Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Πάρε πάρε κόσμε...

 

Το φετινό καλοκαίρι ήταν δύσκολο για πολλές ομάδες της Ευρώπης και οι γαλλικές ομάδες δεν θα μπορούσαν να αποτελούν την εξαίρεση! Φυσικά θα βγάλουμε απ’ έξω την PSG! Ήταν κοινό μυστικό λοιπόν ότι αυτό το καλοκαίρι η Olympique Lyonnais θα ξεπουλούσε! Ο Aulas έβαλε πωλητήριο σε όλα τα αστέρια που διαθέτει η ομάδα του και προσπαθεί να τα πουλήσει όσο μπορεί σε μεγαλύτερη τιμή! Έχει όμως η άλλοτε κραταιά Lyon τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα ώστε να καταφύγει σε μια τέτοια τακτική;

Στην επταετία της, όπου σάρωνε στο γαλλικό πρωτάθλημα η τακτική της ομάδας ήταν να αγοράζουν ότι καλό υπάρχει στην Γαλλία ώστε να έχει κάποια μεταπωλητική αξία και να επωφεληθεί από αυτή και σιγά σιγά να μεγαλώνει το λεγόμενο brand name της μαζί με τις ποδοσφαιρικές επιτυχίες φυσικά! Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό η ομάδα έφτασε σε ένα σημείο να ξοδεύει μεγάλα ποσά για να ενισχυθεί! Φυσικά αυτό αποτελούσε συνειδητή επιλογή αφού η ομάδα δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και κανείς δεν έδειξε να προβληματίζεται από αυτές τις «σπατάλες»! Το περσινό καλοκαίρι όμως η διοίκηση άλλαξε τακτική!

Ο Toulalan
Έτσι την περσινή περίοδο πουλήθηκαν ο Toulalan και ο Pjanic ενώ ο Cesar Delgado αποχώρησε σαν ελεύθερος. Στη θέση τους αποκτήθηκαν ο Gueida Fofana, ο Bakary Kone, δύο παίχτες που έχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, και ο Mohamadou Dabo! Αυτή η μείωση του badget συνεχίστηκε και φέτος το καλοκαίρι με την αποχώρηση του Ederson που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα ενώ πουλήθηκαν οι Ali Cissokho, Kim Kallstrom και ο νεαρός Ishak Belfodil! Επίσης σαν ελεύθεροι έφυγαν και κάποιοι μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές που δεν πιστεύουν πως έχουν μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

Cissokho
Από πέρσι οι διοικούντες έδωσαν τα κλειδιά της πρώτης ομάδας στον πρώην πια υπεύθυνο των ακαδημιών της με την εντολή να ανεβάσει εξελίξιμους παίχτες κι να τους δώσει χρόνο συμμετοχής ώστε να αποδώσουν και να ωριμάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται! Ο Aulas σε δήλωση του είπε ότι το μέλλον είναι αυτό που ακολουθεί η Montpellier, δηλαδή κορμός από τα σπλάχνα της ομάδας με μικρές προσθήκες ποιότητας από μεταγραφές. Συνέχισε λέγοντας ότι όλοι παίχτες μπορούν να πωληθούν στη σωστή τιμή και από ότι λέγεται η καμπάνα χτυπά για αυτούς που έχουν υψηλά συμβόλαια. Chris, Lloris, Bastos, Lisandro και Gomis είναι τα πρώτα ονόματα στη συγκεκριμένη λίστα μιας και έχουν τα μεγαλύτερα συμβόλαια και η διοίκηση περιμένει προτάσεις που να τους ικανοποιούν! Η προσπάθειά τους φαίνεται πως στέφεται με επιτυχία αφού η μείωση στο «wage budget» είναι εμφανής και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω με τις διαφαινόμενες αποχωρίσεις των Bastos και Lloris.

Τι την οδήγησε όμως σε αυτή την πολιτική λιτότητας; Είναι τα διαφυγόντα έσοδα από τους ομίλους του Champions League ικανά να δικαιολογήσουν μια τέτοια πολιτική; Μάλλον όχι! Η OL Groupe με βάση τα στοιχεία που έχει η ίδια δημοσιεύσει δεν βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση! Μπορεί να υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην Ευρώπη και αυτό είναι λογικό αλλά μέχρι εκεί. Η απάντηση είναι μία και ακούει στο όνομα «Stade de Lumieres»! Είναι το νέο στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα σκαριά και αναμένεται να παραδοθεί το καλοκαίρι του 2014! Το σχέδιο είναι να αποκτήσει η OL Groupe την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το γήπεδο και να αποφύγει καθυστερήσεις! Όπως αναφέρει στην έκθεσή της τυχόν καθυστερήσεις θα κοστίσουν όχι μόνο σε χρήματα εκτός προϋπολογισμού αλλά και στη φήμη της ομάδας κάτι που θα προκαλέσει πρόβλημα στα μετέπειτα μελλοντικά έσοδα αφού το «brand name» θα χάσει κάποια από την αξία του που με τόσο κόπο χρίστηκε στις συνειδήσεις του φίλαθλου κόσμου!

