούνται με το στοίχημα, αλλά στον κάθε ένα που πιστεύει ότι μπορεί να συμμετέχει στην κουβέντα μας. Από τη στιγμή που έχεις σπουδάσει το αντικείμενο, τι καλύτερο μπορούσαμε να περιμένουμε από την άποψη ενός ειδικού!

Ομολογώ ότι δε γνώριζα τον όρο "αντίστροφος ρατσισμός". Αν τον άκουγα κάπου, σίγουρα δε θα μπορούσα να αντιληφθώ τι ακριβώς σημαίνει. Πράγματι, και ο οίκτος είναι μια μορφή ρατσισμού. Σχετικά με το συμβάν, χωρίς να ξέρουμε τι συνέβη ακριβώς, λογικά ειπώθηκαν και άλλα, γιατί ο Evra ήταν εκτός εαυτού. Τα στοιχεία που έχουμε είναι όσα είπαν οι δύο πρωταγωνιστές και η FA στην επίσημη ανακοίνωσή της.

Όσον αφορά την υποκρισία των ποδοσφαιρικών αρχών, θα δώσω άλλο ένα παράδειγμα. Η καμπάνια RESPECT που αφορά το σεβασμό απέναντι σε αντιπάλους, διαιτητές κλπ είναι το μότο όλων. Σε κάθε αγωνιστική, πάντως, οι κάμερες δείχνουν ποδοσφαιριστές να βρίζουν ασύστολα το διαιτητή. Άρα, στην πράξη ακυρώνεται η καμπάνια. Σε αυτά τα περιστατικά, βλέπουμε Βρετανούς ποδοσφαιριστές να πέφτουν στα μαλακά, ενώ σε άλλους εφαρμόζεται ο νόμος. Αυτό είναι ξεκάθαρο φάουλ της FA.

Τέλος, η επένδυση πρέπει να προστατεύεται. Και η συνέτιση του ποδοσφαιριστή είναι μια μορφή προστασίας, προάγοντας παράλληλα και τις και το ποδοσφαιρικό πνεύμα που θες ως ομάδα να πρεσβεύεις.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή σου! Μου αρέσε πάρα πολύ ο τρόπος που έγραψες και θα ήθελα να παρέμβεις και σε επόμενα άρθρα. Την καλησπέρα μου!

Unknown είπε...

@charalambos: Είναι πολύ πιθανό. Σε θέματα μόστρας είναι πρώτοι. Σίγουρα θα γίνει το "κομμάτι" της Λίγκας, η οποία θα δείξει ότι είναι πολύ αυστηρή, και όλα καλά. Η καταπολέμηση του ρατσισμού, όμως είναι κάτι πολύ βαθύτερο, επίπονο και δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Θα προτιμούσα οι άρχοντες να κάνουν, αθόρυβη έστω, δουλειά πάνω στο θέμα, αλλά δουλειά!

Πράγματι, ευαισθητοποιήθηκαν αυτοί που έχουν αποικίες σε όλο τον κόσμο. Με μια φράση χαρακτηρίζω την όλη υπόθεση: "κυνήγι μαγισσών"...

birdy είπε...

Εμείς οι πιο μεγάλοι(και λάτρεις των Αγγλικών ομάδων και όχι του ποδοσφαίρου τους) θυμόμαστε ότι κάποια στιγμή μέσα στην γενική τους υποκρισία αποφάσισαν να βάλουν αυστηρούς κανόνες για να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους και να προωθήσουν το προιόν τους παγκόσμίως.Όταν βάζεις κανόνες κάνεις και λάθη και κάνανε το ποδόσφαιρο σε αρκετές περιπτώσεις κολέγιο,σαν αυτά τα αυστηρά πανεπιστήμια που έχουν όπου υπάρχουν πολλά μα πάρα πολλά πρέπει.Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα όπου θα έχει και την βρωμιά του και την αντιπαλότητα του και την προστριβή του αρκεί να είναι εντός αγωνιστικού χώρου.Φανταστείται να τιμωρήσουν κάποιον παίκτη αν αποκαλέσει τον Πωλ Σκόουλς κοκκινιτρίχη ή έναν άλλο σκούρο παίκτη αράπη.Αυτό από μόνο του περιγράφει και δεν χαρακτηρίζει(από την άλλη όμως κάνανε ήρωα τον Καντονά που επιτέθηκε σαν τον Μπρούς Λι σε οπαδό όπου είχε ανάρμοστη συμπεριφορά).Αν αποκαλέσω έναν παίκτη για παράδειγμα της Λάρισας βλάχο αυτό υποτιμά μάλλον εμένα παρά τον αντίπαλο.Κοινώς χάνεται η χαρά της εντός παιδειάς κόντρας των παικτών.Η υποκρισία πάντα θα περισεύει εκεί όπου εις το όνομα του καθωςπρεπισμού θυσιάζονται οι καλώς ενοούμενες αντιπαλότητες.Από την άλλη δεν πρέπει να παγιόνονται άσχημες συμπεριφορές άρα ο χειρισμός πρέπει να είναι λεπτός σε ένα άθλημα που έχει περάσει από την ¨αλητεία ¨της αλάνας στις ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Unknown είπε...

Birdy, οι Άγγλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές μετά από σειρά άχημων περιστατικών. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν οι 96 νεκροί στο Hillsborough, τον Απρίλη του '89. Να σημειώσω, ότι δεν ήταν αποτέλεσμα επεισοδίων χουλιγκανισμού, αλλά λάθος της Αστυνομίας. Παρ' όλα αυτά, με μια σειρά μέτρων πέτυχαν να βάλουν σε τάξη τα γήπεδα, τουλάχιστον της πρώτης κατηγορίας. Κατάργηση θέσεων ορθίων, αύξηση τιμών εισιτηρίων σε επίπεδα που τα χαμηλά εισοδήματα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν, ζώνες αστυνομικών για έλεγχο εισιτηρίων (τα ρώτα χρόνια) και ονομαστικά εισιτήρια (αργότερα). Κάθε ανάπτυξη και πρόδος, όμως, πέρα από τα θετικά, συνοδεύεται και από τα αρνητικά. Στην περίπτωσή μας, τα χρηματικά ποσά που μπήκαν στο αγγλικό ποδόσφαιρο αλλαξαν πολύ το χαρακτήρα του, ενώ και το προϊόν έγινε ως ένα βαθμό ελιτιστικη απόλαυση. Το προϊόν ποδόσφαιρο έπρεπε να φύγει από τη φιλοσοφία της αλάνας, ώστε να προσελκύσει επενδυτές και αυτό πέτυχαν. Σίγουρα είναι λίγο ενοχλητικό αυτό για τους ρομαντικούς, αλλά είναι η αλήθεια.

Η "πάταξη" παραβατικών συμπεριφορών είναι απαραίτητη για την αίγλη του προϊόντος τους. Οι κόντρες και τα "γαλλικά" μεταξύ των παιχτών δε θα σταματήσουν ποτέ, όπως και οι τιμωρίες. Αλλά, και η απόδοση δικαιοσύνης δε θα είναι πάντα η ίδια. Και η υποκρισία θα συνεχίζεται...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India