Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Κάποιοι ξέχασαν ποιοι είναι οι πελάτες τους…


Όλο το καλοκαίρι παρακολουθώ μια ιδιότυπη κόντρα μεταξύ του Αλαφούζου και του Μαρινάκη! Οι δύο πρώην φίλοι και πρώην συνεργάτες έχουν βαλθεί να διαλύσουν ότι απέμεινε από το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων αφού η Εθνική τουλάχιστον δείχνει να μην επηρεάζεται και πολύ. Η νέα τους διαμάχη είναι οι δανεικοί που δίνει ο Ολυμπιακός στις υπόλοιπες ομάδες της κατηγορίας!
                               
Σκάνδαλο φώναξε ο Μαρινάκης όταν πήρε την αδειδότηση ο Παναθηναϊκός στην αρχή του καλοκαιριού! Αλήθεια τι τον νοιάζει αν θα πάρει άδεια ο αιώνιος αντίπαλός του; Πιο φυσιολογικό θα μου φαινόταν αν έβγαιναν οι ομάδες που τελικά δεν πήραν την άδεια να διαμαρτύρονταν παρά ο Ολυμπιακός. Καμία όμως δεν διαμαρτυρήθηκε. Παράλογο; Για έναν λογικό άνθρωπο ναι, για τον μέσο Έλληνα φίλαθλο όμως όχι!

Στην καινούργια τώρα διαμάχη με τους δανεικούς νομίζω πως οι πράσινοι έχουν δίκιο. Σε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των δανεικών που μπορείς να δώσεις στις ομάδες της ίδιας κατηγορίας κάτι που δεν ισχύει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο λόγος είναι απλός και είναι αυτός που πάνω κάτω λέει ο Παναθηναϊκός. Δίνοντας δανεικούς παίχτες συνέχεια δημιουργείς σχέσεις εξάρτησης και έτσι αλλοιώνεται ένα πρωτάθλημα.

Θα το εξηγήσω καλύτερα. Έστω ότι ο Ολυμπιακός δίνει στον Πλατανιά (τυχαία η ομάδα) 2 με 3 παίχτες δανεικούς γιατί δεν τους χρειάζεται την συγκεκριμένη season είτε επειδή είναι μικροί σε ηλικία και θέλει να ψηθούν είτε απλά δεν τους χρειάζεται ο προπονητής είτε γιατί θέλει να μικρύνει το ρόστερ του. Τις επόμενες χρονιές όμως ξαναδίνει πάλι στην ίδια ομάδα 2 με 3 παίχτες για τους ίδιους λόγους. Ο Πλατανιάς όμως επειδή δεν είναι εύρωστη ομάδα από πλευράς οικονομικού θέλοντας να του δώσει ο Ολυμπιακός και τη επόμενη χρονιά 2 με 3 παίχτες για να βγάλει την χρονιά δεν θα χτυπήσει τα παιχνίδια μεταξύ τους. Είναι όπως με τις διαφημίσεις! Δεν γίνεται στην μία σελίδα να έχεις διαφήμιση της Siemens και στην άλλη να έχεις ρεπορτάζ που να αποκαλύπτεις τα σκάνδαλά της. Ο εκδότης θα φοβάται να δημοσιεύσει ένα τέτοιο ρεπορτάζ για να μην τυχόν αποσύρει την διαφήμιση η Siemens και κλείσει η εφημερίδα. Με παρόμοιο τρόπο σκέφτεται και ο πρόεδρος του Πλατανιά.

