Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ολυμπιακός vs PSG : Έχει τύχη;


Όλοι λένε ότι ο Ολυμπιακός είχε καλή κλήρωση στο Champions League αλλά εγώ έχω αντίθετη άποψη. Πολύ δύσκολα θα τα καταφέρει ο πρωταθλητής Ελλάδας απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους. Ειδικά απέναντι στους Παριζιάνους οι πιθανότητες για κάποιο βαθμό είναι σχεδόν μηδενικές. Δεν είναι όμως απόλυτα μηδενικές.


Οι διαφορές της περσινής PSG με την φετινή δεν είναι πάρα πολλές και εντοπίζονται σε δύο κυρίως σημεία. Πρώτον, στην αλλαγή τρόπου παιχνιδιού και δεύτερον στις προσθήκες του καλοκαιριού. Η PSG φέτος είναι ένα σκαλί πιο πάνω παρά την αλλαγή προπονητή και ότι ο Blanc δεν γεμίζει και πολύ το μάτι.

Η έλευση του Blanc, αναπόφευκτα, έφερε και την αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Προπονητές με διαφορετική φιλοσοφία από διαφορετικές σχολές ποδοσφαίρου. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ancelotti(4-3-2-1) είναι πιο σφιχτό, πιο αμυντικογενές και δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στην άμυνα. Με αυτό πορεύθηκε πέρσυ σχεδόν σε όλη τη χρονιά μέχρι που κατάλαβε ότι στη Γαλλία δεν χρειάζεται να είναι τόσο αμυντικογενής μια ομάδα που πάει για πρωτάθλημα και το άλλαξε σε ένα ιδιότυπο 4-4-2. Αν και πιέστηκε πήρε το πρωτάθλημα. Φέτος ο Blanc παίζει ένα καθαρό και πιο ελεύθερο 4-4-2. Το αποτέλεσμα είναι να έχει πολύ περισσότερες τελικές προσπάθειες (ρεκόρ ως τώρα) αλλά να είναι ευάλωτη στα μετόπισθεν.

Ο Cavani δείχνει ως τώρα ότι θα βοηθήσει τον Zlatan και θα τον ελαφρύνει από το βάρος του σκοραρίσματος. Πέρσυ αν δεν σκόραρε ο Σουηδός έχανε βαθμούς η ομάδα ενώ φέτος τέτοιο πρόβλημα μάλλον δεν υπάρχει. Ο Digne και ο Marquinhos θα βοηθήσουν στο rotation.

Αυτό που με φοβίζει ή αν θέλετε θαυμάζω στην φετινή PSG είναι το πόσο εύκολα δημιουργεί ευκαιρίες. Ως τώρα τα παιχνίδια της έπρεπε να τα κερδίζει με 4 και 5 γκολ αλλά η γκίνια της δεν έχει προηγούμενο. Λες και την έχουν καταραστεί. Όταν κάνεις 40(!) τελικές από τις οποίες οι 20 βρίσκουν εστία σε ένα παιχνίδι είναι περισσότερο γκίνια παρά ανικανότητα. Αρνούμαι να πιστέψω ότι ο Zlatan και ο Cavani έχασαν την ικανότητά τους ξαφνικά στο σκοράρισμα.

Ο Ολυμπιακός θα δεινοπαθήσει και στα δύο παιχνίδια. Ειδικά με τα μπακ που έχει. Αν συγκρίνεις τα ρόστερ είναι η μέρα με τη νύχτα. Πως μπορεί για παράδειγμα η αμυντική τετράδα του Ολυμπιακού με Bong, Μανωλά, Σιόβα και Χολέμπας να σταματήσουν το τρομερό δίδυμο της PSG; Όπότε η λύση για τον Michel είναι μία. Ομαδικότητα, αμυντική προσήλωση, συγκέντρωση και …τύχη. Αν του λείψουν κάποιο από αυτά η ήττα είναι δεδομένη. Η άλλη λύση είναι να μην είναι συγκεντρωμένοι οι παίχτες της PSG και να υποτιμήσουν το παιχνίδι, που σε κάποιο βαθμό θα το κάνουν, μαζί με το τυχόν rotation που ίσως κάνει ο Blanc.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Ο Ολυμπιακός δεν έχει καμία τύχη απέναντι στην αρμάδα του Παρισιού αν οι τελευταίοι είναι συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι. Η διαφορά είναι τέτοια που μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκομίσει κάτι ο πρωταθλητής Ελλάδας. Αρκεί ο Michel και οι παίχτες του να το καταλάβουν αυτό και να μην ανοιχτούν και πολύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India