Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Το championnat αναπτύσσεται;


Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια το γαλλικό πρωτάθλημα μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι κινήσεις που κάνουν οι υπεύθυνοι για να προστατεύσουν και να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο τους. Και ενώ όλα ήταν σχεδόν στάσιμα και οι άνθρωποι της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (LFP) ίδρωναν λόγω της κρίσης στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 2011 ήρθε για να τα αλλάξει όλα. Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε στο championnat φέτος; Τι αντίκτυπο θα έχει στο γαλλικό ποδόσφαιρο; Θα έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο οι κινήσεις που κάνει το LFP;
          Καλοκαίρι του 2011 και η LOSC Lille είναι πρωταθλήτρια Γαλλίας. Τότε ήταν που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση ότι η Paris Saint-Germain αγοράστηκε από τον ιδιοκτήτη του Al Jazzera. Από τότε τα πάντα άλλαξαν! Ο Καταριανός άρχισε να ξοδεύει, αλόγιστα ή όχι ο χρόνος θα το δείξει, φέρνοντας παίχτες τύπου Pastore στο Παρίσι! Όπως έχει πει, θέλει να κάνει την PSG μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη που θα πρωταγωνιστεί στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Τότε ήταν που όλοι αναρωτηθήκαμε αν η ομάδα της πρωτεύουσας θα μετατραπεί σε «Man. City» της Γαλλίας!
            Δεκέμβριος του 2011 και η PSG οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος. Τότε ήταν που ανακοινώθηκε ότι η ομάδα του πριγκιπάτου αγοράστηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία και δισεκατομμυριούχο Rybolovlev. Η Monaco βρίσκεται στην τελευταία θέση της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που υπάρχει και στη συμφωνία αγοράς, με στόχο να ξαναφέρει την ομάδα του πριγκιπάτου στους τίτλους και  να τη δει να πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Το μυαλό μου πήγε αμέσως στον Abramovich της Chelsea!
            Μέσα σ΄όλα αυτά η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε τη συμφωνία με το Al Jazzera Sports ώστε το τελευταίο να εκμεταλλεύεται τα δικαιώματα των γαλλικών πρωταθλημάτων στο εξωτερικό! Μια συμφωνία με το διπλάσιο ποσό από εκείνο το οποίο έπαιρνε ως τώρα! Μάλιστα αυτή η συμφωνία θεωρήθηκε ως ανάσα για τη γαλλική λίγκα αφού τα εισιτήρια έχουν μειωθεί όπως και οι χορηγίες λόγω της κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη! Επίσης έχει ήδη πουλήσει τα 5 από τα 9 πακέτα τηλεοπτικών δικαιωμάτων έναντι του ποσού των 510 εκατομμυρίων ευρώ και θα προσπαθήσει να πουλήσει τα άλλα 4 ώστε να φτάσει το ποσό των 668 εκατομμυρίων ευρώ ή και να τα ξεπεράσει για τα επόμενα 6 χρόνια! Πρέπει να θυμίσω ότι αυτό ήταν το ποσό που έπαιρνε η λίγκα μέχρι τώρα!
            Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν φέτος, θα μου ήταν αδιανόητο να μην αναφερθώ και σε μερικά project ομάδων όπως είναι αυτό της LOSC Lille που με τη νέα χρονιά θα παρουσιάσει ένα ολοκαίνουργιο 50.000 θέσεων στάδιο πολλαπλών χρήσεων και την δημιουργία υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων προπόνησης αλλά και ακαδημιών. Ένα σύλλογο που αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης. Η Rennes είναι επίσης μια ομάδα που τόσα χρόνια παραμένει με θετικό ισολογισμό επειδή έχει τις πιο παραγωγικές ακαδημίες στη Γαλλία και επίσης δεν έχει διστάσει να χρησιμοποιήσει και τη Salma Hayek (foto) για να προωθήσει το brand name της ομάδας! Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι δύο ομάδες αλλά και όλες οι υπόλοιπες έχουν κάποιο πλάνο ανάπτυξης με το οποίο κινούνται!
            Η εντύπωση μου είναι ότι το championnat έχει κάνει άλματα ως προς την προσέλκυση κεφαλαίων που είναι διατεθειμένα να επενδύσουν σοβαρά στο γαλλικό πρωτάθλημα και είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο πρωτάθλημα προσφέρεται για επένδυση! Η δημιουργία όμως ομάδων-μεγαθηρίων μπορεί να το αλλοιώσει μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των «μεγάλων» και των «μικρών» ομάδων με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να χαθεί κάτι που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Ligue 1. Τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτά που θα δείξουν αν πράττουν καλά στη Γαλλία. Το σίγουρο είναι πάντως πως η φήμη του γαλλικού πρωταθλήματος μεγαλώνει όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη συμφωνία με αθλητικό κολοσσό της Νότιας Κορέας.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής που ακολουθεί η PSG (ομοίως και για τη Manchester City). Πιστεύω πως αλλοιώνει το χαρακτήρα πρώτα της ομάδας, και στη συνέχεια του πρωταθλήματος. Της ομάδας, διότι από τη μία στιγμή στην άλλη, μια ομάδα που δεν μπορούσε να σκεφτεί το πρωτάθλημα γίνεται μεγάλο φαβορί. Δεν ξέρω πως αντιμετωπίζουν οι οπαδοί μια τέτοια κατάσταση. Του πρωταθλήματος, διότι οι άλλες ομάδες βλέπουν πως μόνο με τον ίδιο τρόπο θα μπορέσουν να τη χτυπήσουν. Έτσι, το γαλλικό πρωτάθλημα που μέχρι τώρα στηριζόταν στις ακαδημίες, δεν ξέρουμε τι χαρακτήρα θα έχει τα επόμενα χρόνια. Πιθανόν, να πάνε σε λογικές παιδομαζώματος, αν δεν υπάρξει προσοχή από τη Λίγκα, πράγμα που θα οδηγήσει όπως λες και σε χάσμα μεταξύ μικρών - μεγάλων.

