Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Λίγο πριν τη σέντρα στην Eredivisie

Η Eredivisie ξεκινά αυτό το 3ήμερο και εμείς θα ρίξουμε μια πρώτη ματιά στις 6 ομάδες που πέρυσι διεκδίκησαν τον τίτλο. Θα δούμε ποιες από αυτές έχουν και φέτος δυνατότητες για κάτι ανάλογο βάσει των κινήσεών τους στο μεταγραφικό παζάρι.


Ξεκινάμε με τον πρωταθλητή Ajax. Η σημαντικότερη μεταγραφή  (ίσως και η μόνη αξιόλογη) είναι αυτή του διεθνή Δανού μέσου Lasse Schøne (26) από την NEC. Επίσης αποκτήθηκε από την IFK Göteborg ο Σουηδός επιθετικός Tobias Sana (23) ο οποίος μάλλον θα περάσει απαρατήρητος (την τελευταία 3ετία σε 48 αγώνες σκόραρε 3 γκολ!!!). Τέλος ο Roly Bonevacia (20) που επέστρεψε από το δανεισμό του στην NAC Breda θα παλέψει να μείνει στην 1η ομάδα ενώ ο Ilan Boccara (19) που αποκτήθηκε από την Paris Saint-Germain αποτελεί επένδυση για το μέλλον και θα ξεκινήσει από τη 2η ομάδα. Στις αποχωρήσεις τώρα σημαντικότερες θεωρούνται αυτές των Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), André Ooijer (Αποσύρθηκε), Dmitriy Bulykin (FC Twente), Mounir El Hamdaoui (Fiorentina).
Στη σούμα ο Αίαντας εμφανίζεται κατά τη γνώμη μου ένα κλικ αποδυναμωμένος, ειδικά από τη στιγμή που κύριοι αντίπαλοί του ενισχύθηκαν σημαντικά, και αυτό φάνηκε και στην ήττα από την PSV για το κύπελλο "Johan Cruijff". Θα διεκδικήσει πάντως μέχρι τέλους τις πιθανότητες για τίτλο.

Περνάμε στη δευτεραθλήτρια Feyenoord η οποία ήδη αποκλείστηκε από τη συνέχεια των προκριματικών του Champions League, κάτι αναμενόμενο κατ' εμέ! Ας δούμε το γιατί... Καταρχάς από την ομάδα αποχώρησε μια 11άδα ποδοσφαιριστών μεταξύ των οποίων και βασικότατα στελέχη όπως οι Dani Fernández (RC Genk), John Guidetti (Manchester City - ήταν δανεικός), Otman Bakkal (Dinamo Moskow), Karim El Ahmadi (Aston Villa) και Ron Vlaar (Aston Villa). Στους αντικαταστάτες τους τώρα περιλαμβάνονται αξιόλογοι παίκτες όπως ο αμυντικός Daryl Janmaat (23) από την SC Heerenveen και ο μέσος της NEC John Goossens (24), ο ελπιδοφόρος δανεικός επιθετικός από τη Manchester City Omar Elabdellaoui (21) αλλά και παίκτες μέτριας δυναμικότητας όπως οι μέσοι Lex Immers (26) και Ruud Vormer (24) από τις ADO Den Haag και Roda JC αντίστοιχα. Παίκτες τώρα όπως ο μέσος Harmeet Singh (22) από τη Vålerenga IF ή ο επιθετικός Mitchell te Vrede (21) από την Excelsior χρειάζονται χρόνο για να φανούν αν θα αποδειχτούν και αυτά κελεπούρια.
Πιστεύω πως φέτος η Feyenoord θα αρκεστεί στη διεκδίκηση μιας θέσης για το Europa League.

