Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Auxerre : Ο κύκλος που έκλεισε

Guy Roux
Το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς που διανύουμε είναι η πτώση της ιστορικής αυτής ομάδας της Βουργουνδίας από την Ligue 1. Την επόμενη season η Association de la Jeunesse Auxerroise όπως είναι το επίσημο όνομά της θα αγωνίζεται στην Ligue 2! Το γεγονός αυτό κατά τη γνώμη μου είναι πιο σημαντικό ακόμη και αν το πρωτάθλημα κατακτηθεί για πρώτη φορά στην ιστορίας της από την Montpellier. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο είναι συχνό φαινόμενο στη Γαλλία. Το γιατί το εξηγώ παρακάτω…

Φανταστείτε μία ομάδα σαν αυτή του Μετσόβου να κατακτά το νταμπλ στην Ελλάδα και τρία κύπελλα και να φτάνει ως τα ημιτελικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε μερικά χρόνια από τώρα και έτσι και μόνο έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε γιατί μέγεθος μιλάμε και ποια ήταν η ιστορία της Auxerre. Μια πόλη που αριθμεί γύρω στις 50.000 κατοίκους κάτι που στη Γαλλία αν συγκρίνουμε και με τις άλλες πόλεις παραείναι χωριό. Κι όμως αυτό το χωριό κατάφερε να μπει στο παγκόσμιο χάρτη του ποδοσφαίρου και να τύχει αναγνώρισης από όλους αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο.

Πίσω στα 1961. Τότε ήταν που ο J.F. Kennedy εκλέγετε πρόεδρος στις ΗΠΑ, χτίζεται το τοίχος του Βερολίνου, ο Charles de Gaulle είναι ήδη πρόεδρος στη Γαλλία, ο Yuri Gagarin κάνει βόλτες στο διάστημα, ο Ernest Hemingway δίνει τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας και οι Beatles και οι Rolling Stones ακόμη δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστοί! Τότε ήταν που σε αυτή την μικρή πόλη της Βουργουνδίας αναλαμβάνει σαν παίχτης προπονητής στην αρχή ο Guy Roux! Είναι προφανές ότι τότε κανείς δεν είδε σαν είδηση αυτό το ασήμαντο αλλά τελικά ιστορικό γεγονός για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η AJ Auxerre ιδρύθηκε το 1905 από τον παπά Abbe Deschamps ο οποίος βρισκόταν στην προεδρία μέχρι που απεβίωσε το 1950 και το στάδιο της οδού Vaux πήρε το όνομά του. Η ομάδα τότε βρισκόταν μεταξύ του τοπικού και της regional κατηγορίας και το 1961 αναλαμβάνει πρόεδρος ο Jean Claude Hamel. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βρει προπονητή για την ομάδα του και τότε ήταν που δέχτηκε ένα γράμμα από τον 22χρονο τότε Guy Roux που του ανέλυε το πλάνο του για την ομάδα. Ο Hamel προσέλαβε τον νεαρό Roux γιατί πολύ απλά ήταν ο πιο φτηνός και μάλιστα μόνο με 600 φράγκα και του έδωσε τα κλειδιά.

Ο Cantona
Bruno Martini
Μέσα στο γράμμα του ο Roux περιέγραφε και υποσχέθηκε στον πρόεδρο ότι θα εφαρμόσει σκληρή οικονομική πολιτική και ότι καμία penny του δεν θα πήγαινε χαμένη. Έτσι και έκανε και μάζευε κυρίως από την περιοχή στην αρχή ότι ταλέντα έβρισκε και τα προπονούσε. Σκοπός του ήταν να τα πουλήσει μετά για να μπορέσει να ξεχρεώσει το κόστος που είχαν οι παίχτες στην ομάδα. Με αυτά και μ’ αυτά η μικρή αυτή πόλη κατάφερε να δημιουργήσει το όνομα της καλύτερης ακαδημίας ποδοσφαίρου και ταλέντων ειδικά όταν άρχισε να ανεβαίνει κατηγορίες και το όνομα της Auxerre γινόταν όλο και πιο γνωστό στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Ενδεικτικά αναφέρω ανθρώπους που χρωστούν την καριέρα τους στον Guy Roux και στην Auxerre : Cantona, Blanc, Bruno Martini, Basile Boli, Mexes, Boumsong, Vincenzo Scifo, Corentin Martins, Djibril Cisse, Andrzej Szarmach, Sagna.