Είμαι υπέρ της άποψης, ότι οι ομάδες πρέπει να δυναμώνουν μαζί, δηλαδή όλο το πρωτάθλημα να ανεβαίνει. Για αυτό το λόγο, κρίνω πολύ σωστή τη συμφωνία με το Al Jazzera για τα τηλεοπτικά (τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και από τη σκοπιά της εύρεσης νέου κοινού). Απλά, θα πρέπει τα οφέλη να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο στις ομάδες, ώστε οι μικροί να μη "χάσουν το τρένο".

Κλείνοντας, πολλά συγχαρητήρια στις Lille και Rennes, γιατί έχουν σχέδιο. Δε σημαίνει, ότι τα project θα έχουν τελικά την επιτυχία που οι ίδιοι θέλουν. Το σίγουρο είναι ότι αφού υπάρχει προγραμματισμός, δεν πρόκειται να "σβήσουν". Αυτό σημαίνει, ότι κάποια στιγμή θα φτάσουν ακόμη πιο ψηλά, και έχοντας τις βάσεις τόσα χρόνια, θα μείνουν εκεί. Σε αντίθεση με τις ομάδες "πυροτεχνήματα"..

Adons είπε...

Αγαπητέ Scouser Jim είναι γεγονός ότι σε εμάς τους ποδοσφαιρόφιλους μας αρέσει να ασχολούμαστε και με θέματα πέρα των καθαρών ποδοσφαιρικών οπότε το θέμα της ανάπτυξης των ομάδων και του ποδοσφαίρου γενικά σε μια χώρα είναι κάτι που νομίζω εξιτάρει το ενδιαφέρον μας! Στο θέμα μας τώρα...Ενώ όπως λες και εσύ είναι πιο λογικό και πιο σώφρον να δυναμώνουν όλες οι ομάδες μαζί κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το προγραμματίσεις αλλά ούτε και να το απαγορέψεις. Σε μια τέτοια κατάσταση που βρίσκονται τα πρωταθλήματα, οικονομικά εννοώ, είναι τουλάχιστον θεμιτό να υπάρχουν "επενδυτές" που να ρίχνουν λεφτά στο σύστημα. Μπορεί να εισβάλλουν βίαια στο παιχνίδι και να διεκδικούν πράγματα αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι κάλο γιατί αποκτά και μεγαλύτερη φήμη το πρωτάθλημα! Και άρα μεγαλύτερες αγορές και περισσότερα μάτια για να βλέπουν τις ομάδες.

Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κέρδος για το championnat όπως δειχνει και η συμφωνία με το Al Jazzera αλλά και η συμφωνίες με τουρκικό κανάλι και η συμφωνία με τη Νότια Κορέα! Παρόλο που συνολικά τα λεφτά είναι σχεδόν ίδια η προοπτική για να ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη.

Φίλε Jim όσον αφορά το χάσμα που λες νομίζω ότι είναι στο χέρι των "μικρών" ομάδων με ένα σωστο προγραμματισμό να είναι αρκετά ανταγωνιστικές και μάλιστα με τις προοπτικές που αναπτύσσονται και ανέφερα πιο πάνω να αποκτήσουν μια οικονομική ευρωστία. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η Lille και Lorient και φυσικά δεν είναι και οι μόνες!

Το θέμα πάντως νομίζω ότι χωράει πολύ συζήτηση...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India