Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Newcastle vs Sunderland - The Tyne-Wear derby


Ο στοιχηματισμός αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό σε ένα ποδοσφαιρικό γεγονός: είτε με τη μορφή απλής πρόβλεψης, είτε με τη μορφή τζόγου. Σε κάποιες αναμετρήσεις, όμως, το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται στις αποδόσεις των bookmakers, αλλά στην κόντρα μεταξύ των ομάδων. Ο λόγος: άλλες φορές θρησκευτικός, άλλες πολιτικός, άλλοτε η μεταγραφή κάποιου ποδοσφαιριστή και άλλοτε οι σχέσεις «κακής γειτονίας». Στη Βρετανία, τόσο το στοίχημα, όσο και οι «έχθρες» (rivalries) αποτελούν απαραίτητο συστατικό της ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Εγκαινιάζουμε σήμερα μια σειρά από αναρτήσεις, οι οποίες θα αφορούν παραδοσιακές έχθρες του βρετανικού ποδοσφαίρου (πέρα από τις γνωστές), ώστε να καταλάβουμε ότι σε μερικά παιχνίδια δεν κερδίζει ο καλύτερος, αλλά αυτός που το θέλει περισσότερο.

Ξεκινάμε από τον Αγγλικό Βορρά και με μια κόντρα που, είναι αρκετά γνωστή, αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσα: Newcastle εναντίον Sunderland (η επιλογή έγινε αλφαβητικά, Καταλανέ!) ή αλλιώς, The Tyne-Wear derby! Ανήκουν στην κατηγορία των «μισητών αντιπάλων» (fierce rivals) και, ως συνήθως, τα αίτια του μίσους δεν είναι ποδοσφαιρικά, αλλά φτάνουν σε επίπεδο πόλεων και πολιτικών πεποιθήσεων. Tyne και Wear ονομάζονται τα δύο μεγάλα ποτάμια της περιοχής, τα οποία έχουν δώσει και το όνομα σε ολόκληρη τη περιφέρεια (Tyne and Wear county). Οι δύο πόλεις απέχουν περίπου 15 χιλιόμετρα –κι όμως, μιλάμε για δύο αρκετά διαφορετικούς κόσμους!

Βασιλιάς Κάρολος Ι'
Οι αρχές της διαμάχης τοποθετούνται χρονικά στο 17ο αιώνα, όταν βασιλιάς Αγγλίας, Σκωτίας και Ιρλανδίας ήταν ο Κάρολος Α’. Ο εν λόγω, έδωσε το δικαίωμα για εμπόριο κάρβουνου (άνθρακα) στους εμπόρους του Newcastle, μια απόφαση η οποία έθετε στο περιθώριο τους αντίστοιχους του Wearside. Για να δείξουμε το μέγεθος των συνεπειών της πολιτικής αυτής, αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετός κόσμος πέθανε, καθώς το κάρβουνο και η ναυτιλία ισοδυναμούσε με λόγο ύπαρξης για τους ανθρώπους του Sunderland.

Η άρνηση του Καρόλου να συμβιβαστεί με τις σύνθετες και περίπλοκες, θρησκευτικές και πολιτικές διαφορές που επικρατούσαν στο «βασίλειό» του (ήταν θιασώτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας), αλλά και η γενικότερη πολιτική του, οδήγησε στον Αγγλικό εμφύλιο. Αν και Σκωτσέζος, δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συμπατριώτες του. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις που προσπάθησε να επιβάλει στους Σκωτσέζους οδήγησαν σε πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών, γνωστούς και ως BishopsWars (1937). Κάπου εκεί αρχίζει και επίσημα η ρήξη μεταξύ Newcastle και Sunderland. Οι πρώτοι ακολουθούν το Στέμμα, οι δεύτεροι τους Σκωτσέζους. Στη μάχη του Boldon Hill (1944), ακριβώς στη μέση από τις δύο πόλεις, ο αντιμοναρχικός στρατός κερδίζει και το βασιλικό Newcastle περνάει στην κυριαρχία των Σκωτσέζων.

Brian Johnson
Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι κάτοικοι του Newcastle τάχθηκαν στο πλευρό του βασιλιά Γεωργίου Α’ στον πόλεμο με τους επαναστάτες, οι οποίοι μάχονταν ενάντια στην ξενόφερτη «Δυναστεία του Ανόβερου». Στο γεγονός αυτό αποδίδεται κατά μία θεωρία η ονομασία “Geordie (από το King George)”, με την οποία χαρακτηρίζονται ως τις μέρες μας οι κάτοικοι του Tyneside. (Σημ: Για όσους ακούτε ACDC, γνωρίζετε ότι το πρώτο συγκρότημα του Brian Johnson ονομαζόταν Geordie και ο ίδιος κατάγεται από το Newcastle).

