Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Έχει η Ligue 1 Arsenal?


Βλέποντας κάποια παιχνίδια της μου ήταν αναπόφευκτο να μην σκεφτώ ότι αυτή η ομάδα μοιάζει πολύ με την Arsenal. Έτσι το έψαξα λίγο παραπάνω. Άλλωστε είναι πολύ γνωστό ότι ο Wenger τρέφει μεγάλο σεβασμό απέναντι στον προπονητή της. Η ευκολία στην κατοχή της μπάλας, οι πάσες ακριβείας, το κράτημα της μπάλας στο έδαφος, η συνεχής πίεση ψηλά και το ότι οι επιθετικοί είναι τόσο γρήγοροι όσο και τεχνικοί ποδοσφαιριστές είναι χαρακτηριστικά του τρόπου παιχνιδιού που πρώτη παρουσίασε στον ποδοσφαιρικό κόσμο η ομάδα του Wenger!

            Η ομάδα στην οποία αναφέρομαι είναι η Lorient η οποία έχει στον πάγκο της τον Christian Gourcuff, πατέρα του star της Olympique Lyonnais, Yoan! Βέβαια για να μοιάζει μια ομάδα με την Arsenal θα πρέπει ο προπονητής της να είναι χρόνια στον πάγκο της αφού ο κύριος Gourcuff βρίσκεται εκεί από το 2003 και φυσικά έχει τον πλήρη έλεγχο της ομάδας έχοντας περάσει τη δική του φιλοσοφία σε σημείο που να λένε ότι η Lorient είναι η μόνη ομάδα με σταθερή και ξεκάθαρη ταυτότητα στη Ligue1 όπως έχει δηλώσει ο Raynald Denoueix(πρώην προπονητής της μεγάλης, παλιά, Nantes)!
            Gameiro, Marchal, Ciani, Amalfitano, Gignac, Bakari Kone, Seydou Keita, Abriel, Jallet, Koscielny είναι μερικοί από τους παίχτες που έχουν περάσει από τις τάξεις της κατά την περίοδο του!!! Έτσι η μεταγραφική πολιτική της ομάδας είναι εμφανής, αφού τον Koscielny τον πούλησε στην Arsenal για 11 εκατομμύρια ευρώ όταν τον είχε αγοράσει για 1 εκατομμύριο! Και για κάποιο τραγικό τρόπο είναι η ίδια η Arsenal που φέρεται να είναι διατεθειμένη να ξοδέψει άλλα τόσα για να αποσπάσει την υπογραφή του Bruno Ecuele Manga, το νέο αστέρι της Lorient!
            Η σχέση των δυο προπονητών μάλλον δεν κρύβεται παρόλο που το αρνήθηκε ο Gourcuff σε δηλώσεις του λέγοντας ότι "δεν υπάρχει επίσημη σχέση μεταξύ των δυο ομάδων αλλά ούτε εμένα και του Arsene"! Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Lorient έχει σαν έδρα των επιχειρήσεων του το Λονδίνο! Επίσης υπάρχουν ψίθυροι στην Βρετανία ότι ο ίδιος ο Wenger ήταν αυτός που του πρότεινε να πάρει τον Aliadiere που παρεμπιπτόντως είναι εύκολος στον τραυματισμό και επίσης έστειλε εκεί και τον Joel Campbell όταν τον ζητούσαν ομάδες με μεγαλύτερη φήμη! Ο Coquelin πέρσι ήταν δανεικός στη Lorient και επίσης αγόρασαν και τον Gilles Sunu. Και σαν αποκορύφωμα η προσπάθεια και των δυο προπονητών να πείσουν τον Carlos Vela να πάει φέτος δανεικός στην ομάδα της Βρετάνης αλλά αυτός προτιμούσε ισπανόφωνο club!!!
            "Ενδιαφέρομαι για κάθε παίχτη που προέρχεται από την Arsenal" είχε πει ο Gourcuff για να συμπληρώσει ότι "μοιραζόμαστε την ίδια φιλοσοφία με τον Wenger"! Και όντως είναι γεγονός ότι και οι δυο είναι μαθητές του αθλήματος, χρησιμοποιούν την τελευταίες μεθόδους της τεχνολογίας για να ελέγχουν και να βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση των παιχτών τους! Επιπλέον και οι δυο εξετάζουν τις κινήσεις των παιχτών τους στο γήπεδο και τους αρέσει να κρατούν την κατοχή και να παίζουν με γρήγορο, σωστό και ελκυστικό τρόπο!
            Τείνω πάντως στην άποψη ότι αυτή είναι μια όπως λένε και οι Άγγλοι "a win-win situation" αφού και η ομάδα του Λονδίνου και η ομάδα της Βρετάνης επωφελούνται από αυτή την κατάσταση! Και εμείς θα ευχηθούμε μια τέτοια σχέση να ανθίσει ακόμη περισσότερο για το καλό και των δυο πρωταθλημάτων.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Δε γνώριζα την ομοιότητα της Lorient με την Arsenal, και ομολογώ ότι οι συνειρμοί για σχέσεις μεταξύ των δύο (είτε σε επίπεδο ομάδων, είτε τεχνικών) είναι αναπόφευκτοι, ακόμη κι αν δεν το ομολογούν! Απ' ότι βλέπω, η ομοιότητα δεν είναι μόνο εντός γηπέδου, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο, καθώς οι Γάλλοι φαίνετια να ενστερνίζονται και να υιοθετούν το λεγόμενο "self-sustaining model" της Arsenal (μοντέλο δομής και διαχείρισης των πόρων της ομάδας, ώστε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς να βγαίνουν μεγάλα "πακέτα" από τα ταμεία της).

Μ'αρέσει που χρησιμοποιείς μια φράση της Θεωρίας Παιγνίων στο τέλος, την οποία η Άγγλοι χρησιμοποιούν πολύ: Win-win situation λοιπόν, και ισχύει απόλυτα!

Adons είπε...

Φίλε SCouser Jim και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση και είπα να το κοιτάξω λίγο παραπάνω όπως λέω και στο άρθρο! Φυσικά δεν είναι μόνο η Lorient που υιοθετεί ένα τέτοιο μοντέλο στη Γαλλία! Οι περισσότερες ομάδες και δη οι μικρότερες με αυτό κινούντε! Απλά η Lorient είναι αυτή που το κάνει σε μεγαλύτερο βαθμό μιας και καθε χρόνο πούλαει πολλούς παίχτες και ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστική!

KANTHAR0S είπε...

Δεν είχα καταλάβει ότι κάθεται στον πάγκο 8 χρόνια. Ευχαριστώ.

Adons είπε...

Φίλε KANTHARE η αλήθεια είναι ότι η φετινή του χρονιά στον πάγκο της Lorient είναι η 24η!!! Απλά η τελευταία του ξεκίνησε το 2003.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India