Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Boxing Day: η μέρα που αγαπούν στο Nησί..


Φανταστείτε ότι είστε Βρετανοί. Φανταστείτε ότι σας αρέσει το ποδόσφαιρο και μένετε στη γενέτειρα πόλη σας, άρα υποστηρίζετε και την τοπική ομάδα. Τότε, έχετε σοβαρές πιθανότητες να σας αρέσουν πολύ (υπερβολικά πολύ) τα Χριστούγεννα. Ή καλύτερα, η περίοδος των Χριστουγέννων. Ο λόγος απλός: αλκοόλ και ποδόσφαιρο σε περίοδο διακοπών. Δύο συνήθειες με τις οποίες έχουμε ταυτίσει τους Βρετανούς. Από όλες τις μέρες, αυτή που ξεχωρίζει είναι η Boxing Day! Μόλις βγαίνει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος όλοι ψάχνουν να βρούν με  ποιον παίζουν στην έναρξη, στη λήξη και στη Boxing Day! Τι είναι, λοιπόν, η Boxing Day για την οποία οι Βρετανοί κάνουν τόσο ντόρο;

Είναι η 26η Δεκεμβρίου. Η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων. Είναι επίσημη αργία στη Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία  από το 1871 και οι ρίζες χάνονται κάπου μεταξύ ιστορίας και παράδοσης. Οι εκδοχές για την ονομασία της είναι πολλές. Η μία πιθανολογεί πως προέρχεται από τον όρο “Christmas Box” που σημαίνει «Χριστουγεννιάτικο δώρο», ενώ άλλη μία αναφέρει πως ανήμερα τα Χριστούγεννα γινόταν έρανος στις εκκλησίες υπέρ των φτωχών, και το κουτί στο οποίο μαζέυονταν τα χρήματα άνοιγε την επόμενη ημέρα. Αυτές θεωρούνται επικρατέστερες. Η σημασία που δίνουν σε αυτή την ημέρα φαίνεται από το γεγονός ότι αν η 26η Δεκεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, τότε η Boxing Day μεταφέρεται τη Δευτέρ, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την αργία τους!

Στις μέρες μας έχει χαθεί αρκετά ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της ημέρας. Έχει αντικατασταθεί από τα ψώνια, το (πολύ) αλκοόλ και τα σπορ και πιο ειδικά το ποδόσφαιρο. Ειδικα το τελευταίο είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζει τους Βρετανούς από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Από τις 20 Δεκέμβρη έως τις 9 Ιανουαρίου γίνονται 4 αγωνιστικές, αλλά και ο 3ος γύρος του FA Cup! Αυτός ο υπερβολικός αριθμος παιχνιδιών, θεωρείται από πολλούς ως ο λόγος για τον οποίο η εθνική ομάδα της Αγγλίας δεν πηγαίνει καλά στο Μουντιάλ και στο Euro, καθώς οι παίχτες δεν ξεκουράζονται σε μια περιόδο που το έχουν ανάγκη. Άντε να τα βάλεις, όμως, με τους Βρετανούς που είναι ταυτισμένοι με την έννοια «παράδοση». Υπάρχει βέβαια ένα ολόκληρο σκεπτικό γύρω από την αγωνιστική της Boxing Day. Μιας και είναι αργία, βολεύει να γεμίσουν τα γήπεδα με οικογένειες. Αυτό σημαινει εορταστική ατμόσφαιρα, γεμάτα γήπεδα (μη σας φάινεται περίεργο. Μη βλέπετε τα γήπεδα της Premier League μόνο, στις μικρότερες κατηγορίες δε συμβαίνει το ίδιο), κίνηση στα καταστήματα γύρω από τα γήπεδα.. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι για να διευκολυνουν τις μετακινήσεις των φιλοξενούμενων οπαδών, προσπαθούν τα παιχνίδια αυτής της μέρας να είναι μεταξύ γειτονικών ομάδων. Σπάνια θα βρείς ντέρμπι ανήμερα της Boxing Day (προσπαθούν να κρατάνε το κλίμα των ημερών..), αλλά οι μετακινήσεις είναι ως επί το πλέιστον κοντινές. Γενικά, έχτισαν ένα όνομα γύρω από αυτή τη μέρα (Brand name), το δυνάμωσαν αρκετά και το πουλάνε. Και έχει περάσει τόσο πολύ στο DNA τους, που οι ποδοσφαιρόφιλοι, και όχι μόνο, αγαπούν περισσότερο την Boxing Day από τα Χριστούγεννα!

Ενδεικτικό είναι το παρακάτω βίντεο:


Καλά Χριστούγεννα σε όλους! Υγεία και ευτυχία! Τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να είναι μαύρα για τη χώρα μας, αλλά δε χρειάζεται να μαυρίζουμε κι εμείς τις καρδιές μας. Ας σκεφτούμε τα λάθη μας, ας βάλουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά και ας ενδιαφερθούμε επιτέλους και για το διπλανό μας. Ας περιορίσουμε, τουλάχιστον, το κομμάτι της κρίσης για το οποίο ευθυνόμαστε εμείς..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India