Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

War Roak Gwengamp ή αλλιώς En Avant Guingamp


Το πραγματικό όνομα της Guingamp που είναι και αυτό που αναγνωρίζουν οι φίλοι της είναι το War Roak Gwengamp. Ιδρύθηκε το 1912 και για επιτρέψει η γαλλική ομοσπονδία να συμμετάσχει στα πρωταθλήματά της έπρεπε να «γαλλοποιήσει» το όνομά της, να το μεταφράσει δηλαδή στα γαλλικά! Έτσι μετονομάστηκε σε En Avant Guingamp που σημαίνει «Εμπρός Guingamp».  Τώρα γιατί την ανάγκασαν να το κάνει αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η Βρετάνη κατοικείται από δύο κυρίως φυλές, τους Κέλτες και τους Γαλάτες! Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πόσο λάθος είναι η ελληνική μεταφορά του ονόματος της χώρας αφού κανονικά την Γαλλία έπρεπε να την λέμε Φραγκία αφού άλλη φυλή είναι οι Γαλάτες, άλλη οι Κέλτες και άλλοι οι Φράγκοι. Τέλος πάντων, το χωριό του Guingamp βρίσκεται στην περιοχή του Cote d’Armor, μια περιοχή που χωρίζεται στα δύο, στην δυτική κέλτικη πλευρά και την ανατολική γαλατική! Ε, η Guingamp είναι στην δυτική πλευρά και αριθμεί περίπου 7500 κατοίκους, στην πλειψηφία τους Κέλτες εξού και το κέλτικο όνομα της ομάδας.

Οι Κέλτες της Βρετάνης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν εκεί από τους Ρωμαίους ώστε οι τελευταίοι να έχουν γραμμές άμυνας απέναντι στα γερμανικά φύλα. Ήταν κυρίως Κέλτες της Ουαλίας αυτοί που μετανάστευσαν και οι παραδόσεις, τα τραγούδια, ο τρόπος ζωής και η γλώσσα των δύο μοιάζουν πάρα πολύ. Ο καιρός περνούσε και η Βρετάνη βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Φράγκων (Γάλλων) οι οποίοι για να αναπτύξουν και να ενοποιήσουν τα φύλα ως ένα φράγκικο(γαλλικό) έθνος απαγόρευαν στις διάφορες φυλές να αναπτύσουν και να χρησιμοποιούν τα έθιμά τους και κυρίως να διδάσκουν την γλώσσα τους στους απογόνους τους. Γι’ αυτό και η «μετάφραση» σε En Avant Guingamp!

Μετά από αγώνες μόλις την τελευταία 15ετία αναγνωρίστηκαν τα δίγλωσσα σχολεία στη Βρετάνη και οι Βρετόνοι μπορούν να διδαχθούν τα μαθήματά τους και στη γλώσσα τους! Και εδώ μπαίνει ο προπονητής της Guingamp και βέρος Βρετόνος, γεννημένος στην Brest, Jocelyn Gourvennec(φωτό). Ο αθεόφοβος έβαλε τους παίχτες του να μάθουν Βρετονικά! Ο λόγος ήταν να ενταχθούν, να συνδεθούν και να αγαπηθούν από τους ντόπιους αλλά και να καταλαβαίνουν τα συνθήματα των φιλάθλων τους αφού τα περισσότερα είναι στα Βρετονικά!

Οι Βρετόνοι, πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς άλλωστε, είναι περίπου σαν τους Ουαλούς! Ήσυχοι άνθρωποι που ασχολούνται με το σπιτικό τους, τα ψάρια(τα χτένια είναι παραδοσιακή τους λιχουδιά) ή την φάρμα τους με τα γουρούνια. Δεν είναι τυχαίο ότι στην διπλανή από την Guingamp πόλη, το Saint Briuec βρίσκεται η αγορά που ρυθμίζει τις τιμές του χοιρινού σε ολόκληρη την Γαλλία. Θέλουν να είναι αυτόνομοι αλλά όχι και ανεξάρτητοι όπως π.χ οι Βάσκοι και φυσικά ενθουσιάζονται όταν κάποιος ξένος προσπαθεί να ασπαστεί τις παραδόσεις τους. Ε, ο Gourvennec το ήξερε αυτό και η Guingamp δείχνει να είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια και αυτό φαίνεται στο γήπεδο.

Με αυτά και με τ’ άλλα η συμπαθείς, σε εμένα τουλάχιστον Guingamp, ενός χωριού 7500 κατοίκων έχει διαθέσει περίπου 11000 διαρκείας και το γήπεδό της το Stade du Roudourou χωρητικότητας 18.000 θέσεων είναι γεμάτο κάθε αγωνιστική! Ίσως η συμπάθεια μου αυτή να πηγάζει από το γεγονός ότι αγαπούν τον τόπο τους και τις παραδόσεις τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα και χωρίς πολλές κορόνες και φανφάρες. Και αυτό αποπνέει υγεία τουλάχιστον στην ομάδα. War Roak Gwengamp, war roak!!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India