Συνεχίζουμε με την PSV Eindhoven που φέτος θα μας απασχολήσει αρκετά... Ξεκινάμε με το νέο της προπονητή Dick Advocaat που προσδίδει άλλο κύρος! Από εκεί και πέρα έχουμε την επιστροφή για 1 χρόνο του σκληροτράχηλου, έμπειρου αλλά και γερασμένου μέσου Mark van Bommel (35) στα γνώριμα λημέρια του από όπου αποχώρησε το 2005 για τη διεθνή του καριέρα. Στις υπόλοιπες μεταγραφές έχουμε τους τερματοφύλακες Boy Waterman (28) από την Alemannia Aachen και Ruud Swinkels (25) από τη συμπολίτισσα FC Eindhoven καθώς και το νεαρό αμυντικό Mathias Zanka Jørgensen (22) από την FC Kopenhagen. Επίσης επέστρεψαν από δανεισμό ο επιθετικός Stefan Nijland (23) από NEC και ο αμυντικός Jagos Vukovic (24) από τη Roda JC Kerkrade και διεκδικούν την παραμονή τους στην ομάδα. Άφησα για τελευταίο το πουλέν μου που αποτέλεσε και το σίριαλ του καλοκαιριού με την κόντρα μεταξύ Ajax και PSV για την απόκτησή του... Αναφέρομαι στον διεθνή Ολλανδό δεξιό εξτρέμ Luciano Narsingh (22) (ίσως αν τον χρησιμοποιούσε ο Van Maarwijk να άλλαζε η εικόνα της ανάλατης εθνικής στο EUROπου αποκτήθηκε από τη SC Heerenveen οπού πέρυσι αναδείχτηκε 1ος σε ασσίστ στην κατηγορία! Μια γεύση του πήρατε και στο φιλικό κόντρα στον Π.Α.Ο.Κ. όπου σέρβιρε και τα 2 γκολ της νέας του ομάδας. Πιστεύω πως φέτος θα κάνει ακόμα μεγαλύτερα θαύματα σε αυτή την ομάδα... Στις αποχωρήσεις τώρα αξίζει να αναφέρουμε μόνο τους Andreas Isaksson που πήγε στη Τουρκική Kasimpasa και τον Jan Vennegoor of Hesselink που σταμάτησε το ποδόσφαιρο.
Το έδειξε και με τη νίκη της στο "Johan Cruijff Cup" και πιστεύω πως η PSV Eindhoven είναι έτοιμη να πάρει τα σκήπτρα της Eredivisie. Η απόδοσή της κυμαίνεται γύρω στο 3,00 και είναι αρκετά καλή... τρέξτε να προλάβετε γιατί το βλέπω να πέφτει στο 1,50 και πιο κάτω μετά τις πρώτες αγωνιστικές!!!

Πάμε στο δυτικό άκρο του Ολλανδικού βορρά και στην ΑΖ. Η κυριότερη κίνηση είναι ίσως η ανταλλαγή των Elm... πιο συγκεκριμένα η αποχώρηση του μέσου Rasmus Elm (24) για την CSKA Moskow και η άφιξη του επίσης μέσου Viktor Elm (27) από την SC Heerenveen. Από εκεί και πέρα στο Alkmaar αφίχθησαν ο νεαρός επιθετικός Steven Berghuis (21) από την FC Twente (πέρυσι αγωνιζόταν δανεικός στην VVV-Venlo), ο αμυντικός Donny Gorter (24) από την NAC Breda, ο τερματοφύλακας Yves De Winter (25) από την De Graafschap και ο νεαρός επιθετικός Mikhail Rosheuvel (22) της Almere City FC. Μεταγραφές που σίγουρα δεν είναι πρωταθλητισμού... Από την άλλη αποχώρησαν μαζί με τον Elm ο έμπειρος Αυστραλός εξτρέμ Brett Holman (28) για την Aston Villa, ο βασικός αμυντικός Simon Busk Poulsen (27) που δεν ανανέωσε, ο επίσης δυνατός Εσθονός αμυντικός Ragnar Klavan (26) που κατέληξε στην FC Augsburg και ο νεαρός επιθετικός Charlison Benschop (23) που κατέληξε στην Stade Brest. Μαζί με αυτούς έφυγαν και οι αδιάφοροι Niki Mäenpää (27)Erik Schouten (20) και Milano Koenders (26) για VVV-Venlo, FC Volendam και Heracles Almelo αντίστοιχα.
Στη μη σοβαρή ενίσχυση προσθέτουμε και τις κάποιες αποχωρήσεις καθώς και το κουρασμένο πρόσωπο που έδειξε πέρυσι η ομάδα οπότε την αφήνουμε να παλέψει για με τη Feyenoord (και κάποιες ακόμα) για μια θέση στο Europa League.