Το γήπεδο θα είναι 58.000 θέσεων και εκτός από αυτό θα υπάρχει γήπεδο προπόνησης, δύο ξενοδοχεία, τα κεντρικά γραφεία του Groupe, την κεντρική μπουτίκ της ομάδας, ένα health spa και ένας πολυχώρος διασκέδασης και άλλων δραστηριοτήτων ενώ μπορεί να χτιστεί και μία κλινική για αθλητές! Το κόστος του υπολογίζεται στα 381.000.000€ χωρίς να περιλαμβάνει τα περιφερειακά κτίρια τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές! Κάντε μια βόλτα αν θέλετε στο γήπεδο βλέποντας το παρακάτω βιντεάκι.








Το σχέδιο που αποφασίστηκε πέρσι το καλοκαίρι τηρείται κατά γράμμα και μέχρι να χτιστεί το γήπεδο η οικονομική πολιτική του συλλόγου θα είναι η λιτότητα! Έχοντας κάπως περιορισμένο προϋπολογισμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχοντας μια μικρή μείωση στα έσοδά της αλλά όχι στον ισολογισμό της η Olympique Lyonnais μπαίνει και αυτή στη νέα εποχή όπως έχει κάνει και η LOSC Lille. Το championnat αλλάζει και οι ομάδες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η Lyon το κατάλαβε...

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Φίλε μου Αντώνη εξαιρετικό άρθρο.
Όταν ο ανταγωνισμός λειτουργεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έρθει και η εξέλιξη. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εξέλιξη η αλλαγή επιπέδου που επιχειρείτε από την Παρί, ούτε θα γινόταν το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό αν δεν ακολουθούσαν και οι άλλες ομάδες.

Τώρα γίνετε πιο κατανοητός ο σχεδιασμός και η τακτική των ομάδων του championnat τα τελευταία χρόνια.
Οι Γάλλοι έκαναν σταθερά βήματα προόδου, χωρίς φούσκες και χρέη. Οι μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί των ομάδων, οι υποδομές, η αξιοκρατία της λίγκας και η αθλητική παιδία που διαθέτουν, οδηγεί σε ανάπτυξη την ποδοσφαιρική τους βιομηχανία.

Παράδειγμα προς μίμηση…

Adons είπε...

Σε ευχαριστώ betonia για τα καλά σου λόγια!

Είναι αλήθεια ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό στη Γαλλία! Πολλές ομάδες έχουν σαν στόχο να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους και αν εξαιρέσεις τους πρωτευουσιάνους θα παρατηρήσεις ότι πολλές ομάδες δεν ξόδεψαν πολλά για μεταγραφές! Σε αυτό έβαλε το χεράκι του και το Euro 2016 που θα γίνει στη Γαλλία! Έτσι βλέπουμε ομάδες σαν την Lille, την Lyon, την Nice και την Bordeaux που έχουν στα σκαριά καινούργια γήπεδα να μην έχουν ξοδέψει τίποτα για μεταγραφές για να χρηματοδοτήσουν το έργο. Παρόλα αυτά οι ομάδες τους είναι αξιόμαχες!

Δεν είναι όμως όλα τόσο ρόδινα όσο φαίνονται! Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Marseille που και αυτή έχει στα σκαριά καινούργιο γήπεδο αλλά η ομάδα πνίγεται στα χρέη με κίνδυνο ακόμα και την συμμετοχή της στο τρέχον πρωτάθλημα. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λύθηκε προσωρινά αλλά τα χρέη παρέμειναν! Ακούγεται ότι η ομάδα χρωστά πάνω από 35 εκατομύρια ευρώ με την πρόεδρό της να μην είναι διαθετημένη ως τώρα να το αποπληρώσει από την τσέπη της. Και σε αυτή την ομάδα όλοι οι παίχτες είναι υπό πώληση σε σημείο που ο Baup να δηλώνει ότι θα ξέρει το ρόστερ του στις 4 Σεπτέμβρη!!!

Ο πρόεδρος της LFP, της ένωσης δηλαδή που διοργανώνει το πρωτάθλημα, είπε ότι φέτος σώθηκαν στο τσακ! Κατάφεραν να υπογράψουν συμβόλαιο για τα τηλεοπτικά στα ίδια λεφτά με το προηγούμενο! Ευτυχώς που έκανε αυτή την προσφορά το Al Jazzera, ιδιοκτήτης της οποίας είναι και ο ιδιοκτήτης της νεόπλουτης PSG!

Δεν ξέρω αν είναι παράδειγμα προς μίμηση αλλά όπως λες και εσύ η ανάπτυξη θα έρθει μόνο με τους μακροχρόνιους σχεδιασμούς, την αξιοκρατία, τις υποδομές ώστε να προσφέρουν στον πελάτη-φίλαθλο το καλύτερο δυνατό προιον!

Unknown είπε...

