Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΠΑΟΚ είσαι αφού... γι’ αυτό έχασες!


Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση από αυτή που περίμενα. Δεν είχα στα σχέδια μου να δω το παιχνίδι αλλά βλέποντας το σκορ στο τέλος του αγώνα, έκατσα και το είδα περισσότερο για να δω αν ισχύουν αυτά που διάβαζα κατά την διάρκεια του. Η διαφορά ήταν χαοτική, όχι τόσο πολύ στο αγωνιστικό αλλά στην νοοτροπία.


ΠΑΟΚ είσαι αφού... και θα κερδίσεις. Αυτό κυριαρχεί στις τάξεις των ασπρόμαυρων της Θεσσαλονίκης και μάλιστα απ’ όλους. Ζήτημα να υπάρχει μία χούφτα ανθρώπων που να βλέπει τα πράγματα όπως είναι. Αυτό το καταστροφικό σλόγκαν είναι που κρατά στάσιμη την ομάδα. Όσο κυριαρχεί μία τέτοια νοοτροπία, μια νοοτροπία που στην υπερβολή της χρεοκόπησε και το κράτος, η ομάδα στην καλύτερη περίπτωση θα μένει στάσιμη.

Είναι η νοοτροπία ότι κάτι θα γίνει και ο ΠΑΟΚ θα κέρδισει. Επειδή είναι ΠΑΟΚ. Για κανέναν αγωνιστικό λόγο. Κι αν βλέπω ότι οι παίχτες δεν μπορούν, θα το γυρίσω στην τρομοκρατία. Είναι η νοοτροπία ότι θα προσπαθήσω να κερδίσω το παιχνίδι με αγωνιστικά μέσα, και αν δεν μπορώ, με εξωαγωνιστικά. Και οι παίχτες το ξέρουν αυτό. Ότι αν δεν τα ...καταφέρνουν, θα καθαρίσουν οι οπαδοί. Βέβαια θα βοηθήσουν και αυτοί προσφέροντας οπαδιλίκι για να ζεστάνουν τους οπαδούς. Όπως κάνει απροκάλυπτα ο Τζαβέλας και ο Αθανασιάδης.

Αυτή η νοοτροπία είναι που δέχθηκε τέσσερα γκολ το Σάββατο και όχι ο ΠΑΟΚ. Όσο θα στηρίζεται μία τέτοια νοοτροπία, κυρίως από την διοίκηση αφού είναι δικό της το μαγαζί και αυτοί έχουν την ευθύνη, ο ΠΑΟΚ θα τρώει τεσσάρες. Όχι, δεν θα άλλαζε η εικόνα του παιχνιδιού αν έπαιζαν οι Νάτχο, Κατσουράνης και Αθανασιάδης. Γιατί έχει μπολιαστεί στο μυαλό τους ότι «ΠΑΟΚ είσαι, θα κερδίσεις». Οκ, στον Νάτχο όχι τόσο. Οπότε δεν θα χρειαστεί να ματώσει, βελτιωθεί, να παίξει σωστά ο ποδοσφαιριστής. Είπαμε «ΠΑΟΚ είσαι ...θα κερδίσεις».

Γνωρίζω ότι δεν είναι εύκολο να αποβάλλεις μία «κακή» νοοτροπία. Δεν βλέπω όμως και κινήσεις αποβολής της. Πρώτα από την διοίκηση και δευτερευόντως από τους οπαδούς και φιλάθλους. Βλέπω στήριξη και ενθάρρυνση αυτής. Δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετική ερμηνεία από τις δηλώσεις της διοίκησης και οπαδών μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί παιχνίδι.

Λίγο πολύ μια τέτοια νοοτροπία έχουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Στον Παναθηναϊκό όμως αρχίζουν και την αποβάλλουν, τουλάχιστον αυτό δείχνουν φέτος. Έχουν αποδεχθεί τόσο οι οπαδοί όσο και το τεχνικό τμήμα ότι πρέπει να αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο και όχι μπάλα διότι απλά δεν μπορούν να έχουν την αβάντα του ...συστήματος. Και άρχισαν να παίζουν ποδόσφαιρο. Πρώτα τα βασικά και μετά τα πιο περίπλοκα.

Αρνούμαι να πιστέψω ότι παίχτες όπως ο Κατσουράνης, ο Νίνης, ο Σαλπιγγίδης, ο Στοχ και ο Αθανασιάδης δεν μπορούν να κάνουν τα βασικά του ποδοσφαίρου. Τόσα χρόνια τα έκαναν, τώρα γιατί δεν μπορούν; Η απάντηση είναι απλή. Διότι «ΠΑΟΚ είσαι ...θα κερδίσεις». Ο τελικός όμως λέει το αντίθετο. Ο τελικός λέει: «ΠΑΟΚ είσαι αφού ...γι’ αυτό έχασες».

6 σχόλια:

birdy είπε...