Πάμε τώρα στο ανατολικό άκρο του Ολλανδικού βορρά και την SC Heerenveen. Οι "καρδούλες" που πέρυσι κάναν πορεία πρωταθλητισμού και ξεφούσκωσαν στο τέλος στεναχωρώντας μας, το καλοκαίρι ξεπούλησαν!!! Αρχή με τον 1ο σκόρερ της περυσινής Eredivisie, τον Bas Dost που αναχώρησε νωρίς νωρίς για την VfL Wolfsburg. Ακολούθησε ο 1ος σε ασσίστ παίκτης του περυσινού πρωταθλήματος Luciano Narsingh που τελικά προτίμησε την PSV αντί του Ajax! Στις υπόλοιπες σημαντικές αναχωρήσεις έχουμε τον Viktor Elm που πήγε στην AZ, τον Daryl Janmaat που πλέον αγωνίζεται στη Feyenoord, τον Gerald Sibon που αποσύρθηκε και τον Michel Breuer που κατέληξε στη ν NEC. Τα χρήματα που εισέρρευσαν στα ταμία επενδύθηκαν κυρίως σε νεαρούς και ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές όπως ο αμυντικός Jukka Raitala (24) που αποκτήθηκε από την 1899 Hoffenheim (αγωνιζόταν δανεικός στην Osasuna), ο επιθετικός Mark Uth (21) της FC Köln, ο μέσος Marten de Roon (21) της Sparta Rotterdam και ο δανεικός Ολλανδός αμυντικός από την Real Mallorca Gianni Zuiverloon (25). Μαζί με αυτούς επέστρεψε στην Ολλανδία από την Mersin Idman Yurdu ο Γκανέζος επιθετικός Matthew Amoah (32) και ο αμυντικός της ADO Den Haag Christian Kum (27).
Η ομάδα δείχνει αποδυναμωμένη αλλά έχει αποδείξει πολλάκις πως η ανάδειξη ταλέντων είναι το φόρτε της... δύσκολα πάντως θα διεκδικήσει τον τίτλο έστω και μέχρι κάποιο σημείο (όπως και είναι δύσκολο να δούμε την περυσινή 6άδα διεκδικητών έστω και αρκετές αγωνιστικές πριν το φινάλε). Μπορεί παρόλα ταύτα όμως να διεκδικήσει την έξοδό της στο Champions League μιας και πέραν των PSV και Ajax οι υπόλοιποι δεν δείχνουν κάτι ιδιαίτερο φέτος...

