Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Liverpool 2011-12. Σκέψεις, προβληματισμοί και αισιοδοξία.. Part 2

Συνεχίζονται οι σκέψεις για τη φετινή Liverpool. Στο πρώτο μέρος είδαμε την αίσθηση που είχα ως φίλος των Reds πριν την έναρξη της σεζόν. Σε αυτή την ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τους προβληματισμούς που έχουν γεννηθεί μετά από τις πρώτες 11 αγωνιστικές στην Premier League και 3 παιχνίδια στο League Cup. Το ερώτημα που τέθηκε στο τέλος του πρώτου μέρους ήταν "Τι πάει στραβά και η ομάδα δείχνει να μην μπορεί να αποδώσει με βάση τις ικανότητες των παιχτών της;"

Να ξεκαθαρίσω ότι δε θεωρώ τους παίχτες, που έχουν έρθει, κακούς. Ίσα ίσα πιστεύω πως μπορούν να βοηθήσουν πολύ την ομάδα. Αν οι παίχτες που ήρθαν είναι κακοί, τότε φταίει το τμήμα scouting και αυτόι που τους επέλεξαν. Αν είναι καλοί, αλλά δεν αποδίδουν, τότε ας σκεφτούμε την πιθανότητα ευθύνης του τεχνικού τιμ, που δεν μπορεί να πάρει από τον παίχτη αυτό που μπορεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ferguson: η κάθε φουρνιά της United είχε βεντέτες, αλλά είχε και πολλούς που απορούσαμε γιατί παίζουν σε αυτό το επίπεδο. Ο Ferguson κατάφερνε να πάρει απ'αυτούς το περισσότερο δυνατό, ενώ όταν αποχωρούσαν από την ομάδα ξαφνικά έπεφτε η απόδοσή τους. Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε πάντα τους ποδοσφαιριστές, οι ομάδες είναι σύνολο ανθρώπων και όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης στα προβλήματα. Το σημείο, όμως, που με προβληματίζει περισσότερο και περιμένω από τον Dalglish να αλλάξει, είναι η νοοτροπία που έχουμε. Δεν έχουμε πλέον αυτοπεποίθηση στους εαυτούς μας, με αποτέλεσμα κανένα παιχνίδι να μην είναι εύκολο. Ακόμη κι όταν προηγούμαστε με κάποια “μικρή” ομάδα, δεν έχουμε την άνεση να διαχειριστούμε το αποτέλεσμα, κι αν κατά λάθος δεχτούμε γκολ μας πιάνει άγχος. Είναι νωρίς βέβαια, για αλλαγή από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά είναι σημαντικό αν θέλουμε να ξανανεβούμε στο θρόνο του πρωταθλητή. Για την ώρα δε βλέπω βελτίωση σε αυτό.

Το δεύτερο σημείο είναι ο τρόπος παιχνιδιού της ομάδας. Για παράδειγμα, όλοι έχουμε διαπιστώσει πως όταν παίζει ο Caroll, η ανάπτυξη είναι πιο αργή και όλοι προσπαθούν να τον βρουν με σέντρα. Μονοδιάστατο, δε νομίζετε; Όταν στην επίθεση υπάρχει δίδυμο Suarez-Bellamy ή Suarez-Kuyt, τρέχουμε πολύ περισσότερο, βασανίζουμε τις αντίπαλες άμυνες, αλλά πάλι μεγαλύτερο μέρος προσπαθειών καταλήγουν στον Ουρουγουανό. Αυτό μπορούμε να είναι καλό στα ντέρμπι, γιατί λίγο το πάθος, λίγο η top class ικανότητα του “κοντού” μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Με αντιπάλους όμως μικρότερες ομάδες, οι πολυπρόσωπες άμυνες διασπώνται με πλουραλισμό κινήσεων, ιδιαίτερα από τα πλάγια. Σε αυτό ξεχωρίζω μόνο τον Enrique, ο οποίος κάνει συχνά το overlap με Downing και Suarez, οπότε βγάζουμε ένα επιπλέον παίχτη στην επίθεση. Από τα δεξιά, τίποτε για την ώρα. Επίσης, τα κεντρικά χαφ της ομάδας, Adam – Lucas, μου φάινονται ότι θα ήταν πολύ καλοί συμπληρωματικοί του Gerrard και του Alonso, αλλά για δίδυμο μου φαίνεται ότι υστερούν. Ο Adam δεν πατάει περιοχή όσο περίμενα, ενώ και ο Lucas δε βοηθά αμυντικά όσο θα έπρεπε (η συμβολή στην επιθετική ανάπτυξη είναι ελάχιστη). Ωστόσο, του αναγνωρίζω μια βελτίωση σε σχέση με τις πρώτες μέρες του στη Liverpool.

