Βία, η άλλη πλευρά του ποδοσφαίρου. Σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τις αιτίες της βίας στα γήπεδα. Δεν θα τη συσχετίσουμε με οικονομικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς, και πολιτικούς παράγοντες. Δεν θα κάνουμε καταγραφή γεγονότων ούτε ιστορικές αναδρομές. Δεν θα "τσουβαλιάσουμε" τη βία με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δεν θα μιλήσουμε για ψυχολογική και για σωματική βία. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την εγκεφαλική διεργασία που καταλήγει στη βία.
Ο εγκέφαλος χωρίζεται στο μεταιχμιακό σύστημα με κέντρο των αποφάσεων την αμυγδαλή που δείχνει απασχολημένη με τη ρύθμιση των συναισθηματικών καταστάσεων, παρορμήσεων, αναγκών και κινήτρων. Για παράδειγμα μας κάνει να αγαπάμε, να πεινάμε, να θέλουμε να κάνουμε σεξ, αλλά επίσης μας κάνει βίαιους και επιθετικούς. Το άλλο κομμάτι του εγκεφάλου είναι ο νεοφλοιός που συνδέεται με τη λογική και την σκέψη,
Έρευνες αποδεικνύουν πως το συναισθηματικό κομμάτι (μεταιχμιακό σύστημα) έχει τη δύναμη να υπερνικά το νεοφλοιό που είναι έδρα της λογικής με αποτέλεσμα το άτομο να αντιδρά υπερβολικά, να θυμώνει χωρίς λόγο και τελικά να χάνει τον έλεγχο.
Αυτή η ακατέργαστη αντίδραση που συχνά οδηγεί σε προβλήματα ονομάζεται πειρατεία της αμυγδαλής, είναι αυτόματη και δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με κάποια νοητική διεργασία σκέψης. Απλά αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου αντιδρά 80.000 φορές πιο γρήγορα από το γνωστικό τμήμα και γι' αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθεί η αντίδραση που προκαλεί ταχύτατη έκκριση αδρεναλίνης.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η συναισθηματική νοημοσύνη και η αυτοαντίληψη δίνουν λύσεις σε αυτή την "πειρατεία"...τη βία.
Εσύ έχεις αυτοαντίληψη? Ζεις το "εδώ και το τώρα"?
ΥΓ1: πηγή το "Συναισθηματική νοημοσύνη" της Jill Dann
ΥΓ2: με αφορμή το σκηνικό Bajevic-οπαδών ΑΕΚ
Τόφας-Μαρούσι 96-83: Παραδόθηκε στην Προύσα
Πριν από 33 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου