Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

FA Cup - Round 4. Συναγερμός σε Liverpool και Λονδίνο!


Το FA Cup είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικούς θεσμός για τους Άγγλους. Και ο Μαρξ είπε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα (συμπληρώνοντας τον Ένγκελς). Και πώς «παντρεύεται» το Κύπελλο Αγγλίας με το θεμελιωτή του κομμουνισμού; Απλά, σκεφτείτε: αύριο, για τον τέταρτο γύρο του FA Cup παίζουν LiverpoolManchester United και QPRChelsea. Καταλάβατε;

Αν ναι, τότε αντιλαμβάνεστε το κλίμα που επικρατεί στο Νησί (ποδοσφαιρικά). Αν όχι, να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας. Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του περασμένου Οκτωβρίου και στο Anfield γινόταν το ματς LiverpoolManchester United. Κλασικό ντέρμπι, παθιασμένο πλήθος και παίχτες, καλούτσικο θέαμα, με τον De Gea να πραγματοποιεί εντυπωσιακή εμφάνιση. Το παιχνίδι λήγει 1-1, όλοι είναι ευχαριστημένοι (άλλωστε το πρωτάθλημα είχε πολύ δρόμο), εκτός από έναν: τον Patrice Evra, ο οποίος δήλωσε το γνωστό, πλέον, περιστατικό ρατσισμού με τον Suarez. Χαμός στα media και στο ποδοσφαιρικό κοινό, απόψεις επί απόψεων, και 8 αγωνιστικές τιμωρία στον Ουρουγουανό. Μία εβδομάδα μετά, καταγγέλεται νέο κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς! «Σοκαρίστηκαν» εκ νέου οι Άγγλοι, καθώς, ο Anton Ferdinand έκανε καταγγελία στον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, John Terry, για ρατσιστική επίθεση εις βάρος του. Ό,τι καλύτερο για τους δημοσιογράφους, ό,τι χειρότερο για τους εμπλεκόμενους και από κοντά ξεπήδησαν όλες οι ηθικολογικές συζητήσεις.

Ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Ο Evra επιστρέφει στο Anfield και λογικά, θα είναι ο αρχηγός της United. Anfield on fire! O Terry σε λίγες μέρες έχει να πάει στο δικαστήριο, αλλά παρακαλάει να πάιξει στο αυριανό ματς με του Rangers. Η ποδοσφαιρική κοινή γνώμη περιμένει την αυριανή ημέρα και τις αντιδράσεις πρωταγωνιστών, συμπαικτών και κοινού. Ειδικά του κοινού. Σαν οπαδός της Liverpool, δε θέλω να δω ακραία περιστατικά στο παιχνίδι από τον κόσμο μας. Θέλω την πρόκριση! Το συμβάν είναι νωπό, η τιμωρία βαριά (και για πολλούς, άδικη), αλλά επειδή είμαι ρομαντικός και πιστεύω ότι ξεχωρίζουμε, δε θέλω να ασχοληθούμε με τον whiner Evra. Εκτός από τους παίχτες, φυσικά. Αυτοί θέλω να παίξουν και για τον συμπαίκτη τους, χωρίς όμως να θολώσει το μυαλό και να χάσουμε τον προσανατολισμό μας στο παιχνίδι. Προέχει η πρόκριση. Οι οπαδοί θέλω, απλά, να κάνουν την ατμόσφαιρα που ξέρουν και μπορούν. Δε θέλω ρατσιστικές  συμπεριφορές, οι οποίες θα πλήξουν την ομάδα. Ας έχουμε όλοι στο νου μας ότι όταν δηλώνουμε οπαδοί της Liverpool, "παίρνουμε αξία" (υπερηφάνεια) από αυτό. Ας φροντίσουμε να μην λερώνουμε το όνομά της. Ας μείνουμε στα πανό: “We are not racists, we only hate Mancs”.