Ο Blanc με την φανέλα της Auxerre

Δεν ήταν όμως εύκολο να δουλεύει κάποιος με τον Roux. Δεν είναι λίγες οι αναφορές από ανθρώπους που αναφέρουν περίεργα περιστατικά στην ομάδα της Auxerre. Οι συνεργάτες τον φοβούνταν κατά κάποιο τρόπο με χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρατήρηση ενός συνεργάτη του σε δημοσιογράφο να κάτσει σε διαφορετικό σημείο γιατί πολύ απλά θα του φώναζε ο Guy Roux! O συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν υπέρμαχος της πειθαρχίας και ήθελε να ελέγχει τα πάντα στην ομάδα ακόμη και την προσωπική ζωή των ποδοσφαιριστών. Το δίκτυο πληροφοριοδοτών του, ναι είχε και από αυτό, τον ενημέρωνε για κάθε τι αφορούσε τους παίχτες του. Ο Boli είχε μια τάση μικρός να πηδά κρυφά τον τοίχο της ακαδημίας και να γυρίζει και να διασκεδάζει στην πόλη με το μοτοποδήλατό του μέχρι που το έμαθε ο Roux και του το κλείδωσε κρατώντας ο ίδιος το κλειδί και χρεώνοντάς του τα έξοδα της κλειδωνιάς. Εκείνη την εποχή οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών δεν ήταν όπως σήμερα οπότε η τσέπη του Boli πόνεσε λίγο. Ο Roux για το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε πάνω από 600 γράμματα από την Αφρική που του έλεγαν να ελευθερώσει το μοτοποδήλατο του συμπατριώτη τους. Είχε δημιουργηθεί ακόμη και οργάνωση με το όνομα Free Basiles Moped!

Φυσικά δεν θα προκαλούσε σε κανέναν έκπληξη αν έβλεπε τον Guy Roux να τριγυρνά στις 7 το πρωί έξω από τα σπίτια των ποδοσφαιριστών του και να ακουμπά το χέρι του στα καπό των αυτοκινήτων τους για να δει αν είναι ακόμη ζεστά κάτι που σημαίνει ότι έκαναν την βραδινή βόλτα τους στο Παρίσι που δεν απέχει πάνω από μιάμιση ώρα από την πόλη της Auxerre. Ακόμα ακόμα έλεγχε και τα χιλιόμετρα στα κοντέρ των αυτοκινήτων τους.

Τελικά ο Roux κατάφερε να γίνει το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στη Γαλλία αλλά όχι μόνο με τις παραξενιές του. Το αγαπημένο του 4-3-3 δεν το άλλαξε ποτέ και με αυτό κατάφερε να ανεβάσει την μικρή αυτή και άγνωστη ομάδα στην Ligue 1. Δεν κατάφερε όμως μόνο αυτό αφού την περίοδο 1995-1996 η ομάδα του άφησε άφωνη ολόκληρη την Γαλλία και την Ευρώπη και κατέκτησε το νταμπλ που είναι και μέχρι τώρα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου. Πέρα από αυτά έχει κατακτήσει και άλλα 3 Coupe de France το 1994, το 2003 και το 2005.
AJ Auxerre : Νταμπλούχος Γαλλία 1995-1996