Στη σύγχρονη ιστορία, το 1974 το Sunderland μαζί με το Newcastle, το North Tyneside, το South Tyneside και το Gateshead σχημάτισαν τη ν περιφέρεια του Tyne and Wear. Οι κάτοικοι του Sunderland, όμως, θεώρησαν εαυτούς αδικημένους, σχετικά με κάποιες αποφάσεις του Συμβουλίου, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του αεροδρομίου στο Newcastle. Μια άλλη περίπτωση αφορά το μετρό: ενώ υπήρχε δίκτυο (το οποίο κάλυπτε μεγάλο μέρος του Newcastle, αλλά και των North Tyneside, South Tyneside, Gateshead), το Sunderland συνδέθηκε μόλις το 2002. (Σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα;;) Ως τότε, όμως, όλοι πλήρωναν φόρους  γι’ αυτό, οπότε μια νέα κόντρα δεν άργησε να ξεσπάσει. Το αίσθημα αδικίας που νιώθουν στο Wearside προκύπτει από το γεγονός ότι οι δύο πόλεις έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό, οπότε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την περισσότερη στήριξη και προώθηση του Newcastle ως «πρωτεύουσα».
Newcastle airport
Και όπως γίνεται συνήθως, όταν υπάρχει κόντρα πόλεων, τις περισσότερες φορές υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Η ποδοσφαιρική κόντρα ξεκινάει την αυγή του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν 1900-01. Στο St.JamesPark, ένα γήπεδο χωρητικότητας 30000 θεατών, το παιχνίδι αναβλήθηκε διότι συγκεντρώθηκαν οπαδοί και των δύο ομάδων που ξεπέρασαν τις 70000! Όταν έγινε γνωστή η αναβολή, ξέσπασαν επεισόδια.
Τα ντέρμπι μεταξύ τους, ενώ έχουν ένταση, συνήθως δεν «ξεφεύγουν»- αν και, υπάρχουν εξάρσεις κατά καιρούς. Δε λείπουν, όμως οι υπερβολές στις τάξεις των οπαδών: κάποιοι οπαδοί της Newcastle δεν τρώνε ζαμπόν, λόγω του «κόκκινου και άσπρου χρώματος» που έχει, ενώ της Sunderland μποϋκόταραν μια μάρκα δημητριακών πρωινού (Sugar Puffs), επειδή τα διαφήμιζε ο Kevin Keegan (τότε προπονητής της Newcastle) και έδειχνε ένα κουκλάκι (Monster) με ασπρόμαυρη μπλούζα, το οποίο όταν έτρωγε τα δημητριακά, έμπαινε στο παιχνίδι και πετύχαινε το νικητήριο γκολ. 


Η «αναζοπύρωση των σχέσεων» (sic) έγινε το 1996, όταν συναντήθηκαν στην Premier League, αλλά οι οπαδοί δεν «αναμετρήθηκαν» καθώς είχαν απαγορευτεί οι μεταξύ τους μετακινήσεις (πράγμα σπάνιο για την Premier League)! Λάδι στη φωτιά είχε ρίξει και ο -τότε-  διευθυντής αστυνομίας του Newcastle, με τη φράση του: «Μην κατηγορείται  τη Newcastle, ούτε την Αστυνομία, αλλά τη Sunderland», θεωρώντας την υπεύθυνη για τη μη μετακίνηση των οπαδών. Η αλήθεια είναι ότι η ανακατωσούρα έγινε χωρίς λόγο, καθώς το τότε γήπεδο της Sunderland, το Roker Park, είχε κριθεί ακατάλληλο για να φιλοξενήσει παιχνίδια «υψηλού κινδύνου». Το 2001, 160 άτομα συνελήφθησαν σε συμπλοκές, ενώ το 2006 έγιναν άλλες 29 συλλήψεις, έξω από το Stadium of Light του Sunderland.

Ο τεράστιος! Titus Bramble
Σε κάθε μάχη υπάρχουν ήρωες. Και στις διαχρονικές ποδοσφαιρικές μάχες, οι ήρωες είναι ποδοσφαιριστές που έχουν να δείξουν "επιτεύγματα" απέναντι στο «μισητό» αντίπαλο. Τέτοιοι είναι: ο Peter Beardsley για λογαριασμό των Magpies, και ο Gary Rowell για τους Black Cats, οι οποίοι πέτυχαν χατρικ εναντίον των γειτόνων. Υπάρχουν όμως και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι φόρεσαν τη φανέλα και των δύο (άλλοι μισήθηκαν, άλλοι όχι). Πιο γνωστές περιπτώσεις είναι οι: Alan Kennedy, Lee Clark, Chris Waddle, Andy Cole, Shay Given και ο νυν ποδοσφαιριστής της Sunderland, Titus Bramble (φώτο)!