Και να μην ξεχνάμε, ότι ο ρατσισμός είναι αποδοκιμαστέα πράξη. Με να τον συντηρούμε, έστω και σε επίπεδο συνθημάτων, είναι εμετικό. Μπορεί να λέμε πολλοί ότι «η ομάδα πάνω απ’ όλα», αλλά δεν είναι έτσι απλά. Τουλάχιστον, ο όρος «άνθρωπος» πρέπει να μπαίνει πάνω από αυτή. Δε χρειάζεται, στο όνομα της ομάδας να βγάζουμε τα κομπλεξ μας. Οι ομάδες είναι ο κόσμος τους, με τα καλά και τα κακά που αυτό συνεπάγεται.


Υ.Γ. Μπορούμε αν θέλετε να μιλήσουμε και ποδοσφαιρικά για τα δύο παιχνίδια (ή για όποιο άλλο θέλετε). Απλά, θεώρησα σωστό πως αυτή η κουβέντα είναι πιο σωστό να γίνει, με αφορμή τις αυριανές αναμετρήσεις. Ας μη φανατιζόμαστε και ενεργούμε εντελώς άμυαλα, με τη δικαιολογία της άδικης μεταχείρισης. Τέτοια θέματα είναι λεπτά, που ξεπερνούν τα στενά ποδοσφαιρικά πλαίσια. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!

11 σχόλια:

capitano είπε...

Οι Reds με γκολ στο φινάλε από τον Ολλανδό, πήραν την ρεβάνς για τον περσινό αποκλεισμό στο «Ολντ Τράφορντ» και μετά τον τελικό του League Cup, βάζουμε πλώρη για ακόμα μία κούπα στη φετινή σεζόν! Την ίδια στιγμή, οι αποκλεισμοί για τα "γατάκια" τους Κόκκινους Διαβόλους συνεχίζονται, αφού μετά το Champions League και το League Cup, έμειναν εκτός και στο Κύπελλο... Αγγλίας.

Unknown είπε...

Μεγάλα γλέντια... ;-)

The Catalan είπε...

Καλησπερα!Μπορειτε να μου πειτε λίγο κάποιος πόσο πήγε η Νιουκαστλ στο Κυπελλο;

Η ερωτηση μου προερχεται καθαρα απο ενδιαφερον για το αγγλικο ποδοσφαιρο και οποιεσδηποτε αλλες σκεψεις είναι εκ του πονηρου.

Ευχαριστω!

Unknown είπε...

@capitano: Μας χρωστούσε ένα καλό παιχνίδι φέτος ο Kuyt, τελικά μας έδωσε δύο - ένα με τη City και ένα με τη United. Και η ειρωνεία είναι, ότι αυτός που χάνει τον Kuyt στη φάση του γκολ, είναι ο Evra! Τι παιχνίδια παίζει η ζωή...

Ο Suarez πανυγήριζε σαν παιδάκι, η γιαγιά που καθόταν πίσω από τον Dalglish το ίδιο, και όλοι οι παίχτες έπεσαν να πανυγηρίσουν μπροστά στο Kop, οι φωνές του οποίου πρέπει να ακούστηκαν μέχρι το Manchester.

Πράγματι, η χρονιά δεν πάει καλά για τον Ferguson , αλλά πίστεψέ με, αν πάρει το πρωτάθλημα, κανείς δε θα'χει μυαλό για τα υπόλοιπα. Οι φωνές εναντίον του, θα είναι μειοψηφία.

Unknown είπε...

@betonias: Μεγάλα, αλλά προσωρινά γλέντια... Η νίκη είναι τεράστια, γιατί είναι επί της Manchester United, γιατί ήρθε λίγες μέρες μετά την πρόκριση επί της City και το στραπάτσο στο Bolton, γιατί είχε προηγηθεί το επεισόδειο Suarez-Evra, γιατί, γιατί, γιατί.. Αλλά δε μας έχει δώσει ακόμα την κούπα, παρά μόνο την πρόκριση στους 8. Όταν πάρουμε κάποιο τίτλο, τότε να είσαι σίγουρος ότι τα γλέντια θα είναι μεγάλα!

Unknown είπε...

1-0, ηττήθηκε από τη Brigthon, Hove and Albion. Οι σκέψεις που κάνω είναι εκ του πονηρού, οπότε λέω το σκορ για όσους δεν το ξέρουν!

Υ.Γ. Μην υποτιμήσετε σήμερα τη Middlesbrough...

Unknown είπε...

