Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

The Real Dons - Μια υπόθεση, διαφορετική...

Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Δεκτό, αλλά στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, δεν είναι μόνο οι τροπαιούχοι που τη διαμορφώνουν. Η ιστορία γράφεται κάποιες φορές εκτός γηπέδων. Θα «ταξιδέψουμε» σήμερα κάπου κοντά στο Λονδίνο, για μια «κόντρα» διαφορετική από τις άλλες. AFC WimbledonMilton Keynes Dons. Το ερώτημα που έχει προκύψει είναι: «Ποιοι είναι οι πραγματικοί Dons»; Μια υπόθεση που «ταρακούνησε» τη βρετανική ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, και παραμένει αντικείμενο συζήτησης μέχρι σήμερα.

Μια μικρή, νοσταλγική εισαγωγή
Vinnie Jones
14 Μαϊου 1988, Wembley Stadium: η Wimbledon FC, η Crazy Gang του βρετανικού ποδοσφαίρου πετυχαίνει μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του Κυπέλλου Αγγλίας, νικώντας τη Liverpool (1-0) στον τελικό. Ποδοσφαιριστές όπως οι Dennis Wise, Vinnie Jones, John Fasanu, Lawrie Sanchez γίνονται ήρωες στα μάτια των οπαδών τους. Εκείνη τη στιγμή τίποτε δεν προμήνυε την οδύσσεια του club (και περισσότερο των οπαδών) τα επόμενα χρόνια.


Λίγα ιστορικά στοιχεία
Οι συζητήσεις για μεταφορά της έδρας της Wimbledon FC, από την ομώνυμη λονδρέζικη γειτονιά, στο Milton Keynes (50 μίλια μακριά) είχαν ξεκινήσει από το 1980. O τότε πρόεδρος, Rod Noades ήρθε σε επαφή με το συμβούλιο του Milton Keynes, βλέποντας προοπτική στην περιοχή για την ανέγερση νέου σταδίου, με εμπορικά οφέλη. Επίσημη δικαιολογία ήταν ότι το συμβούλιο του Merton, δεν ήθελε πλέον την ομάδα στην περιοχή. Το σχέδιο δεν περατώνεται, όμως τα οικονομικά προβλήματα της ομάδας στα early 90s, το επαναφέρουν στο προσκήνιο. Τον Μάιο του 2000, έρχεται ο υποβιβασμός στην Championship και την επόμενη σεζόν, η προσέλευση των θεατών στο γήπεδο μειώθηκε περισσότερο από 50%. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει..

Τα κρίσιμα γεγονότα
Τον Απρίλιο του 2002, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) μεταθέτει την ευθύνη για την απόφαση της μεταφοράς της έδρας, σε μια τριμελή επιτροπή (και ενώ η ίδια είχε δώσει αρνητική απάντηση σε πρώτη φάση). Με ψήφους 2-1, η Επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της μεταφοράς της ομάδας στο Milton Keynes. Έλα, όμως, που οι οπαδοί της Wimbledon FC, από την επόμενη κιόλας μέρα της απόφασης της Επιτροπής, ξεκίνησαν διαδικασίες για τη δημιουργία της δικής τους Wimbledon και  κληρονόμο της ομάδας που υποστήριζαν ως τότε.. Λίγες μέρες αργότερα, η AFC Wimbledon είναι γεγονός! Ξεκινάει από τα τοπικά πρωταθλήματα της Αγγλίας, ενώ ταυτόχρονα η «εκφυλισμένη» Wimbledon FC, αγωνίζεται ακόμη στις επαγγελματικές κατηγορίες. Η μετακόμιση, τελικά, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2003, και το 2004 η ομάδα αλλάζει όνομα σε Milton Keynes Dons.