Πλέον, οι δύο ομάδες αγωνίζονται στην Premier League, και αν κρίνουμε από τα ρόστερ τους, αλλά και τους προπονητές που διαθέτουν, δύσκολα θα τις δούμε να υποβιβάζονται τα επόμενα χρόνια. Η Newcastle, προσπαθεί να επαναλάβει την περυσινή εντυπωσιακή χρονιά, ενώ η Sunderland του Martin O'Neill, συνεχίζει την προσπάθεια της για να καθιερωθεί στο γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για ευρωπαϊκή έξοδο. Ακόμα κι αν μία από τις δύο ομάδες υποβιβαστεί, η κόντρα θα συνεχίσει να υπάρχει. Το είπαμε και παραπάνω: τα αίτια δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικά...





Πηγές:

8 σχόλια:

Adons είπε...

Jim υπέροχη η η ανάρτησή σου! Την απόλαυσα λέξη προς λέξη... Πέρα από τα γνωστά ντέρμπυ ήρθε η ώρα νομίζω να μάθουμε για τα λιγότερα φημισμένα!

Τελικά μέσα από τέτοια παιχνίδια σου δίνεται το ερέθισμα να ψάξεις και λίγο παραπάνω τις ιστορίες δύο πόλεων που σε διαφορετκή περίπτωση θα τις αγνοούσες!

Όσον αφορά το συγκεκριμένο ντέρμπυ μου θυμίζει λίγο την κόντρα Γιάννενα/Άρτα και την αβάντα που είχε η πρώτη σε βάρος της δεύτερης. Επίσης μου έκανε εντύπωση το πόσο παλιά είναι αυτή η ιστορία!

Και ξανά υπέροχη η ανάρτησή σου και περιμένω τις επόμενες...

Unknown είπε...

Adons, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Η σείρα των αναρτήσεων, σχετικά με τα ντέρμπι, είναι κάτι που είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Απλά, επειδή απολαμβάνω αφάνταστα να ασχολούμαι με τέτοια θέματα, ήθελα να συλλέξω αρκετά στοιχεία, ώστε οι αναρτήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρεις.

Για να λέμε την αλήθεια, στη Βρετανία οι κόντρες είναι πολλές, και το περίεργο είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι απλά ποδοσφαιρικές, αλλά είναι σε επίπεδο πόλεων. Μάλιστα, όταν το μίσος ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας, τότε παραμένει άσβεστο μέχρι τις μέρες μας. Αν εξαιρέσεις τα ντέρμπι μεταξύ των ομάδων του Liverpool και του Manchester με αυτές του Λονδίνου, τα οποία ήταν (κι είναι) "ποδοσφαιρικά", δε θα δείς να κοντράρονται οπαδοί ομάδων που έχουν μεγάλη χιλιομετρική διαφορά. Θα εκπλαγείς με τα "μικρά" ντέρμπι και τη φορτισμένη ατμόσφαιρα που έχουν.

Όσο για την κόντρα "Γιάννενα-Άρτα", πράγματι η πρώτη είχε αβάντα (σαν πόλη), απλά περισσότερο νομίζω ότι ήταν υπέρ της, παρά σε βάρος της Άρτας. Άσε που, για τα κακά της μοίρας της, περισσότερο ευθύνεται η Άρτα, παρά οι γείτονες. Πάντως, οι Γιαννιώτες είχαν σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα και οφείλουμε να το παραδεχτούμε.

Adons είπε...

Θα περιμένω τα μικρά ντέρμπυ...νομίζω πως αυτά θα έχουν περισσότερο διδακτικό χαρακτήρα...Για τη πόλη μας προφανώς και φταίμε και εμείς αλλά και οι αντίπαλοι πολύ αβάντα ρε παιδί μου και δεν αναφέρομαι στις ποδοσφαιρικές ομάδες

The Catalan είπε...

Την καλημερα μου κι απο εμένα!