Τρίτον, όταν κάτι δέιχνει να στραβώνει (δεχόμαστε γκολ ή οι άλλοι έχουν την υπεροχή για κάποιο χρονικό διάστημα), έχω την αίσθηση ότι ο πάγκος μας βρίσκεται αλλού. Δε βλέπω κινήσεις, να σηκωθεί κάποιος για ζέσταμα, να δώσουν κάποια εντολή σε αυτούς που παίζουν. Δε μιλάω για βεβιασμένες κινήσεις, αλλά για κινήσεις που να δώσουν στους παίχτες να καταλάβουν ότι παίζει και κάποιος άλλος μαζί τους εκεί έξω και θα τους βοηθήσεις, αν χρειαστεί. Νιώθω ότι ώρες ώρες οι παίχτες παίζουν μόνοι τους. Σύμφωνοι, οι περισσότεροι προπονητές δε σηκώνονται από τον πάγκο με το παραμικρό, αλλά εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να αλλάζουμε τον Downing με τον Henderson (αλλάζουν θέση αριστερά- δεξιά). Επίσης, για να δούμε αλλαγή πιάνουμε το 80', και κάποιες φορές αδυνατώ να τις καταλάβω (π.χ στο παιχνίδι με τη Norwich). Δεν είμαι προπονητής, οπότε σταματώ εδώ, αλλά αν κάποιος μπορεί να εκτιμήσει τις κινήσεις του Kenny κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, θα χαιρόμουν πολύ να μου τις εξηγήσει.

Επίλογος: Η παρούσα ανάρτηση δεν αποτελεί ούτε ξέσπασμα, ούτε μίζερη προσέγγιση της πραγματικότητας. Απλά, ήθελα να παραθέσω τις σκέψεις μου σχετικά με τη Liverpool αυτή τη χρονική στιγμή και πρέπει να πω ότι, γενικά, είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω πως η αρχή έγινε φέτος, απλά δεν έχουμε τα άμεσα αποτελέσματα που όλοι περιμέναμε. Ίσως φταίμε κι εμείς σαν οπαδοί που βάλαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Δε θέλω αποτελέσματα άμεσα, αλλά διάρκεια στο χρόνο. Αυτό που ζητάω είναι να δούμε μια βελτίωση φέτος, τέτοια που θα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Κι όπως λέει και ο ύμνος: Walk on, with hope in your heart and You'll never walk alone..

5 σχόλια:

Μικρός Σκάουτερ είπε...

Καλησπέρα φίλε Jim.
Λοιπόν, διάβασα και τα δύο μέρη του αφιερώματος και σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Εκεί που έχω ένσταση είναι για τους παίκτες που έχουν οι κόκκινοι του Μέρσεϊσάιντ. Ενώ έχει μερικούς εξαιρετικούς παίκτες (Gerrard, Suarez, Reina) έχει και κάτι παίκτες που απλά δεν θα έπρεπε να παίζουν στη Λίβερπουλ. Για παράδειγμα, ο Kuyt, o Caroll είναι παίκτες που δεν κάνουν, ειδικά για τον δεύτερο απορώ πως πήρε μεταγραφή 35 εκατ. λιρών.

Η ομάδα δεν έχει νοοτροπία νικητή και αυτό είναι που στοιχίζει. Δεν γίνεται στα ντέρμπυ να τα πηγαίνει τόσο καλά και να κάνει κάτι απίστευτα αποτελέσματα απέναντι σε κάτι νεοφώτιστες ή να φέρνει ισοπαλίες με μικρομεσαίους εντός έδρας. Ωστόσο, η Λίβερπουλ έχει ένα πλεονέκτημα. Δεν έχει παιχνίδια στην Ευρώπη, δηλαή έχει λιγότερα ματς, πράγμα θετικό καθώς οι παίκτες δεν κινδυνεύουν να κουραστούν. Πρέπει να το εκμεταλλευτούν αυτό.