Λυπάμαι για το άρθρο αυτό διότι έχει(κατά την γνώμη μου) λάθος βάση και οπτική.Το ΠΑΟΚ είσαι αφού υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει μόνο ως σύνθημα όπως και το ΠΑΟΚ πάνω από όλα και τόσα άλλα.Άλλο η συνθηματολογία και άλλο ο ρεαλισμός ο οποίος υπάρχει στην πλειοψηφία των οπαδών(κάθε ομάδος).Πιστεύω ότι αν έπαιζε η ομάδα πλήρης θα ήταν διαφορετικό το παιχνίδι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα νικούσαμε αλλά όπως και να το κάνουμε σε ένα παιχνίδι μετράνε και οι απουσίες, άλλωστε με το στοίχημα που ασχολε'ισαι(και πετυχημένα κατά την άποψη μου) θα έπρεπε να το ξέρεις καλά.Διαφωνώ και με την εκτίμηση που έχεις για τον ημιτελικό διότι ήταν παιχνίδι ειδικών συνθηκών οι οποίες δεν είναι της παρούσης για ανάλυση(πιο πολύ για κουβέντα με καφεδάκι είναι).Το σίγουρο είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει διοικητικό πρόβλημα και όχι οπαδικής νοοτροπίας η οποία όμως και αυτή με την σειρά της θέλει δουλειά.Για φινάλε δεν νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ πήρε ή έχτισε πολλά ματς στην νοοτροπία του ΠΑΟΚ είσαι αφού, διότι άλλο ομάδα και άλλο οπαδός.

Unknown είπε...

Θεωρώ ότι δεν ευθύνεται η νοοτροπία των οπαδών του ΠΑΟΚ για την ήττα στον τελικό κυπέλλου. Αν θεωρήσουμε ότι ευθύνεται αυτή, τότε πρέπει και να παραδεχτούμε ότι εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας ο ΠΑΟΚ έφτασε στον τελικό.
Εκτίμηση μου είναι ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε τον τελικό του πρόωρα, ενώ ο Παναθηναϊκός τον έπαιξε στα 90 λεπτά του ΟΑΚΑ…

BIRDY είπε...

Συμφωνώ σχεδόν απόλυτα.

Unknown είπε...

Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου, απλά birdy δεν βλέπω να είναι διοικητικό το πρόβλημα στην ομάδα. Θεωρώ ότι εκεί πάει καλά το πράγμα. Πιστεύω ότι υπάρχει θέμα τεχνικής ηγεσίας και κατά συνέπεια οργάνωσης. Βέβαια είμαστε και λίγο ανυπόμονοι εδώ που τα λέμε… βιαζόμαστε λίγο να έρθουν οι καλές μέρες χαχαχα

Adons είπε...

Προφανώς διαφωνώ και με τους δύο σας φίλοι μου όπως δείχνει και το άρθρο. Η συνθηματολογία προκύπτει πάντα μέσα από την ψυχοσύνθεση του οπαδού μιας ομάδας και της ιστορίας που εκείνη κουβαλά. Για παράδειγμα το ΠΑΟΚ στα δύσκολα ΠΑΟΚΑΡΑ στα εύκολα προκύπτει γιατί η ομάδα έχει δεχθεί ήττες και μερικές ατιμωτικές. Πόσα χρόνια έχετε να ακούσετε παρόμοιο σύνθημα από οπαδούς του Ολυμπιακού. Επίσης μην νομίζετε ότι οι παίχτες δεν ακούν τα συνθήματα και δεν τα αφομοιώνουν. Επηρρεάζονται από αυτά. Πιστεύω λοιπόν ότι η νοοτροπία αυτή του ΠΑΟΚ είσαι σε κρατά στάσιμο. ΔΕΝ σε αφήνει να εξελιχθείς. Δεν ρίχνω ευθύνες στους οπαδούς αλλά σε αυτούς που επιτρέπουν στους οπαδούς να έχουν τέτοιες συμπεριφορές όπως στο παιχνίδι ειδικών συνθηκών. Όλος ο κόσμος είδε την συμπεριφορά του Μάνταλου μετά το γκολ. Το διοικητικό πρόβλημα έγκειται στο ότι επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές σε παιχνίδια ειδικών συνθηκών πέρα από το αγωνιστικό πλάνο. Είμαι πεπεισμένος ότι η νοοτροπία του συνθήματος αυτού αν διωχθεί, όχι τελείως γιατί δεν γίνεται, ο ΠΑΟΚ θα δει καλύτερες μέρες. Η νοοτροπία των οπαδών θα αλλάξει όταν αλλάξει και η νοοτροπία της διοίκησης. Αυτά.

birdy είπε...

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου.Τι παράδειγμα ήταν αυτό που έφερες?.Ξέρεις καμοιά ομάδα στον κόσμο που δεν έχει δεχθεί ταπηνοτική ήττα?έχεις ακούσει όλα τα συνθήματα του Ολυμπιακού και το γνωρίζεις στα σίγουρα ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα συνθήματα?Πράγματι οι απόψεις μας μοιάζουν, όπως μοιάζουν και οι δύο πόλοι της γης, με την διαφορά ότι ο ένας είναι στον βορρά και ο άλλος στον νότο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India