Αγαπητέ Jim μπορώ να πω ότι το άρθρο σου είναι πάρα πολύ ωραίο!Απορώ βέβαια πως κατάφερες να μείνεις αντικειμενικός ψάχνοντας τις λεπτομέρειες της ιστορίας και βλέποντας ποιοι ειναι οι ευνοημένοι και ποιοι οι αδικημένοι της ιστορίας,αλλά τέλος πάντων!(:Ρ)

Επίσης νομίζω δεν είναι τόσο σωστός ο παραλληλισμός με το Αρτα/Γιάννενα γιατι εδω μιλάμε για δυό ίδιες και ιστορικές πόλεις,ενώ στην άλλη περίπτωση μια με πολλαπλάσιο πληθυσμό από την αλλη(άρα λογικό με μεγαλύτερη ανάπτυξη) και που η ποδοσφαιρική ομάδα της μίας χαίρεται όταν πηγαίνει τρίτη εθνική,ενώ η φυσική θέση της άλλης είναι η Α΄.Ούτε αυτό βέβαια ανήκει στην κουβεντα μας,οπότε συνεχίζω!

Πολύ θα πουνε Jim ότι ασχολείσαι με μικρό ντέρμπυ. Εγω θ' απαντήσω ότι ο Robson είχε δηλώσει ότι είναι το πιο δυνατό αγγλικό ντέρμπυ! Επίσης ελάχιστοι ξερουν ότι μόνο 5 ομάδες έχουν πιο πολλά αγγλικά πρωταθλήματα απο τα 6 της Sunderland.

Στα ιστορικά στοιχεία να προσθέσω ότι η σημαντικότητα της κόντρας της περιοχής ήταν απίστευτα σημαντική καθώς η τοποθεσία ήταν η μοναδική πάροχος κάρβουνου,απίστευτα σημαντικό για την εποχή, προς το Λονδίνο.Οπότε αν στο Sunderland είχαν ακολουθήσει το Newcastle,ενδεχομένως η πορεία του Εμφυλίου να είχε εντελώς διαφορετική τροπή.Όσοι γνωρίζουν περαιτέρω ιστορικά στοιχεία του Εμφυλίου μπορούν να αντιληφθούν ενδεχόμενες τέτοιες συνέπειες!Πρακτικά βέβαίως κατι τετοιο ήταν αδύνατο καθώς στο Sunderland αποκλείεται να ακολουθούσαν το Στέμμα που κόντεψε να την αφανίσει σαν πόλη.

Τα υπολοιπα ιστορικά Jim τα είπες εσύ πάρα πολύ σωστά και περιγραφικά.Εγώ απλά θέλω να προσθέσω τον σεβασμό μου για την πόλη της Sunderland που αντιστάθηκε απέναντι σε όλα τα δείνα της ιστορικά και που επίσης κατάφερε να αναστηθεί στην κυριολεξία την σύγχρονη εποχή ΜΟΝΗ της ανακαινίζοντας στην ουσία την πόλη της,χτίζοντας Πανεπιστήμιο κτλ σε μια εποχή που η ανεργία μάστιζε την πόλη(μετα το 1980) και που η βιομηχανική δραστηριότητα μειωνόταν συνεχώς.

Ποδοσφαιρικά,το ντέρμπι έρχεται.Ποτέ δεν είναι ενας απλός αγώνας,οι Magpies έχουν πάρει κεφάλι τα τελευταία χρόνια αλλά περιμένω την ομάδα του O'Neill να τους συμπεριφερθεί όπως ξέρει.Οι δύο ομάδες είναι σε καλό επίπεδο και νομίζω θα γίνει καλός αγώνας στον οποίο ελπίζω σε νίκη της Sunderland.

Ha'way the Lads!

birdy είπε...

Πολύ καλό το άρθρο jim για δύο ομάδες που το μίσος για τον αντίπαλο το έχουν πάνω από την αγάπη για την ομάδα τους.Μου έκανε εντύπωση τόσο στο Νιούκαστλ όσο και στο Σάντερλαντ ο φίλος μου μου είχε πει να μην κάνω το λάθος και αναφέρω το όνομα των ομάδων(ήθελα να κάνω πλάκα ο αφελής σε μία παμπ απέναντι από το γήπεδο της Νιούκαστλ για τη καλή ομάδα της Σάντερλαντ, και ήθελα να πάω σε αγώνα κυπέλου της Σάντερλαντ με κασκόλ της Νιούκαστλ).Καταλανέ πράγματι και οι δύο ομάδες έχουν πολύ καλό επίπεδο και θα δούμε καλό ματς όταν έρθει, αλλά γεωγραφικά το Σάντερλαντ είναι μεγαλύτερο πληθυσμιακά αλλά το Νιούκαστλ είναι απλωμένο γεωγραφικά.

Unknown είπε...

