Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ο Galtier και η AS Saint-Etienne


Οι Les Verts (οι Πράσινοι στα ελληνικά) είναι, αν όχι η πιο βαριά, μία από τις πιο βαριές φανέλες στη Γαλλία αφού έχουν τα περισσότερα πρωταθλήματα, 10 τον αριθμό, άσχετα αν το τελευταίο τους το κατέκτησαν το 1981! Από τότε προσπαθεί να επιστρέψει στην κορυφή. Το 2009 προσλαμβάνεται ο Christophe Galtier και όλοι στην πόλη των πρασίνων ελπίζουν για μια νέα εποχή με καθοδηγητή τον συγκεκριμένο άνθρωπο που έχει περάσει και ένα φεγγάρι και από τον Άρη σαν βοηθός προπονητή.

Galtier
Η πρώτη του χρονιά ήταν περισσότερο προσαρμογής για να δει τους παίχτες και να χτίσει την νέα ASSE! Όταν έφτασε το καλοκαίρι άρχισαν και οι μεγάλες αλλαγές. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η διοίκηση της ομάδες ξόδευε μεγάλα ποσά για μεταγραφές και συμβόλαια για ποδοσφαιριστές που δεν προσέφεραν τίποτα στην ομάδα και απογοήτευσαν όσους πίστεψαν σε αυτούς. Φυσικά μιλάμε για παίχτες φημισμένους που είχαν κάποιο όνομα στην Ευρώπη.

Mirallas
Εκείνο το καλοκαίρι λοιπόν, ο Galtier μαζί με την διοίκηση πήραν κάποιες αποφάσεις και με βάση και την ανακαίνιση του Geoffroy-Guichard κατέληξαν στο να χαμηλώσουν το badget και να χτίσουν μια νέα ομάδα. Και αρχίζει η εκκαθάριση! Το καλοκαίρι και μέσα στη χρονιά φεύγουν οι Mirallas, που απογοήτευσε, Gelson Fernandes, Guirane N’Daw, Vincent Plante, Gonzalo Bergessio σαν δανεικοί και Augusto Fernandez, Yohan Benalouane που πήραν  μεταγραφή ενώ σαν ελεύθεροι αποχώρησαν οι Ταβλαρίδης, Dos Reis, Varrault, Grax, Dabo, Houtcoeur! Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν με μικρά ποσά οι Alonso, Bocanegra και ελεύθεροι οι Marchal, Ebondo. Για να καλυφθούν τα κενά ανέβηκαν παίχτες από την ακαδημία της.

Payet
Η ομάδα μετά τις αποχωρήσεις δεν κάνει καλή χρονιά αλλά κάποια σημάδια προόδου φαίνονται. Η εκκαθάριση συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά με την διοίκηση να μοσχοπουλά τους Payet, Matuidi και Riviere ενώ οι δανεικοί είτε πωλούνται είτε αφήνονται ελεύθεροι είτε ξαναδίνονται δανεικοί. Από εκεί και πέρα ο προπονητής κάνει τις επιλογές του και φέρνει τους παίχτες που θέλει με μικρά ποσά και σύμφωνα με το πλάνο που είχαν με την διοίκηση. Ακόμη και σημαίες όπως ο τερματοφύλακας Janot αποχωρούν. Αγωνιστικά η ομάδα διεκδικεί την έξοδο στην Ευρώπη και να την χάνει την τελευταία αγωνιστική.

Το ίδιο συνεχίστηκε και φέτος αλλά σε μικρότερο βαθμό ακόμη και με ποδοσφαιριστές που ο ίδιος εισηγήθηκε την απόκτησή τους. Έχοντας τους παίχτες που θέλει έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο που φέτος νομίζω θα μας δείξει την πραγματική του αξία. Παίχτες που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας και σε μικρή ηλικία στην πλειοψηφία τους που θα βελτιώνονται όσο περνά ο χρόνος. Μια ομάδα που έχει πια την δική της ταυτότητα.

Ποια όμως είναι η αγωνιστική ταυτότητα της ομάδας; Η ASSE παίζει ένα γρήγορο ποδόσφαιρο που στηρίζεται περισσότερο στις αντεπιθέσεις παρά στην κατοχή και στον έλεγχο του παιχνιδιού. Γρήγορες κάθετες πάσες στους πολύ γρήγορους μεσοεπιθετικούς όπως ο Grandel και ο Hamouma αλλά και στους επιθετικούς όπως ο Aubameyang. Είναι ένα πολύ ευχάριστο σύστημα να το βλέπεις που δημιουργεί και πολλές ευκαιρίες για γκολ αλλά και επικίνδυνο αφού πέρα από την απειρία λόγω του νεαρού της ηλικίας των παιχτών, δεν έχεις και τον έλεγχο του παιχνιδιού. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει βαθμούς σε κάποια παιχνίδια που δεν θα έπρεπε. Μοιάζει λίγο με το στυλ της Lorient και κατ’ επέκταση της Arsenal. Όσο περνά όμως ο καιρός και με την εμπειρία που θα αποκτήσουν οι παίχτες αλλά και ο Galtier τα λάθη και αυτή η ασυνέπεια που δείχνει στα αποτελέσματά της και στις εμφανίσεις της θα περιοριστούν.

Hamouma
Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι η διοίκηση κατάφερε να ισορροπήσει τα οικονομικά της και να κάνει μια νέα αρχή όπως και άλλες ομάδες στη Γαλλία χωρίς μεγάλα προβλήματα και έτσι να μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το αγωνιστικό τμήμα αρχίζει και δείχνει την αξία του και νομίζω πως θα βελτιωθεί κι άλλο και ίσως φέτος να είναι η χρονιά της. Έχει όλα τα φόντα να πάει καλά. Ας ελπίσουμε λοιπόν η τεράστια αυτή φανέλα να φτάσει εκεί που τις αξίζει δηλαδή στα μεγάλα club της λίγκας!

Δείτε από κάτω πως θα γίνει το νέο Geoffroy-Guichard...



Geoffroy Guichard 2016 από info-stades

10 σχόλια:

van der Mitrax είπε...

Παράδειγμα προς μίμηση και για τους δικούς μας....

Adons είπε...

Mitrax έτσι είναι! Αν ο προπονητής είναι καλός και δημιουργήσει το σχέδιο και το πλάνο μαζί με την διοίικηση τότε φέρνει και αποτελέσματα. Αρκεί η διοίκηση να τον εμπιστευτεί και να μείνει πιστή στο πλάνο. Στην Ελλάδα θα τον είχαμε διώξει από την πρώτη χρονιά γιατι δεν έκανε καλά αποτελέσματα. Κανείς όμως δεν βλέπει την δουλεια από πίσω. Και η διοίκηση της ASSE την πρώτη χρονιά είχε προβλήματα με τους φίλους της αλλά έμεινε πιστή στο πλάνο. Δεν τον έδιωξε... Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν οι δικοί μας παράγοντες παρακολουθούν ξένα πρωταθλήματα και αν ναι τότε γιατί δεν μαθαίνουν...!

KANTHAR0S είπε...

Μου αρέσουν τέτοια άρθρα. Συνέχισε έτσι!

Adons είπε...

Σ' ευχαριστώ Κάνθαρε, να είσαι πάντα καλά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανεβαίνουν και τέτοια άρθρα.

birdy είπε...

Θα συμφωήσω μαζί σου και στο τελικό συμπέρασμα που λέει ότι η σωστή δουλεία ξεκινάει από την επιλογή προπονητή και καρποφορή από την υπομονή και στήριξη.Θα συμφωνήσω και με την άποψη ότι είναι το μεγαλύτερο μέγεθος στην Γαλλία καθώς εμείς οι παλαιώτεροι έχουμε δει την μεγάλη ομάδα με Πλατινί, Κρολ και πολλούς άλλους.

Adons είπε...

Birdy κάπως έτσι πρέπει να κινούνται τα πράγματα. Το μεγαλύτερο παράπονό μου αν θέλεις είναι ότι βλέπω ομάδες του εξωτερικού να κάνουν βήματα προς τα μπρος ενώ οι δικές μας προς τα πίσω. Χοντρικά τι έκανε η διοίκηση της Saint-Etienne; Είδε τα οικονομικά της, κατάλαβε ότι σε δύο τρία χρόνια πάει για χρεοκοπία και άρχισε το νοικοκύρεμα πριν γίνει η κατάσταση μη αναστρέψιμη (βλ. Άρη)! Διάλεξε προπονητή με φιλοδοξίες και έκατσαν μαζί να φτιάξουν το μέλλον και επέμειναν σε αυτό χωρίς πολλές κουβέντες, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές!