Και κάπου εδώ αρχίζει η κόντρα, η οποία δύσκολα θα σταματήσει. Δεν είναι κόντρα θρησκευτική, όπως το CelticRangers. Δεν είναι τοπική – γεωγραφική, όπως τα ντέρμπι του Liverpool, του Manchester ή του Λονδίνου. Δεν είναι ούτε πολιτική, όπως είχαμε δει στο SunderlandNewcastle. Απλά, για τους οπαδούς της AFC Wimbledon είναι κλοπή της ιστορίας και του ονόματος. Wimble-DON λεγόταν η ομάδα, και το παρατσούκλι ήταν «The Dons». Και καλά, ρε πρόεδρε (Pete Winkelman), πήρες την ομάδα από την πόλη, της πήρες τα τρόπαια, το «Dons» γιατί το κόλλησες δίπλα από το Milton Keynes;; Μαχαίρι στις πληγές των οπαδών της AFC, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τoυς ΜΚ, ως Franchise Team! Μια ομάδα που χρησιμοποιεί το όνομα και την ιστορία της δικής τους, για να υπάρξει στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Ο νυν πρόεδρος των MK Dons (και πρόεδρος της Wimbledon FC, όταν έγινε η μεταφορά), σε ερώτηση γιατί δεν αφαιρεί το Dons από το όνομα της ομάδας του, αποκρίθηκε ότι δεν του ζητήθηκε από τους οπαδούς κάτι τέτοιο. Υποκριτικό, κατά τη γνώμη μου, αν αναλογιστούμε ότι δεν άκουσε τους οπαδούς της πρώην ομάδας του, όταν του ζητούσαν να μη μεταφέρει την έδρα.

Πώς κύλησαν τα χρόνια (ποδοσφαιρικά)..
Όμορφα και για τους δύο. Οι MK Dons τα πρώτα χρόνια τους βρέθηκαν στη League 2 (τέταρτη κατηγορία), όμως τα τελευταία χρόνια, σταθεροποιήθηκαν στη League 1 και φέτος, πραγματοποιώντας σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Η AFC Wimbledon ανέβηκε αρκετά γρήγορα τις κατηγορίες και από πέρυσι βρίσκεται στη League 2! Παλεύουν για τη σωτηρία τους και την καθιέρωσή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Όμως, η κληρωτίδα κάνει τερτίπια. Και φέτος, είπε να μας δώσει το ζευγάρι Milton Keynes DonsAFC Wimbledon για το δεύτερο γύρο του FA Cup! Τη Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου, στο Stadium MK, οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά. Για όσους είναι έξω από το χορό, η αναμέτρηση δείχνει ιδανική ώστε η AFC να πάρει την εκδίκησή της και να γραφτούν νέες σελίδες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Αλλά, δεν είναι έτσι… Αν περιμένετε ότι οι οπαδοί της Wimbledon εύχονταν να κληρωθούν με τους MK, κάνετε λάθος. Πολλοί, δεν ήθελαν να τύχει αυτό το ματς, ενώ ένας αρθρογράφος δήλωσε ότι για πρώτη φορά παρακαλούσε να χάσει η ομάδα του, στον προηγούμενο γύρο! Ο σύνδεσμος φιλάθλων της AFC Wimbledon δήλωσε ότι θα μποϋκοτάρει το παιχνίδι, με το να μην εμφανιστούν στο γήπεδο. Η αιτιολόγηση; Δεν θεωρούν την αντίπαλη ομάδα ως υπαρκτή, αλλά ως κλέφτες που καπηλεύονται την ιστορία τους! Επίσης, η διοίκηση των φιλοξενούμενων δήλωσε ότι δε θα δεχτεί φιλοξενία από την αντίστοιχη των MK, αλλά θα μεταβούν στο παιχνίδι μεμονωμένα. Ο προπονητής των Wombles, Neal Ardley, παλιά δόξα της Crazy Gang, είναι απόλυτος: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ποτέ πρόταση από τους MK Dons. Πρέπει να έχουμε αρχές». Είναι περισσότερο περίπλοκο από μια απλή έχθρα, δε νομίζετε; Πάντως, η κίνηση των εισιτηρίων ήταν καλή τις προηγούμενες ημέρες. Μένει να δούμε τις κερκίδες αύριο.