Δυο λόγια για το παιχνίδι: Καμία ομάδα δεν κυριάρχησε. Και οι δύο είχαν υπεροχή κατά διαστήματα, με τη United να έχει περισσότερη κατοχή, αλλά να μην κάνει φάσεις. Η παρουσία του Carragher, ανάμεσα από κεντρικά μπακ και κεντρικά χαφ, βοηθούσε σε αυτό το κομμάτι, αλλά όχι στο δημιουργικό. Με την είσοδο των Αdam-Bellamy στο 60, η Liverpool άρχισε να παίζει πιο ορθολογικά και να δημιουργεί φάσεις. Η έξοδος των Gerrard και Scholes και η είσοδος επιθετικών (στο 1-1), έδωσε πολύ ρυθμό στο παιχνίδι, καθώς κέντρο δεν υπήρχε για κανένα, και η μπάλα πήγαινε πάνω κάτω. Η United είχε μία ευκαιρία, όταν με πολύ ωραία κίνηση ο Welbeck βρέθηκε μόνος του, αλλά ο Reina τον πρόλαβε. Τελικά, η Liverpool ήταν αυτή που πέτυχε το γκολ στο 87, ενώ είχε κι άλλες φάσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο για να σκοράρει.

Adons είπε...

Φίλε μου Jim θέλοντας να χρησιμοποιήσω τν ατάκα του Μαρξ και για να δείξω πόσο εύστοχη είναι αλλά πόσο εύστοχος είσαι και εσύ που τη χρησιμοποίησες, η πρώτη φορά θεωρειται ως τραγωδία για τον Suarez και η δεύτερη ως φάρσα για τον Evra! Βρε τι σου παίζει η ζωή.

The Catalan είπε...

Υποτίμηση;Για κανένα λόγο.Φάνηκε και από το προηγούμενο παιχνίδι κυπέλλου που επαιξαν σχδόν όλοι οι βασικοί.Ο Μάρτιν φαίνεται να υπολογίζει πολύ τον θεσμό,δε ξέρω τι έχει στο μυαλό του ακριβώς... ;)

Unknown είπε...

@Adons: Πράγματι, τα παιχνίδια της μοίρας σε αφήνουν αμήχανο πολλές φορές. Όταν είδα στο 2ο γκολ, πως ο Evra είναι αυτός που χάνεται στη φάση (ο οποίος όλη τη βδομάδα δήλωναν ότι θα είναι αρχηγός, ότι δεν ασχολείται με την ατμόσφαιρα κ.ο.κ.), το σκέφτηκα "πώς τα φέρνει η ζωή"...

@The Catalan: Δεν υποτιμήσατε τη Middlesbrough, αλλά δεν τα καταφέρατε. η ισοπαλία σας οδηγεί σε επαναληπτικό, αλλά παραμένετε φαβορί. Είναι γειτονικό ντερμπι, οπότε κι αυτοί θέλουν να δείξουν το κάτι παραπάνω. Ο O'Neill σίγουρα έχει στο μυαλό του το κύπελλο (ή τελικό, για να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο), αλλά στον επόμενο αγώνα παίζετε με Arsenal...

Unknown είπε...

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, στο παιχνίδι του Σαββάτου συνελήφθησαν οπαδοί της Liverpool, για ρατσιστική συμπεριφορά (αναφέρθηκε ο αριθμός 17) και, μάλιστα ο ένας, φαίνεται σε βίντεο να κάνει ρατσιστικές χειρονομίες). Η Liverpool ανακοίνωσε πως θα του απαγορευτεί η είσοδος στο γήπεδο, για όλη του τη ζωή, αν αποδειχτεί κάτι τέτοιο.

Επίσης, συνελήφθησαν τρεις οπαδοί της Manchester United, διότι έφτυσαν στο μνημείο των νεκρών του Hillsborough. δε γνωρίζω τι συμβαίνει με την υπόθεσή τους, αλλά μπορώ να φανταστώ. Δύο δείγματα συμπεριφορών, που μας δίνουν (και αυτά) την απάντηση στο ερώτημα γιατί υστερεί το ελληνικό πρωτάθλημα, σε σχέση με τα ξένα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India