Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Μουντιαλικές αναμνήσεις... (Γερμανία, Πορτογαλία)


Στον έβδομο όμιλο, τα φαβορί ξεχωρίζουν: το μεγαθήριο Γερμανία και η, ικανή για μεγάλα πράγματα, Πορτογαλία.

Γερμανία

Με τρία Παγκόσμια Κύπελλα στη συλλογή της, η Γερμανία βρίσκεται τρίτη στη λίστα των τροπαιούχων. Ακόμη κι αν δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δεν επιτρέπεται να την υποτιμήσεις. Τρανό παράδειγμα, το Μουντιάλ του 2006, που αν και διοργανώτρια, λίγοι της έδιναν τύχη να βρεθεί στον τελικό. Από εκείνη τη σειρά και έπειτα μπήκαν οι βάσεις για τη νέα φουρνιά της εθνικής Γερμανίας που θαυμάζουμε στις μέρες μας. Οι στιγμές που έχει χαρίσει είναι αμέτρητες. Μία από αυτές είναι η παρακάτω και, μάλιστα, έχει συζητηθεί πολύ...
Μουντιάλ 1954. Ελβετία. Μια από τις ελάχιστες φορές που η Δ.Γερμανία θεωρούνταν outsider! Μεγάλο φαβορί ήταν η Ουγγαρία του Ferenc Puskas, η οποία διέλυε όποιον έβρισκε μπροστά της (σε 4 παιχνίδια μέχρι τον τελικό σκόραρε 25 γκολ). Μάλιστα, οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των ομίλων, όπου οι Ούγγροι επικράτησαν 8-3! Στον τελικό, το σκηνικό άλλαξε. Ο καιρός ήταν βροχερός και η Δ.Γερμανία νίκησε 2-3, με ανατροπή από 2-0! Δικαιώθηκε ο Γερμανός coach Herberger, για την επιμονή του να βρέχει το γήπεδο πριν την προπόνηση... Η ιστορία του συγκεκριμένου τελικού συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα και ταινίες έχουν γυριστεί για αυτόν (σσ. Το θαύμα της Βέρνης). Οι τακτικές του Γερμανού προπονητή θεωρούνται ότι είναι αυτές που κέρδισαν το παιχνίδι. Οι Ούγγροι διαμαρτύρονται για το ακυρωθέν γκολ του Puskas στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και για πρόωρη λήξη της. Το χειρότερό όμως είναι οι αιφνίδιοι θάνατοι Γερμανών ποδοσφαιριστών ύστερα από κάποια χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε υποψίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών από την πλευρά της γερμανικής ομάδας. Πολλά έχουν συζητηθεί και γραφτεί. Ίσως να μη μάθουμε ποτέ αν όλα αυτά είναι αλήθεια. Αυτό που μένει είναι ότι, η Ουγγαρία έχασε για πρώτη φορά μετά από 30 παιχνίδια και η Γερμανία κατέκτησε το 1ο της τρόπαιο.



Πορτογαλία

Αν και οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους της σύγχρονη Πορτογαλία της δεκαετίας 2000, με ποδοσφαιριστές όπως Figo, C.Ronaldo, P.Sousa, Couto, Baia, Rui Costa, Bento Conceicao, Pauleta, Costinha, Deco, Maniche, καλό είναι να θυμίσουμε ότι η μεγαλύτερη ομάδα τους εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '60.
Μουντιάλ 1966. Αγγλία. Στο Μουντιάλ των συγκρούσεων (δηλώσεις Ramsey για Αργεντίνους, αμφισβητούμενο γκολ στον τελικό, υπόνοιες για την ανοχή των διαιτητών στα σκληρά μαρκαρίσματα πάνω στον Pele), η Πορτογαλία πρόταξε τον Eusebio. τον καλύτερο Πορτογάλο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών! Στη φάση των ομίλων αντιμετώπισαν τους "συγγενείς" Βραζιλιάνους. Ο Pele αγωνίστηκε τραυματίας λόγω χτυπήματος από το προηγούμενο παιχνίδι με την Ουγγαρία. Ο Eusebio δίνει τη δική του παράσταση, σκοράροντας δύο γκολ, οι Πορτογάλοι πετυχαίνουν την τρίτη νίκη τους και περνούν ως πρώτοι του ομίλου, αφήνοντας εκτός συνέχειας τους Βραζιλιάνους.



Διαβάστε επίσης:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India