Εκείνη τη χρονιά το 2005 αποφασίζει να αποσυρθεί και αναλαμβάνει άλλο πόστο στην ομάδα. Σε μία συνέντευξή του είχε προβλέψει την κάθοδο της Auxerre λέγοντας ότι δεν θα αντέξει για πολύ σε αυτό το επίπεδο και είχε δίκιο. Η ιστορική πια Auxerre πέφτει κατηγορία και ο λόγος είναι απλός, τα χρήματα. Στην ίδια συνέντευξη λέει ότι η Auxerre πλέον έχει τεράστιο ανταγωνισμό ειδικά στη Γαλλία στην εύρεση ταλέντων και χωρίς να έχει τα χρήματα για την δημιουργία εκτεταμένου τμήματος scouting όπως έχουν άλλες ομάδες μοιραία χάνουν και τα μεγαλύτερα ταλέντα. Αυτό όμως που θα μας μείνει από αυτή την ομάδα είναι ότι άλλαξε το γαλλικό ποδόσφαιρο και πολλές ομάδες χρησιμοποιούν το παράδειγμά της ξοδεύοντας μεγάλα ποσά στις ακαδημίες τους που αργότερα τους αποφέρουν και μεγαλύτερα κέρδη. Δεν νοείται πια στη Γαλλία μεγάλο club χωρίς σοβαρές ακαδημίες και αυτό οφείλεται στην Auxerre. Θα σε περιμένουμε ξανά στην μεγάλη κατηγορία!

8 σχόλια:

birdy είπε...

Πολύ ωραίο το άρθρο σου Αντώνη όπου δείχνει τι σημαίνει ανάπτυξη και άνοδος μίας ομάδος αλλά και πτώση αυτής, κάτι που δεν θα δούμε (ελπίζω όχι)ποτέ εδώ.Μπράβο.

van der Mitrax είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο πραγματικά... άλλες εποχές που χάνονται!

Unknown είπε...

Εξαιρετικό άρθρο και πολύ εύστοχος ο τίτλος που έδωσες Αντώνη.

Έκλεισε τον κύκλο της. Από τις μικρές κατηγορίες ανέβηκε στην πρώτη, κατέκτησε το ντάμπλ, αγωνίστηκε στο Champions League και πήρε πάλι το δρόμο προς τις μικρές κατηγορίες !

Η ομάδα που θ’ αντιμετωπίσει στον τελευταίο της αγώνα, έχει κάνει καλύτερο προγραμματισμό τα τελευταία χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει το πρωτάθλημα. Η Μονπελιέ γεύεται τώρα τη δουλειά των προηγούμενων ετών, κάνει κι αυτή το δικό της κύκλο !

Γι αυτούς τους λόγους, αλλά και για τόσους άλλους, μας αρέσει τόσο πολύ το championnat...

Τα σέβη μου

Adons είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...

Birdy δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος για την χώρα μας και όσο ζω θα ελπίζω για μια διαφορετική οπτική όσον αφορά το ποδόσφαιρο. Σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να παραθέσω αλλά ο Ατρόμητος είναι μια κάλη αρχή και αν συνεχίσει έτσι μπορεί να δούμε και περισσότερα πράγματα από αυτή την ομάδα.

Van der Mitrax έχεις δίκιο. Αυτές οι εποχές χάνονται. Για να πετύχει τώρα μια ομάδα χρειάζονται κι άλλα πράγματα δυστυχώς ή ευτυχώς. Τέτοιο παράδειγμα μάλλον δεν θα ξαναυπάρξει.

Betonia όντως η Auxerre έκανε τον κύκλο της και μάλλον τώρα θα σταθεροποιηθεί εκεί που πρέπει να βρίσκεται. Η Auxerre δεν θα μπορούσε να σταθεί περισσότερο στην κορυφαία κατηγορία γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει μεγάλη ομάδα. Με πόλη με 50.000 κατοίκους δεν μπορεί να στηρίξει μια μεγάλη ομάδα. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα γίνει και ποτέ μεγάλη ομάδα. Αυτή είναι η διαφορά με τη Montpellier που αναφέρεις. Μια πόλη σαν την Montpellier μπορεί να στηρίξει την ομάδα της όπως γίνεται και με την Lille και να μετατραπούν σε μεγάλες ομάδες. Μπορεί να μην μετατραπούν και ποτέ αλλά τουλάχιστον έχουν τα κριτήρια. Δες το παράδειγμα της Lyon που τώρα όλοι την λογίζουν για μεγάλη ομάδα ενώ στην πραγματικότητα επιβλήθηκε σαν μεγάλη ομάδα. Παλιά δεν ήταν καθόλου έτσι τα πράγματα.