Άθελα του ο Ολυμπιακός δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης με τον Πλατανιά έστω και χωρίς να το επιδιώκει ο ίδιος. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν ο Ολυμπιακός δίνει δανεικούς σε 4 με 5 ομάδες! Η αξιοπιστία του πρωταθλήματος πάει περίπατο. Πρόβλημα όμως θα έχει και ο Πλατανιάς μακροπρόθεσμα. Μπορεί στην αρχή οι δανεικοί να τον βολέψουν αλλά ποντάροντας σε αυτό εφησυχάζει και δεν αναπτύσσεται. Μοιραία όμως θα έρθει η ώρα και θα μπει στην αφάνεια. Ο δανεικός παίχτης είναι πάντα μια προσωρινή λύση. Όταν μια ομάδα στηρίζεται σε δανεικούς και όχι σε παίχτες που της ανήκουν προφανώς και δεν θα έχει κανένα μέλλον. Αν περιοριστούν οι δανεικοί θα αναγκαστεί η ομάδα είτε να βγάλει παίχτες από τις ακαδημίες της (έστω αυτές που έχει) είτε να αγοράσει παίχτες (αν είναι εύρωστη οικονομικά). Και λογικό είναι να σταματήσει και ο Ολυμπιακός να κάνει κάθε χρόνο παιδομάζωμα αποδυναμώνοντας εν μέρει τις μικρότερες ομάδες αφού δεν θα έχει τι να τους κάνει τόσους παίχτες.

Γενικεύοντας το, αξιόπιστο πρωτάθλημα με εξαρτημένες ομάδες δεν νοείται! Όσο πιο ανεξάρτητες είναι οι ομάδες τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται μια λίγκα και όσο περισσότερο αναπτύσσεται προσελκύει και νέους πελάτες, δηλαδή φιλάθλους. Όχι οπαδούς, φιλάθλους! Όσοι περισσότεροι φίλαθλοι τόσο μεγαλύτερα τα έσοδα και όχι μόνο από τα εισιτήρια αλλά και από χορηγούς που θα μυριστούν το πρόσφορο έδαφος να διαφημιστούν. Το ένα φέρνει το άλλο.

Τον Ολυμπιακό τον βολεύει αυτή η κατάσταση αφού με αυτόν τον τρόπο παίρνει το πρωτάθλημα και μαζεύει τα λεφτά από το Champions League. Έτσι θα έχει πάντα μια αξιόμαχη ομάδα για να σταθεί στην Ευρώπη αλλά τίποτα παραπάνω. Οι υπόλοιπες ομάδες θα φτάνουν στα όρια της διάλυσης όπως συμβαίνει φέτος και η λίγκα θα φυτοζωεί. Οι φίλαθλοι πελάτες δε θα παρακολουθούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και έτσι δεν θα δημιουργηθεί ποτέ η αλυσίδα που περιέγραψα πιο πάνω. Αυτό που αναρωτιέμαι συνέχεια είναι τι θα κάνει ο Ολυμπιακός αν πάρει τα σκήπτρα ο Παναθηναϊκός. Γιατί η προ Κόκκαλη εποχή δεν είναι και τόσο παλιά!

Με την δημιουργία όμως της αλυσίδας και με τα έσοδα που θα έχουν όλες οι ομάδες θα μπορούν να είναι σχετικά ανταγωνιστικές ακόμα και όταν δεν θα έχουν ποδοσφαιρικές επιτυχίες. Μακροπρόθεσμα συμφέρει τον Ολυμπιακό και κάθε Ολυμπιακό να είναι υγιείς και δυνατές όλες οι ομάδες. Κάποιοι όμως ξέχασαν ποιοι είναι οι πελάτες τους και αδιαφορούν για αυτούς και ήδη οι περισσότεροι από τους παλιούς πελάτες τους έχουν εγκαταλείψει. Και όταν πουλάς κάτι τους χρειάζεσαι όλους τους πελάτες!

ΥΓ : Προς αποφυγή παρεξηγήσεων τονίζω ότι δεν έχω τίποτα απέναντι στον Ολυμπιακό σαν σύλλογο και σαν ομάδα. Προφανώς και τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός έχει μακράν την καλύτερη ομάδα από τους υπόλοιπους. Αν στη θέση του Ολυμπιακού ήταν ο Παναθηναϊκός ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ακόμη και αυτή που υποστηρίζω, τα ίδια θα έλεγα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India