Υ.Γ Μου αρέσει πολύ που ξεφύγατε από το αμιγώς στοιχηματικό προσανατολισμό και εμπλουτίζετε το μπλογκ και με άλλα ποδοσφαιρικά άρθρα. Καλή συνέχεια!

Unknown είπε...

Μικρέ Σκάουτερ, πράγματι υπάρχουν παίχτες που, υπό άλλες προϋποθέσεις, δε θα έπαιζαν στη Liverpool. Δυστυχώς, όμως, είναι κι αυτό ένα στοιχείο ότι η ομάδα έχει "μικρύνει" (σίγουρα, δεν είναι δόκιμος ο όρος, απλά θέλω να δείξω ότι έχουν χαμηλώσει οι στόχοι της Liverpool, επομένως και οι παίχτες που παίζουν είναι οι ανάλογοι).

Μιας και αναφέρεσαι στον Kuyt, έχει δώσει πάρα πολλά στην ομάδα, ειδικά στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν 2008-09, όταν σκόραρε πολύ σημαντικά γκολ και κρατούσε την ομάδα στην κορυφή. Τώρα δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχει χάσει τη σπιρτάδα που είχε και πολλές φορές είναι -κατά τη γνώμη μου- από τους αρνητικούς του γηπέδου. Σχετικά με τον Caroll, δεν πρόκειται να τον κατηγορήσω για τα 35εκ.λίρες που δαπανήθηκαν. Θα θυμίσω, ότι λίγες μέρες πριν είχε έρθει ο Suarez και έτσι είχε ικανοποιηθεί η απαίτηση του Torres που είχε ζητήσει έναν επιθετικό κλάσης δίπλα του. Και ενώ όλοι περιμέναμε ότι το δίδυμο Suarez-Torres θα είναι αυτό που θα παίξει στο δεύτερο γύρο της περσινής σεζόν,ο Torres ζητάει μεταγραφεί 24 ώρες πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος. Δε θα αναλύσουμε τι μπορεί να έγινε εκείνες τις στιγμές, σημασία έχει ότι όλα έγιναν υπό πίεση χρόνου και η Liverpool έκλεισε ένα παίχτη που είχε μιάμιση πολύ καλή σεζόν με τη Newcastle, Άγγλο και πιτσιρίκο. Επίσης υπήρχε συμφωνία με τη Newcastle πώς θα δώσουμε για τον Caroll 15εκ. λιγότερα απ'όσα πάρουμε για τον Torres, οπότε οι δύο μεταγραφές συνδέονται. Πάντως, στο νησί ακούστηκαν πολλά για μανατζερικά κόλπα και για χρήματα που έφυγαν δεξιά - αριστερά. Παιχτικά πάντως, δεν έχει προσαρμοσθεί καθόλου, τεχνικά δεν είναι καλός, αλλά είναι παίχτης που με το ξύλο που παίζει, βοηθά πολύ τους Syarez, Downing να βρίσκουν χώρους. Απλά, αυτό το θετικό στοιχείο, εξουδετερώνεται με την αργή ανάπτυξη που έχει η ομάδα όταν παίζει. Πάντως, υπάρχουν κι άλλοι παίχτες που δε θα μου λείψουν αν φύγουν, όπως Lucas, Skrtel. Δεν έχουμε, όμως, έτοιμους αντικαταστάτες..

Τέλος, αναφέρεις την απουσία ευρωπαϊκών υποχρεώσεων ως πλεονέκτημα. Κι εγώ αυτό πιστεύω, αλλά σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια, ειδικά με τους μικρούς, διακρίνω κάποια διαστήματα που είμαστε πιο ψόφιοι απ'τους αντιπάλους, πράγμα που δεν ξέρω πως να το δικαιολογήσω. Ίσως, στη συνέχεια του πρωταθλήματος να μας βγει σε καλό το γεγονός ότι δεν έχουμε φορτσάρει ακόμη (έτσι θέλω να πιστεύω)και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συνδιεκδικητές των θέσεων 3-4 θα έχουν ευρωπαϊκά παιχνίδια για καιρό ακόμη.