Unknown είπε...

Η Auxerre είναι το παράδειγμα για κάθε "μικρή" ομάδα. Έδειξε πώς η υπομονή και η πίστη στο πλάνο, σε συνδυασμό με κινήσεις που αποδίδουν Προστιθέμενη Αξία στην ομάδα (μεταγραφές νέων σε ηλικία παιχτών), οδηγούν πρώτα σε βιωσιμότητα και στη συνέχεια σε επιτυχίες. Τα αποτελέσματα που πέτυχε είναι "ακραία" (σε σχέση με το μέγεθος της ομάδας), αλλά αυτό μικρή σημασία έχει.

Ίσως, τώρα, να πηγαίνει σε μία θέση που της αξίζει, στην ποδοσφαιρική ιστορία. Όμως, λόγω της εισαγωγής του 4-3-3 και του θεσμό των ακαδημιών, τη θεωρώ προοδευτικό club και θα ήθελα να τη βλέπω στην πρώτη κατηγορία.

Adons είπε...

Jim συμφωνώ ότι η Auxerre πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για κάθε μικρή ομάδα όσο μικρή κι αν είναι αυτή. Ο θεσμός των ακαδημιών είναι αυτό που πρέπει να κρατήσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο από αυτή την ομάδα και για αυτό θα την θυμούνται όλοι. Για αυτό και η πτώση της είναι σημαντικό γεγονός που αν δεν γινόταν τώρα στα γινόταν στα επόμενα χρόνια. Τιμώ και σεβομαι την ομάδα αυτή γιατί ήταν καινοτόμα και εισήγαγε το καινούργιο στο ποδόσφαιρο. Πήγε το ποδόσφαιρο μπροστά και μόνο αυτό μου φτάνει....

Μικρός Σκάουτερ είπε...

Ομολογώ πως δεν ήξερα την ιστορία πίσω από αυτή την ομάδα. Όπως ανέφεραν και τα παιδιά παραπάνω, η ομάδα έκανε το "θαύμα" της, βγήκε Ευρώπη, έγινε γνωστή, παρήγαγε παίκτες και τώρα βιώνει την παρακμή της. Βέβαια, ποτέ δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος για το αν θα ξεπέσει ή αν θα καταφέρει να ξαναεπανέλθει. Αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Πάντως φέτος δικαίως βρίσκεται στη θέση που είναι και έπεσε με το...σπαθί της. Ωστόσο η πορεία της είναι αυτό που λέμε, "το όνειρο κάθε ρομαντικού του ποδοσφαίρου".

Πολύ ωραίο και καλογραμμένο κείμενο/αφιέρωμα Adons, μπράβο!

Adons είπε...

Μικρέ Σκάουτερ σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Έχεις δίκιο στο ότι η Auxerre φέτος έπεσε με το σπαθί της και θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία σου φράση. Η Auxerre ήταν και είναι το όνειρο κάθε ρομαντικού του ποδοσφαίρου! Ο Guy Roux έκανε δηλώσεις την τελευταία εβδομάδα ρίχνοντας το φτέξιμο στους προέδρους των τελευταίων τριών ετών. Άλλαξαν την φιλοσοφία της ομάδας αγοράζοντας παίχτες αλλά χωρίς να πουλάνε παράλληλα κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του συλλόγου. Βέβαια αυτά θα τα λύσουν μόνοι τους και λίγη σημασία έχουν για εμάς τους υπόλοιπους. Δεν ξέρω πια είναι η φυσική της θέση και που θα σταθεροποιηθεί αλλά ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Αυτό που με ένοιαζε και το ξανατονίζω είναι ότι αυτή η ομάδα ήταν που άλλαξε την φιλοσοφία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Κάτι μου λέει βέβαια ότι και η ιστορία της Βιγιαρεάλ είναι παρόμοια αλλά ακόμη δεν είμαι σίγουρος για αυτό και θα ήθελα κάποια βοήθεια για να δώ της διαφορές! Οπότε όποιος θέλει ας βοηθήσει!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India