Καταλανέ, σε ευχαριστώ πολύ! Για τον παραλληλισμό "Άρτα-Γιάννενα" θα συμφωνήσω, ότι δεν ισχύει σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο τριπαλάσιος πληθυσμός των Ιωαννίνων, λογικό είναι να οδηγήσει σε διαφοερτικές τροχιές ανάπτυξης. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πόλεων, παρά μόνο καζούρα. Και πώς να υπάρχει άλλωστε, τη στιγμή που ιστορικά οι δύο πόλεις δεν είχαν κάποια πολιτική έχθρα (όπως οι Newcastle-Sunderland), ενώ αν ρωτήσεις κάποιον ντόπιο, σχεδόν σίγουρα θα σου απαντήσει ότι έχει συγγενείς στη γείτον πόλη. Για τις ποδοσφαιρικές ομάδες, στους Αρτινούς υπάρχει περισσότερο η πίκρα για τη μεγάλη ομάδα του '70, που για διάφορους λόγους δεν ανέβηκε στην Α' εθνική (ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιοτέρων, άξιζε να βρίσκεται εκεί και λόγω ομάδας, και λόγω κόσμου) και λιγότερο για τις ελληνοποιήσεις που είχαν γίνει για λογαριαμσό του ΠΑΣ. Για να κλείσω αυτό το κομμάτι, ξέρεις πόσο πολύ αγαπώ και τις δύο πόλεις και πόσο μ'αρέσουν τα πειράγματα εκατέρωθεν (ειδικά με συγγενείς μου). Αλλά μίσος, δεν υπάρχει, σε καμία περίπτωση!

Το Tyne-Wear derby είναι πολυ πιο σημαντικό απ'ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Σε αυτό το βίντεο "http://www.youtube.com/watch?v=Tgx-aAsZyAI" φαίνεται καθαρά τι πιστέυει ο Bobby Robson για το ντέρμπι. Κι όταν μιλάει κάποιος, γέννημα-θρέμα της περιοχής, τα δικά μας σχόλια περισσεύουν... 'Οσο για τα πρωταθλήματα, αν και το τελευταίο ήταν τη δεκαετία του '30, παραμένετε 6οι στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων!

Για τον εμφύλιο, είναι ξεκάθαρο ότι το Sunderland δε γινόταν να ακολουθήσει το Newcastle. Η κόντρα τους είχε ξεκινήσει πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου, απλώς σε εκείνη την περίοδο κορυφώθηκε. Στον Πόλεμο των επισκόπων (προέόρτιο του εμφυλίου) τερματίστηκε η ανεξαρτησία που είχε ο Κάρολος στη διακυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο απαιτούσε να έχει ρόλο στη διακυβέρνηση και, ουσιαστικά, στο τέλος του μακρόχρονου εμφυλίου τα είχε καταφέρει. Τώρα, για την περίπτωση Newcastle-Sunderland, πιθανόν να είχαμε άλλες εξελίξεις αν οι δύο πόλεις συνεργάζονταν, μιας και το μέτωπο υπέρ του Βασιλιά θα ήταν σημαντικά ισχυρότερο. Αλλά, αυτό δε θα γινόταν ποτέ.

Περιμένω πως και πως την επόμενη εβδομάδα το μεταξύ σας παιχνίδι! Πάντα προσφέρει συγκινήσεις!

Unknown είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ, birdy! Χαρακτηριστική για το μίσος που επικρατεί στην περιοχή η ιστορία που μας περιγράφεις. Αλλά κι εσύ, πώς πίστεψες ότι θα πας με κασκόλ Newcastle σε αγώνα της Sunderland;;! Στο γήπεδο, σίγουρα δε θα σε πείραζε κανείς, αλλά έξω απ'αυτό;; Πιθανό να φαίνεται περίεργο σε πολλούς αυτό που περιγράφεις, μιας και το σε λόγω ντέρμπι δεν είναι αρκετά γνωστό στο ελληνικό κοινό, και ίσως πολύ πιστεύουν ότι όλα είναι αγγελικά πλασμένα στον κόσμο της "Premier League" κρίνοντας από τις εικόνες εντός των γηπέδων.

birdy είπε...

Η νοοτροπία του τουρίστα που έχει άγνοια κινδύνου αλλά και οι γνωριμίες του φίλου μου με τους οπαδούς της Νιούκαστλ με οδήγησαν στο να σκεφτώ πιο χαλαρά το όλο θέμα.Δεν θα μου κάνανε και τίποτα, άλωστε μου κάνανε και μπλούζα της ομάδος δώρο με το όνομα μου στην πλάτη, αλλά θα με κοιτούσανε λίγο πιο δύσπιστα διότι δεν θα καταλαβαίνανε το χιούμορ.Έχεις δίκηο πάντως ότι δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα εκτός γηπέδων αλλά μόνο εντός.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India