Σαν επίλογος…
Μην κρίνετε τους οπαδούς της AFC Wimbledon, ούτε τη διοίκηση των MK Dons. Έξω απ’ το χορό, πολλά τραγούδια λέμε! Το ζήτημα είναι περίπλοκο και ίσως να έχετε μια πιο ξεκάθαρη άποψη, αν συζητήσετε με κάποιον οπαδό και σας μιλήσει για το ακριβώς νιώθει. Απ’ ότι καταλαβαίνω, δεν υπάρχει μίσος, αλλά πόνος. Με αφορμή το μεταξύ τους παιχνίδι, θέλησα να θίξω ένα ζήτημα που με ενοχλεί, όταν συμβαίνει. Την εισβολή των διοικήσεων και των κεφαλαίων τους, στο χαρακτήρα των ομάδων και των πρωταθλημάτων γενικότερα και κατά συνέπεια, την αλλοίωσή τους. Εμίρηδες, Ρώσοι, Ταϋλανδοί έχουν εισβάλει στο αγγλικό ποδόσφαιρο και δε βλέπω καμία διάθεση να σεβαστούν τις ομάδες που αγόρασαν. Δέχομαι ότι το χρήμα κινεί τα πάντα, αλλά επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι αν και νόμιμες οι κινήσεις τους, δεν είναι και ηθικές. Οι διοικήσεις, οι ποδοσφαιριστές, τα μετάλλια έρχονται και φεύγουν. Οι οπαδοί είναι η κόλλα που κρατά όλα τα υπόλοιπα ενωμένα και τον οργανισμό- ομάδα ζωντανό. Αύριο, θα αναμετρηθούν το επίσημο παιδί της Wimbledon FC, με το αυθεντικό. Μακάρι, να χαμογελάσουν οι δεύτεροι. Οι Real Dons!

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Jim πραγματικά δεν έχω λόγια… πάλι έγραψες !!!
Δεν τα κατάφεραν οι Real Dons, αλλά έμαθα μια πολύ ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική ιστορία !!!

van der Mitrax είπε...

Πολύ ωραίο αρθράκι!!!

afc wimbledon είπε...

Πολύ καλή δουλειά! Συνέχισε σε αυτό το ρυθμό Jim!

Unknown είπε...

Σ'ευχαριστώ πολύ betonia! Δεν τα κατάφεραν, αλλά στις καρδιές μας παραμένουν Real Dons!

Unknown είπε...

van der Mitrax, χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο! Χαιρετίσματα στους οπαδούς της NEC!

Unknown είπε...

Κρίμα, Real Don! Στο 89' έπρεπε να πάρετε το ματς, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Στο 91' πήραν αυτοί την πρόκριση. Δεν πειράζει..

Και μόνο η στιγμή των πανυγηρισμών, όταν πετύχατε το γκολ, έδειξε το πάθος που είχαν οι οπαδοί σας για το παιχνίδι και αρκεί για να σας λατρέψω!

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Adons είπε...

Jim όπως πάντα εκπληκτικό και άκρως ενημερωτικό το άρθρο σου! Αντε να μαθαίνουμε και κάτι μπας και δούμε το ποδόσφαιρο στις πραγματικές του διαστάσεις!

Αυτό που δεν καταλαβαίνω ρε Jim είναι γιατί μεταφέρουν ομάδες από πολή σε πόλη. Θέλεις κύριε πρόεδρε να μεταφερθείς πούλα την τωρινή σου ομάδα και πήγαινε αγόρασε την ομάδα της πόλης που θέλεις να μεταφερθείς! Ασε την ομάδα στην ιστορία της και μην μπλέκεις τα πράγματα...

Καταλαβαίνεις ότι είμαι έξω απ' το χορο και συνεπώς πολλά τραγουδια λέω...

Όσον αφορά τον επίλογό σου το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Εγώ δεν είμαι κατ' ανάγκην κατά τις εισροής κεφαλαίων αρκεί να προσφέρουν κάτι και στις ομάδες αλλά και στο πρωτάθλημα που ανήκουν γενικότερα. Αν υπάρχει επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό project καλώς να έρθουν!

Christos D. Katsanos είπε...

Δημήτρη,

Ο Τρόπος που γράφεις και ο Ρυθμός του Κειμένου είναι αξιοπρόσεκτος!!!