Adons είπε...

Πάντως αγαπητέ Scouser Jim αυτο που λειπει απο την Λιβερπουλ ειναι ενας προπονητης συγχρονος!και λεω συγχρονος εννοώντας οτι χρειαζεται καποιος που να ξεφυγει λιγο απο δεδομενα του κλασικου βρετανου προπονητη που εχουμε δει ως τωρα!Μου φαινεται οτι δεν εχει ενα δικο της τροπο παιχνιδιου και καποιο σχεδιο μεσα στο γηπεδο.Τα περιμενουν ολα απο τον Σουαρεζ ο οποιος δεν μπορει μονος του να παρει πρωταθλημα...Να σου πω την αληθεια μου τη βαριεμαι οταν την βλεπω!Νομιζω οτι ηρθε η ωρα να εξευρωπαιστει περισσοτερο στο στυλ παιχνιδιου της.Αλλιως θα παραμεινει τριτοτεταρτη!

Unknown είπε...

Adons, πράγματι η ομάδα ψάχνει να βρει ταυτότητα, ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Φέτος, τουλάχιστον δημιουργούμε φάσεις (καταλαβαίνεις τι χάλια βλέπαμε πέρυσι).. Όντως, είμαστε βαρετοί, αλλά πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές μπορούν να αποδώσουν ωραίο ποδόσφαιρο (όπως π.χ. στο παιχνίδι με τη Bolton). Απλά, τα κατάλοιπα των 2 τελευταίων σεζόν έχουν ποτίσει για τα καλά στο πετσί της ομάδας και δε φεύγουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ίσως ένας "σύγχρόνος" προπονητής, όπως λες, να είναι η λύση. Πάντως, παίχτες σαν τον Suarez, δεν μπορείς να τους κρατήσεις για πολύ χωρίς να έχεις υψηλούς στόχους. Αυτό πιστεύω το γνωρίζουν όλοι στη διοίκηση και το τεχνικό τιμ και προσπαθούν να το διορθώσουν.

Όσον αφορά τον εξευρωπαίσμό της ομάδας, πρέπει να σου πω ότι επί Houllier και Benitez είχαν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικά με τον Ισπανό, όσο κι αν τον κατηγορώ για πολλά, του δίνω συγχαρητήρια στο ότι προσπάθησε να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας μαθαίνοντάς τους άμυνα ζώνης. Βέβαια, τα πρώτα παιχνίδια ήταν τραγικά (θυμίζω το γκολ του Στολτίδη στο Καραϊσκάκη, παίρνει κεφαλιά ελεύθερος μέσα σε 6 παίχτες), αλλά η πορεία τον δικαίωσε ως προς αυτό το κομμάτι, καθώς προσπάθησε και κατάφερε να περάσει κάποια μη βρετανικά στοιχεία στην ομάδα. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες τραγικές χρονιές αρκούσαν για να σβήσουν όλα όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Adons είπε...

Αγαπητέ Scouser Jim θα συμφωνήσω για τον Houllier και τον Benitez, όπως επίσης θα συμφωνήσω και για αυτά που λες για τον Souarez! Είμαι και εγώ της άποψης ότι οι ποδοσφαιριστές που έχετε μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο απο αυτό που παρουσιάζουν ως τώρα!Για να συμβει όμως αυτό θα πρέπει να βρεθεί κάποιος στην ομάδα που να καταφέρει να βρει μια ισορροπία μεταξύ του βρετανικού στυλ και του ευρωπαϊκού!Και το λέω αυτό γιατί αν εξευρωπαϊστεϊ τελείως θα γινει Arsenal που δεν έχει καταφέρει και πολλά τα τελευταία χρόνια!Φαίνεται πάντως αυτή την ισορροπια να την έχει βρει ο Ferguson στη United, να την έχει μπολιάσει ο Mourinho στην Chelsea και να προσπαθει να την περάσει ο Μαντσινι και με την βοήθεια των λεφτών στη City!Γι αυτο μιλησα στο προηγούμενο σχόλιο για προπονητή!!!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India