Στον Άρη τι έκαναν (και μόνο στον Άρη); Είδαν τα οικονομικά, είδαν ότι σε δύο τρία χρόνια θα έχουν τρύπα 20 εκατομυρίων και συνέχισαν να αγοράζουν καράβια παίχτες για να παέι το χρέος στα 25! Χώρια που καθε τρίμηνο αλλάζουμε προπονητή που όντως μερικές φορές ήταν ανίκανοι αλλά κάποιος τους επέλεξε. Και μην μου πεις ότι ο Κατσαβάκης ήταν προπονητής με φιλοδοξίες!

Unknown είπε...

Αντώνη, εξαιρετική παρουσίαση της ASSE! Δεν πρόλαβα της μεγάλη της ομάδα (πράγμα για το οποίο ζηλεύω τον birdy και όποιον άλλο την έχει δει). Η πρώτη εικόνα που έχω είναι από τις διπλές μονομαχίες με τον Ολυμπιακό. Το αγωνιστικό της προφίλ, θυμάμαι ήταν όπως το περιγράφεις: όχι ποδοσφαιρο κατοχής, στηριζόμενο κυρίως σε αντεπιθέσεις. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο απίστευτα καλός χειρισμός της μπάλας: ήξεραν ανά πάσα στιγμή, τι να κάνουν ακριβώς. Ελάχιστα λάθη, σε δύο παιχνίδια στα οποία δεν είχαν τον έλεγχο, αλλά το σκορ ήταν πέρα ως πέρα δίκαιο! Εντυπωσιακή τακτική παιδεία και πειθαρχεία από όλους. Και να θυμίσω ότι η Saint-Etienne, τότε, ήταν στις τελευαίες θέσεις της βαθμολογίας (δείγμα του υψηλού τακτικού επιπέδου του championnat).

Δεν ξέρω αν θα είναι η χρονιά της φέτος, αλλά αν συνεχίσει με σωστούς διοικητικούς χειρισμούς, η φανέλα θα ξαναβρεί τη δυναμική της και θα εμπνεύσει νέους Πλατινί.

Adons είπε...

Jim αυτή η ομάδα που είδες με τον Ολυμπιακό ήταν και αυτή που άνοιξε την όρεξη στη διοίκηση και ξέφυγε λίγο ως πολύ στα οικονομικά της. Ο σκοπός ήταν να κατακτήσουν επιτέλους ένα πρωτάθλημα αλλά το μόνο που κατάφεραν ήταν χρέη. Τα είδαν νωρίς διέλυσαν την τότε ομάδα για να φτιάξουν μια πιο φτηνή, την σημερινή! Η σημερινή δεν έχει καμία σχέση όσον αφορά τους παίχτες από την τότε ομάδα αφού πέρα από δυο τρεις όλοι οι άλλοι είναι φευγάτοι. Η φιλοσοφία ομως έχει αλλάξει λίγο. Έχεις δίκιο σε αυτά που λες απλά τώρα οι παίχτες είναι πιο μικροί σε ηλικία και φυσικά λίγο πιο απρόσεκτοι τακτικά. Έχουν τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης και αυτό θα φανεί στο μέλλον.

Τελειώνω λέγοντας πως χρειάζεται να έχεις κότσια για να διαλύσεις μια σχετικά πετυχημένη ομάδα και αναφέρομαι στη διοίκησή της γιατί απλά είναι ακριβή και να φτιάξεις μια καινούργια από την αρχή...

Unknown είπε...

Έχει νεοελληνική φιλοσοφία η διαχείριση στον Άρη και όχι μόνο…
Αν χρωστάς λίγα, σου ζητούν να τα πληρώσεις. Αν χρωστάς πολλά, στα διαγράφουν ή στα χαρίζουν !!!
Θα μάθουν και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι σιγά σιγά να σκέφτονται “έξυπνα”…

Adons είπε...

χαχαχα, ναι όντως...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India