Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Σταχτοπούτα Montpellier, η κολοκύθα και ...Ολυμπιακός



Έχει γίνε κλισέ πια το ερώτημα αν μια ομάδα μπορεί να αντέξει και πρωτάθλημα και Champions League! Ειδικά όταν μιλάμε για μια πρωτάρα στο πιο φημισμένο διαγωνισμό σε επίπεδο συλλόγων! Ο κανόνας λέει ότι μια ομάδα χωρίς την απαραίτητη εμπειρία δεν μπορεί να σηκώσει δύο καρπούζια και φυσικά η Σταχτοπούτα Montpellier συντάσσεται σε αυτή την κατηγορία μέχρι να μας αποδείξει τουλάχιστον το αντίθετο.

Στο τέλος του προηγούμενου πρωταθλήματος είχα ανεβάσει μια ανάρτηση που εξηγούσα το μυστικό της επιτυχίας και τα κομβικά σημεία που της έδωσαν τον τίτλο! Έχοντας κατά νου, στην αρχή, το να κάνουν μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα στη συνέχεια κατάλαβαν ότι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση με τα γνωστά αποτέλεσμα.

Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά τους πέρσι; Πρώτα απ’ όλα η έλλειψη άγχους στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος. Όταν κατάλαβαν ότι υπάρχει η πιθανότητα να κατακτήσουν τον τίτλο έκαναν κάποιες γκέλες που παραλίγο να τους κοστίσουν! Ο Girard δημιούργησε μια ομάδα με κορμό από τις ακαδημίες του συλλόγου και κάποιες προσθήκες. Τακτικά η ομάδα του ήταν σχεδόν τέλεια με συγκεκριμένους ρόλους ο καθένας και πολύ σπάνια κάποιος παίχτης ξέφευγε από αυτό το πλάνο! Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα κέρδιζε με πολλά 1-0. Η τακτική του ήταν απλή. Πολυπρόσωπο κέντρο με τα πλάγια μπακ να ανεβαίνουν αρκετά συχνά και να βοηθούν στην ανάπτυξη της ομάδας και στην τροφοδοσία του Giroud. Πολλά τρεξίματα και πολύ συγκεντρωμένοι παίχτες στον αγώνα χωρίς να αναλώνονται σε περιττές ενέργειες. Αυτά πέρσι!

Φέτος η Σταχτοπούτα μετατράπηκε σε Κολοκύθα. Αυτό που είδαμε ως τώρα από τους πρωταθλητές απέχει παρασάγγης από το περσινό. Θα ήταν πολύ εύκολο να πούμε πως η πώληση του αρχισκόρερ Giroud είναι η αιτία αυτής της εικόνας. Είναι όμως έτσι; Ο αντικαταστάτης του, Herrera, μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικός αλλά πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και να δέσει με τους νέους συμπαίχτες του. Βέβαια έχω παρατηρήσει ότι όποτε του δόθηκε η ευκαιρία σκόραρε και το στυλ του δεν διαφέρει και πολύ από τον Giroud. Την περιοχή την γεμίζει και είναι και καλός κεφαλοσφαιριστής. Η υπόλοιπη ομάδα παραμένει ίδια και μάλιστα με σημαντικές προσθήκες όπως του αμυντικού και πρώην αρχηγού της Toulouse, Congre, και του κινητήριου μοχλού της περσινής Nice, Mounier!

Αν δεν φταίει η πώληση του Giroud, τότε τι φταίει από τη στιγμή μάλιστα που ομάδα παρέμεινε ίδια; Στα παιχνίδια που προηγήθηκαν η ομάδα είχε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της έλλειψη συγκέντρωσης. Εκεί οφείλονται και πάρα πολλά αμυντικά λάθη. Τα πλάγια μπακ δεν έχουν κάλυψη όταν ανεβαίνουν και το κέντρο της ομάδας δεν βοηθά ανασταλτικά, πάντα σε σύγκριση με πέρσι, για να βοηθήσει τους αμυντικούς. Ο αγαπημένος και προκλητικός πρόεδρος Nicollin δήλωσε μάλλον για να τους ξυπνήσει ότι πέρσι του είχαν σπάσει τα αρχ.... οι παίχτες για να τους κάνει αύξηση και να τους δώσει μπόνους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αν συνεχίσουν αυτή την αδιαφορία θα τους τα πάρει όλα πίσω! Θέλοντας να του δώσω δίκαιο, ενώ η ομάδα τακτικά κατεβαίνει με τον ίδιο πλάνο μάλλον οι παίχτες τον έχουν δει λίγο ψηλά τον αμανέ! Λιγότερα τρεξίματα και αλληλοκάλυψη σε ένα τακτικό πλάνο που που για να δουλέψει είναι βασικά στοιχεία, έφεραν την καταστροφή! Αν προσθέσουμε και ότι οι υπόλοιπες ομάδες τους βλέπουν και σαν πρωταθλητές τότε τα αποτελέσματα δεν μου προκαλούν και μεγάλη έκπληξη.

Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος που αυτή τη στιγμή δείχνει μακρινός. Πριν κάποια χρόνια η Auxerre κινδύνεψε να υποβιβαστεί την χρονιά που έπαιζε στο Champions League και εκεί είναι που ο προπονητής Girard θα πρέπει να ισορροπήσει το πλοίο του για να μην πέσει πάνω στα βράχια και βρεθούν όλοι προ εκπλήξεως. Κάπου εδώ μπαίνει και ο Ολυμπιακός!


Τότε η Auxerre έκανε πολύ καλά παιχνίδια και δυσκόλεψε όλους τους αντιπάλους της παρόλο που στο πρωτάθλημα παράπαιε! Έχω την εντύπωση πως κάπως έτσι θα είναι και παιχνίδια της Montpellier και ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολύ για να έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Ειδικά όταν από τις δηλώσεις που διαβάζω στις τάξεις της πρωταθλήτριας περιμένουν πως και πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια. Ο Belhanda δήλωνε πως θα παραμείνει στην ομάδα για να την βοηθήσει στο Champions League και ο Girard καλούσε το κόσμο να μετατρέψει το Stade de la Mosson σε κόλαση παρά τα άσχημα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα.

Ο περσινός Ολυμπιακός θα μπορούσε πιο εύκολα να κάμψει την αντίστασή της αλλά έτσι όπως είναι φέτος και με τις ελλείψεις που έχει σε αυτοματισμούς το έργο του θα είναι πολύ δύσκολο. Θα συνιστούσα στους φίλους του να μην είναι τόσο αισιόδοξοι όσο είναι βλέποντας τα χάλια της Montpellier αφού η τελευταία θα έχει διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που δείχνει στο πρωτάθλημα.

2 σχόλια:

birdy είπε...

Πολύ σωστά περιγράφεις την κατάσταση Αντώνη διότι η μεγάλη ομάδα, μέσα από τίτλους και συμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις επί σειρά ετών,γίνεται και όχι μόνο από έναν τίτλο ή μεμονωμένες διακρίσεις στον χρόνο.

Adons είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου birdy. Θέλει πολλά ψωμιά ακόμη η Montpellier για να θεωρηθεί μεγάλη ομάδα! Τις προϋποθέσεις της έχει, αλλά για να καθιερωθείς χρειάζεται διάρκεια και κάτω το κεφάλι στη δουλειά. Αλλιώς θα κάνεις πυροτεχνήματα...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India