Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

PSG vs AS Monaco – Όπως οι …ιπποπόταμοι(!)


Στην κοινωνία των ιπποπόταμων ισχύει ο νόμος του ισχυρού. Ένας αρσενικός ιπποπόταμος, ας τον πούμε Paris Saint-Germain, μετά από μία κερδισμένη μονομαχία γίνεται ο άρχοντας της περιοχής που του δίνει το δικαίωμα της αναπαραγωγής. Κάθε τέτοια περίοδο αναπαραγωγής καλείται σε μονομαχία από άλλο αρσενικό, θα μπορούσε να είναι η Monaco, που προσπαθεί να του πάρει τη θέση. Να γίνει δηλαδή χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο κερδισμένος παίρνει ως έπαθλο την περιοχή μαζί με τα θηλυκά. Ε, η ώρα για αυτήν την μονομαχία έφτασε και ορίστηκε την Κυριακή στις 22.00 το βράδυ στο Παρίσι.


Από τότε που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της Ligue 1, οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με το γαλλικό πρωτάθλημα ψάχναμε την ημερομηνία αυτής της πρώτης μάχης. Ποιος θα το έλεγε πριν 3 χρόνια ότι σε ένα τέτοιο παιχνίδι θα έπαιρναν μέρος παίχτες όπως οι Falcao, Abidal, Moutihno, Rodriguez από την μία και Zlatan, Tiago Silva, Cavani, Lavezzi από την άλλη μεριά.

Όπως συμβαίνει και με τους ιπποπόταμους έτσι και η Monaco θα πρέπει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της PSG στην έδρα της, στην περιοχή της! Γνωρίζοντας όμως ότι η PSG είναι δυνατότερη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τακτική προς όφελός της. Η μεγαλύτερη αδυναμία της ομάδας του Παρισιού είναι το κέντρο της ή αν θέλετε το κέντρο της δεν είναι τόσο ισχυρό όσο η επίθεση και η άμυνα. Εκεί θα μπορούσε να χτυπήσει η Monaco και να κερδίσει την κατοχή. Σε διαφορετική περίπτωση θα περάσει δύσκολες στιγμές στο Παρίσι.

Η PSG του Blanc προσπαθεί και καταφέρνει πολλές φορές να έχει την κατοχή της μπάλας με το μέρος της. Με τον αυτό τον τρόπο κινδυνεύει λιγότερο και δημιουργεί περισσότερες φάσεις μπροστά στην αντίπαλη εστία. Σε σχέση με πέρσι πολύ πιο όμορφα και με κάποιους αυτοματισμούς και δεν στηρίζεται τόσο στις προσωπικές ενέργειες των ποδοσφαιριστών της.

Η Monaco όμως κάνει το αντίθετο. Δίνει χώρο στους αντιπάλους της αφήνοντας τους την κατοχή και χτυπά στην κόντρα με τους εξαιρετικά γρήγορους Carrasco και Rodriguez και τον Falcao συνήθως να είναι ο τελικός αποδέκτης της μπάλας για να την σπρώξει στα δίχτυα. Δεν έχει μάθει ακόμη να ελέγχει το παιχνίδι και αυτό ίσως της κοστίσει αργότερα με χαμηλότερης δυναμικής αντιπάλους. Ήδη στα παιχνίδια που είχε την πρωτοβουλία έφερε ισοπαλία με την Toulouse και κέρδισε με πέναλτυ την Lorient.

Πολύ ωραία θα μου πείτε. Ο καθένας θα είναι στο στοιχείο του και θα παίξει με την τακτική που του αρέσει. Γιατί θα πρέπει να αποκτήσει την κατοχή η Monaco για να κερδίσει αφού τα πάει καλύτερα όταν παίζει με αντεπιθέσεις; Το ερώτημα είναι εύλογο αλλά η απάντησή του είναι σχετικά απλή. Η PSG έχει πολύ καλύτερη ομάδα και πιο δεμένη. Αν της δώσεις την κατοχή και αρχίσει να σφυροκοπά όπως στα προηγούμενα παιχνίδια της πολύ δύσκολα θα ξεφύγεις από αυτή την κατάσταση και τελικά θα χάσεις. Επομένως θα πρέπει να μπλοκάρεις τους παίχτες που δημιουργούν παιχνίδι. Θα πρέπει να εγκλωβίσεις το κέντρο τους ώστε να κοπεί η ομάδα στα δύο. Τότε έχεις ελπίδες.

Είναι ένα από τα βασικά μαθήματα τακτικής. Αν ξέρεις ότι ο αντίπαλος σου είναι πιο δυνατός από εσένα δεν πας να τον χτυπήσεις στα ίσια. Προσπαθείς να χτυπήσεις με πλάγιους τρόπους. Και νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να αλλάξεις την ως τώρα τακτική σου, να αιφνιδιάσεις τον αντίπαλό και να τον χτυπήσεις πριν προλάβει και προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όπως και να έχει πάντως αυτή θα είναι η πρώτη μάχη. Ας δούμε ποιος τελικά θα ανακηρυχθεί άρχοντας της Ligue 1!

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Πάμε μωρή Παρί!

Adons είπε...

Κάνθαρε μετά από το πρώτο ημίχρονο στο Καραϊσκάκη που είδα σε βλέπω πολύ δύσκολο την Κυριακή.

KANTHAR0S είπε...

Δεν μασάμε.

Adons είπε...

Αντε να δούμε...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India