Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Superleague play off: Κάποιες ελληνικές ομάδες παίζουν ακόμη μπάλα!

 Τα play off της superleague ξεκινούν σήμερα με τις αναμετρήσεις Παναθηναϊκός – Ατρόμητος στις 17:45 και ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στις 20:00. Το έπαθλο είναι μια θέση στα προκριματικά του Champions League και φυσικά ο Παναθηναϊκός που ξεκινά τη διαδικασία με +4 βαθμούς, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει το εισιτήριο απ’ ότι ο ΠΑΟΚ, ο Ατρόμητος ή η ΑΕΚ.

 Ο θεσμός των play off εφαρμόζεται στη superleague εδώ και 5 χρόνια. Προσπαθώ να βρω σημεία του μέτρου αυτού που βοήθησαν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά δυστυχώς δεν βλέπω να έχει φέρει καμιά πρόοδο...

 Ως θετικό σημείο μπορώ να χαρακτηρίσω την αύξηση του αριθμού των παιχνιδιών. Τα 30 παιχνίδια πρωταθλήματος νομίζω ότι είναι λίγα για μια ομάδα, οπότε συμφωνώ με την αύξηση του αριθμού των αγώνων… αλλά γιατί μόνο για ορισμένες ομάδες και όχι για όλες ?
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και με την αύξηση των ομάδων από 16 σε 18, ώστε να είχε αποφευχθεί οι μεγάλη διαφορά αγώνων μεταξύ τους. Οι ομάδες που αγωνίζονται στα play off, είναι αυτές που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και συνήθως προχωρούν και στο κύπελλο. Αυτές δίνουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγώνων σε σύγκριση με τις λεγόμενες “μικρές ομάδες”.
Δηλαδή με λίγα λόγια, το μέτρο αυτό προάγει την ανισότητα μεταξύ “μικρών” και “μεγάλων”…

 Επίσης το γεγονός ότι το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League δίνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάνει λιγότερο σημαντική την τελική κατάταξη της κανονικής διάρκειας.
Πόσο μπορεί να βοηθάει την ανταγωνιστικότητα ενός πρωταθλήματος το γεγονός, ότι αυτό γίνετε για να μάθουμε κυρίως ποιος θα είναι πρώτος (ειδικά στην Ελλάδα που τον ξέρουμε από την αρχή) ?
18 βαθμούς παραπάνω πήρε ο Παναθηναϊκός από την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια και ξεκινάει με +4… δηλαδή 14 βαθμοί σαν να μην πάρθηκαν ποτέ !!! Τζάμπα 5 νίκες παραπάνω… πολύ ανταγωνιστικό !!!

 Τέλος πάντων, ελπίζω να δούμε κανένα παιχνίδι της προκοπής έστω και τώρα στο τέλος. Μπορεί να διαφωνώ με το τουρνουά αυτό, αλλά όπως είπα βλέπω θετικά το γεγονός ότι μπορούμε να παρακολουθούμε κάποιες ελληνικές ομάδες να παίζουν ακόμη μπάλα.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Τα play off υποθέτω ότι ξεκίνησαν για να αυξήσουν το ενδιαφέρον (θεατών και καναλιών), δίνοντας 12 εξτρά παιχνίδια "δυνατά" παιχνίδια (αφού οι ομάδες που θα συμμετέχουν, έχουν σχετικά μικρές διαφορές). Σε μικρότερο βαθμό, νομίζω ότι είχαν στο μυαλό τους το μοίρασμα των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Το πρόβλημα, όμως, είναι: α) οι ομάδες δεν είναι κοντά σε δυναμικότητα, δηλ. ο δεύτερος τερματίζει συνήθως με αρκετούς βαθμούς διαφορά από τον 3ο, 4ο, 5ο, β) οι ομάδες που συμμετέχουν δεν έχουν όλες βλέψεις για Champions League (πχ Ατρόμητος), άρα μπορεί να εμφανιστούν αδιάφορες στα play off και γ) το προϊόν που πωλείται δεν είναι ελκυστικό. Δεν ενδιαφέρεται, πλέον, ο κόσμος για παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων, όταν βλέπει ότι οι ομάδες διαλύονται μέρα με τη μέρα. Χρέη προς όλους, ασυνέπεια στις υποχρεώσεις τους, αστείες διοικήσεις, κακές παροχές στο φίλαθλο/ οπαδό/ τηλεθεατή, μη ισόνομη απόδοση δικαιοσύνης είναι σοβαρά θέματα, που όσο δεν επιλύονται, κανένας "καρναβαλικός" θεσμός, όπως τα play off δεν μπορούν να τονώσουν το ενδιαφέρον. (Αν μέσα από αυτά κρίνονταν ο τίτλος του πρωταθλητή, τότε μπορεί να μιλούσαμε σε άλλη βάση).

Όσον αφορά τον επίλογό σου, επειδή δεν παρακολουθώ τα ελληνικά ματς, δεν ξέρω αν είναι θετικό/αρνητικό το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη ελληνική αγωνιστική δραστηριότητα. Σίγουρα είναι καλή αφορμή να βρεθείς με παρέα και να δεις τους αγώνες, αλλά με το ίδιο σκεπτικό μπορείς να δεις και ξένα παιχνίδια (άλλωστε, τα μεγάλα πρωταθλήματα βρίσκονται σε φουλ δραστηριότητα αυτές τις μέρες). Το ερώτημα που πρέπει να κάνουν όλοι, όσοι βλέπουν τα παιχνίδια αυτά, στο εαυτό τους είναι: όντως, απολαμβάνω το ματς (ακόμη κι αν παίζει η ομάδα τους);

Unknown είπε...

Jim, τα play off λειτουργούν ευεργετικά μόνο για τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Όταν έχεις ένα απαξιωμένο πρωτάθλημα και ένας απ’ τους λόγους είναι η διαφορά δυναμικότητας μεγάλων και μικρών, θεωρώ λάθος να μεγαλώσεις κι’ άλλο αυτήν την ψαλίδα. Ο στόχος πρέπει να είναι ο αντίθετος αν θέλεις να γίνεις ανταγωνιστικός, ώστε ν’ αυξήσεις και το ενδιαφέρον των θεατών.

Είναι λυπηρό να μη μπορείς να χαρείς την αγαπημένη σου ομάδα και να κάνεις καζούρα με τους φίλους σου. Η αποχή απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα πρέπει να τελειώσει, όπως και η αποχή από της εκλογές. Το ποδόσφαιρο μας έφτασε εδώ που έφτασε λόγο και της απουσίας από αυτό των υγιών φιλάθλων…
Αν δω να παίζουν 5 πιτσιρικάδες απ’ τις ακαδημίες και την ομάδα να προσπαθεί... θα το χαρώ το παιχνίδι. Όπως θα χαρώ να δω και την Ελπίς Χορτερού να χάνει 10-0 αλλά να προσπαθεί χαχαχα

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India