Συνέχισε την καλή δουλειά - δηλαδή να μας δείχνεις την Αληθινή ματιά σε ένα Κοινωνικό Γεγονός Αθλητικού Χαρακτήρα...(ή πως θά πρεπε να είναι..)

birdy είπε...

Υπέροχη η γραφή σου και πραγματι έτσι ήταν η όλη ιστορία.Σέντερ φορ σαν τον Φάσανου εκείνα τα χρόνια κάνανε θραύση αλλά όχι και ο Τζόουνς παίκτης, μάλλον σφαγέας ήτο.Μπράβο για το όλο άρθρο σου.Πάντως βοήθησε με ή διόρθωσε με αλλά νομίζω ότι ένας λόγος για την αλλαγή ήταν η μειωμένη προσέλευση των οπαδών κυρίως λόγο του τένις ή όχι?

Unknown είπε...

Adons, σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που έχουμε το ίδιο σκεπτικό για το ποδόσφαιρο!

Σχετικά με το ερώτημά σου, η απάντηση βρίσκεται μόνο στο μυαλό των διοικούντων. Οι ίδιοι ίσως χρησιμοποιήσουν τον όρο "business". Εγώ το λέω "τυχοδιωκτισμό". Ο όρος "business" ή -καλύτερα- στα ελληνικά το "επιχειρείν", δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα, αλλά και με το σεβασμό που δείχνεις προς τον πελάτη σου. Κάτι που το ξεχνάνε πολλές φορές..
Στν περίπτωση της Wimbledon ήταν πολύ εύκολο να αγοράσουν την άσημη τότε Milton Keynes. Όμως, δε θα μπορούσαν να μεταφέρουν την κληρονομιά- τρόπαια μαζί τους. Ούτε θα μπορούσαν να συνεχίσουν στις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου βρισκόταν η Wimbledon όταν έγινε η αλλαγή. Μπέρδεμα..

(Όσον αφορά τον τυχοδιωκτισμό, ενδεικτικά θα σου πω ότι ο Ron Noades μέσα σε 15 χρόνια διατέλεσε πρόεδρος σε 4 ομάδες, ενώ ο υπεύθυνος της αλλαγής, Pete Winkelman είναι βασικός επενδυτής για την ανάπτυξη της περιοχής του Milton Keynes, με επιχειρήσεις όπως IKEA, Asda. Άρα, η Wimbledon ήταν το κατάλληλο όχημα για να πάρουν το "φιλέτο").

Unknown είπε...

Χρήστο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή σου και για τα καλά σου λόγια!

Νιώθω χαρούμενος που υπάρχουν άτομα, τα οποία αντιλαμβάνονται την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου (και του αθλητισμού γενικότερα) και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από ένα "παιχνίδι".

Θα χαρώ να σε ξαναδώ στην παρέα μας!

Unknown είπε...

Birdy, να συμπληρώσω ότι ο Fasanu είναι ο αδερφός του Justin Fasanu, του μοναδικού ποδοσφαιριστή στην Αγγλία, που δήλωσε ότι ήταν ομοφυλόφιλος! Τελικά, τα χτυπήματα από τον Τύπο και την κοινωνία, είχαν τραγική κατάληξη για τον ίδιο. (Άλλο ένα κοινωνικό θέμα που μπορεί να συζητηθεί με αφορμή το ποδόσφαιρο). ΟVinie Jones ήταν -με επιείκια- παραβατικός. Αυτά που έκανε, μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε μήνυση! Παραμένει, όμως, cult φιγούρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, παίχτης μιας άλλης εποχής..

Η προσέλευση μειώθηκε σημαντικά λόγω του υποβιβασμού της ομάδας, αλλά και γιατί τα προβλήματα με τη διοίκηση είχαν βγει στο προσκήνιο. Το τουρνουά τένις είχε/έχει σταθερό κοινό, ενώ και η διοργάνωση δε λαμβάνει χώρα όλο το χρόνο. Άσε που το γήπεδο της Wimbledon, είχε χωρητικότητα κάτι περισσότερο από 20.000, μικρό για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India