Σε μια λίγκα, η άνοδος έρχεται συνολικά. Δεν μπορεί μια-δυο ομάδες να "ξεφεύγουν", χωρίς οι άλλες να ακολουθούν έστω και με πιο αργά βήματα. Μοιραία, θα χαλάσει το πρωτάθλημα και οι κινήσεις των πρώτων δε θα έχουν αντίκρισμα, μιας και η ανωτερότητα τους βασίζεται στην ύπαρξη αντιπάλων ομάδων και πρωταθλήματος. Για το λόγο αυτό, δε μου αρέσουν κινήσεις τύπου Παρί, Man.City, Malaga κλπ. Έχουμε αλλοίωση του χαρακτήρα της ομάδας και συνήθως μιλάμε για τυχοδιωκτισμό των ιδιοκτητών, οι οποίο μπαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου, με βραχυπρόθεσμα σχέδια. Το αν βοήθησαν τις ομάδες τους, θα φανεί όταν αποχωρήσουν.

Αντίθετα, τα παραδείγματα των ομάδων που αναφέρει ο Adons δείχνουν διοικήσεις με σοβαρά επιχειρηματικά πλάνα, τα οποία σαν στόχο έχουν την μακρόχρονη πρόοδο της ομάδας. Βασίζονται στις δυνάμεις τους, εκμηδενίζουν τα οικονομικά προβλήματα και χτίζουν τη νέα εποχή τους. Χαίρομαι, διότι στο γαλλικό ποδόσφαιρο η άρρωστη λογική του "κερδίζω το λαχείο και τα σαρώνω όλα" (δηλ. περιμένουμε τους Άραβες), δεν είναι η επικρατούσα. Οκ, η PSG θα πάρει τίτλους, αλλά το θέμα είναι, όταν θα έρθει η δύση της, πού θα καταλήξει...

Adons είπε...

Φίλε μου Jim, θα συνυπογράψω ότι η άνοδος μιας λίγκας έρχεται συνολικά! Το παράδειγμα της Αγγλίας είναι προς μίμηση! Όσον αφορά το μάρκετινγκ φυσικά και όχι τα χρέη των ομάδων! Αυτό είναι κάτι που επιχειρούν στην Γαλλία! Να αντιγράψουν το αγγλικό μοντέλο χωρίς τα χρέη ή τουλάχιστον να υπάρχει μια ισοροπία μεταξύ των δύο. Να σου πω την αλήθεια μου δεν ξέρω αν τα είχαν καταφέρει ως τώρα. Μπορεί να μην έχουν μεγάλα χρέη αλλά όσον αφορά το brand name της λίγκας μάλλον απέτυχαν. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έλεγα στο άρθρο μου με την χαμένη αίγλη του championnat, στο ότι δηλαδή οι ίδιοι οι φίλαθλοι των ομάδων δεν λογαριάζουν τους συλλόγους τους στο κλειστό group των κορυφαίων τύπου Man Utd, BArcelona, Real MAdrid, Bayern, Juventus και τις υπόλοιπες! Αυτό είναι τεράστια αποτυχία...

Και ποιος το άλλαξε; Μα οι Άραβες αγοράζοντας την PSG! Ποιος πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι παίχτης φήμης και βελινεκους Zlatan θα ερχόταν να παίξει στο γαλλικό πρωτάθλημα. Δεν ξέρω αν φύγουν τι θα αφήσουν πίσω τους αλλά προς το παρόν η φήμη του championnat αυξάνεται! Είτε μας αρέσει είτε όχι. Είτε αλλάζει ο χαρακτήρας μιας ομάδας ή δεν αλλάζει! Ναι ο χαρακτήρας της PSG άλλαξε, αλλά στο πρώτο μισό του περσινού πρωταθλήματος ο χαρακτήρας της δεν είχε αλλάξει. Με τον Ancelotti άρχισε να αλλάζει και μάλιστα να ιταλοποιείται! Οπότε και εδώ λύση υπάρχει. Εμένα δεν με πειράζουν τόσο τα λεφτά των Αράβων γιατί μαζί με τα λεφτά που θα φέρει, θα έρθουν και πολλαπλάσια στο πρωτάθλημα.

Υπάρχει όμως και ένας όρος. Να υπάρχουν ομάδες που να την κοντράρουν. Ο ανταγωνισμός που χρειάζεται για να υπάρξει το πρωτάθλημα. Απ' ότι φαίνεται υπάρχουν ομάδες που μπορούν να την κοντράρουν. Και με τα καινούργια γήπεδα που βρίσκονται στα σκαριά οι ομάδες θα έχουν και περισσότερα έσοδα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι :

Bordeaux, Nancy, Toulouse, Nice, Marseille, Saint-Etienne, Lyon θα έχουν έτοιμο γήπεδο μέχρι το 2016 με την Lille να το έχει έτοιμο ήδη. Και μιλάμε για τις κορυφαίες ομάδες της Γαλλίας. Για αυτό και τώρα μαζεύονται και δεν ξοδεύουν. Τα καινούργια γήπεδα όμως θα ανεβάσουν τα badget των ομάδων και γενικά τα έσοδα.

Πάντως υπάρχει αισιοδοξία στη Γαλλία ότι το πρωτάθλημά τους θα ανεβαίνει για τα επόμενα χρόνια. Και το θετικό είναι ότι με τα γήπεδα αυτά τουλάχιστον η ψαλίδα δεν θα μεγαλώσει πάρα πολύ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India