Τελειώνουμε τα της κορυφής με την FC Twente. Η μεταγραφική περίοδος άνοιξε νωρίς για την ομάδα μετά την παταγώδη αποτυχία της στο φινάλε της περυσινής σεζόν. Ξεκίνησε με την απόκτηση του επιθετικού Dusan Tadic (24) από την FC Groningen η οποία είναι και η πιο αξιόλογη κίνηση. Από εκεί και πέρα αποκτήθηκαν  ο έμπειρος Ρώσος επιθετικός Dmitriy Bulykin (33) από τον Ajax, ο νεαρός Ολλανδός επιθετικός Luc Castaignos (20) που δεν κατάφερε να μείνει στην Internazionale, ο ελπιδοφόρος Χιλιανός μέσος Felipe Alejandro Gutiérrez Leiva (22) που αφίχθη από την Universidad Católica και ο Δανός αμυντικός Andreas Bjelland (24) της FC Nordsjælland . Σε αυτούς προσθέτουμε και τον αμυντικό Tim Breukers (25) που μετρούσε 4 γεμάτες σεζόν στην Heracles Almelo, τον μέσο Robbert Schilder (26) που ήρθε από την NAC Breda και τον ελπιδοφόρο (;) επιθετικό Edwin Gyasi (21) που ήρθε από την De Graafschap όπου πέρυσι δεν ακούμπησε! Στις απώλειες τώρα έχουμε καταρχάς την πλήρη αποδυνάμωση της επιθετικής γραμμής αφού αποχώρησε ο ταλαντούχος εξτρέμ Ola John (20) για την Benfica, ο διεθνής Ολλανδός επιθετικός Luuk de Jong (22) για την Borussia M'gladbach και ο έτερος εξτρέμ ο διεθνής Σουηδός Emir Bajrami (24) που δόθηκε δανεικός στην AS Monaco! Τους ακολούθησαν ο καλός αριστερός μπακ Dwight Tiendalli (26) που έμεινε ελεύθερος και το back-up του στην θέση ο Bart Buysse (26) που όδευσε προς Club Brugge, ενώ αποχώρησε και ο νεαρός μέσος Steven Berghuis (20) για την AZ ο οποίος πέρυσι ήταν δανεικός στην VVV-Venlo.
Μεγάλη αποδυνάμωση για την ομάδα και κυρίως στην μέχρι πρότινος δυνατή επιθετική της γραμμή. Αν της βγουν οι φετινές μεταγραφές στην επίθεση ίσως αποφύγει την περυσινή 6η θέση αλλά δεν περιμένω να κάνει πολλά περισσότερα... Άντε να φτάσει μέχρι 4η!

Όπως καταλάβατε φέτος πιστεύω πολύ στην PSV του Eindhoven για την κατάκτηση του τίτλου. Από εκεί και πέρα οι μικρομεσαίες ομάδες δύσκολα θα καταφέρουν κάτι παραπάνω από ίσως μια τυπική παρουσία στα play-off. Αυτή που σίγουρα είναι αρκετά αποδυναμωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η RKC Waalwijk και ίσως φέτος συμμετάσχει στα play-out... Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου 1ο φαβορί για άμεση επιστροφή στην Eerste Divisie και μάλιστα με πολλές κόκκινες στο ενεργητικό της είναι η FC Zwolle την οποία επίσης θαυμάσαμε κόντρα στον Π.Α.Ο.Κ!!! Λέτε να παίξαμε φιλικό με τον πρωταθλητή και τον ουραγό της φετινής Eredivisie;;; Εγώ το πιστεύω!

Και πριν κλείσουμε κάτι ακόμα για να καταλάβετε τι θα πει οργάνωση! Εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες πρόγραμμα της φετινής Eredivisie αλλά και της Eerste Divisie, και όταν λέμε πλήρες το εννοούμε! Υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες οι μέρες και οι ώρες των αγώνων για όλη τη σεζόν... και όχι απλά ποιοι παίζουν με ποιους. Αυτά για τη σύγκριση με τα δικά μας εγχώρια χάλια!!!

Καλή σεζόν να έχουμε με πολλές επιτυχίες...

Met vriendelijk groetjes,
van der Mitrax

2 σχόλια:

Adons είπε...

Mitrax έχεις ιδέα τι σόι παίχτης είναι ο Charlison Benschop που αγόρασε η Brest?

van der Mitrax είπε...

Adons δεν τον έχω παρακολουθήσει αλλά βλέπω πως είχε 2 σχετικά καλές χρονιές στην ΑΖ με 16 και 29 συμμετοχές και 1 και 5 γκολ αντίστοιχα. Πάντως σίγουρα δεν είναι κάτι τρομακτικό...

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India