Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Grade Stade Lille Metropole


Το 2001 ο Michel Seydoux, παραγωγός ταινιών και διάφορων άλλων δραστηριοτήτων, εισέρχεται στο διοικητικό συμβούλιο της LOSC Lille Metropole και την επόμενη χρονιά εκλέγεται πρόεδρος ενώ από το 2004 και μετά αποκτά και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Ο Isodore Partouche συμμετέχει και αυτός στην προσπάθεια αν και με μικρότερο ποσοστό μετοχών! Όταν απέκτησε την πλειοψηφία η απόφασή του ήταν να φτιάξει το Stade Grimonprez-Jooris, ένα project που τελικά δεν καρποφόρησε. Αυτό που καρποφόρησε όμως ήταν η κατασκευή ενός ολοκαίνουργιου γηπέδου με το όνομα Grade Stade Lille Metropole.

Το γήπεδο αναμένεται να παραδοθεί σε λίγες μέρες! 50.000 θεατές θα είναι σε θέση από την νέα χρονιά να παρακολουθούν την ομάδα τους στο πιο σύγχρονο γήπεδο στη Γαλλία. Μάλιστα είναι και το πρώτο με κυλιόμενη οροφή στη Γαλλία και θα χρησιμοποιηθεί και στο Euro 16 που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα! 

Όταν παίζεται ποδόσφαιρο

Όπως είναι φυσικό το στάδιο δεν θα φιλοξενεί μόνο αγώνες ποδοσφαίρου αλλά και αγώνες Rugby, συναυλίες και λόγω της κλειστής οροφής μπορούν να διεξαχθούν όλα τα αθλήματα κλειστού χώρου όπως αγώνας μπάσκετ, τένις, ποδοσφαίρου σάλας κτλ!

Για τα αθλήματα σάλας

Οι σύγχρονες απαιτήσεις αναγκάζουν το όλο οικοδόμημα να είναι οικολογικό με δύο τεράστιες ανεμογεννήτριες και πολλές ηλιακές επιφάνειες να συνεισφέρουν στη μερική ενεργειακή αυτονομία!

Όταν παίζεται ράγκμπυ

Το όλο έργο θα κοστίσει κοντά στα 620 εκατομμύρια ευρώ! Από αυτά το γήπεδο κοστίζει 282 εκ. ενώ η ανάπλαση γύρω από το οικοδόμημα, όπως καφετέριες, το πάρκινγκ, ξενοδοχεία και εστιατόρια θα κοστίσουν 42 εκ.! Η αντισειμσική προστασία κόστισε τελικά 92 εκ. ενώ το υπόλοιπο κόστος θα προστεθεί όταν φτιαχτούν οι  υποδομές πρόσβασης στο γήπεδο, προαστιακός, τρένα, μετρό, λεωφορία! Ο ιδιοκτήτης, μιας και αυτός το πληρώνει, είναι η μητροπολιτική περιοχή της Lille και η ομάδα θα πληρώνει ενοίκιο.

Τι κερδίζει όμως η ομάδα της Lille από το γήπεδο; Καταρχήν την εκμετάλλευση του όταν θα αγωνίζεται εκεί μαζί με τα ξενοδοχεία τα εστιατόρια και όλα τα συναφή! Ο Rudi Garcia ανέφερε ότι η εκμετάλλευση του γηπέδου θα ανεβάζει το μπάτζετ της ομάδας κατά 20 εκατομμύρια  ευρώ το χρόνο! Ο γενικός διευθυντής Paquet σχολιάζοντας τους κινδύνους που αποφέρει μια μεταφορά από ένα γήπεδο 18.000 θέσεων σε ένα των 50.000 είπε πως και αυτοί προβληματίζονταν αλλά βλέποντας τους φιλάθλους τους να γεμίζουν το Stade De France στους αγώνες του Champions League πιστεύουν ότι με μέσο όρο τους 37.000 με 40.000 φιλάθλους θα είναι υπερευχαριστημένοι! Συμπληρώνοντας το παραπάνω είπε ότι αυτό θα στηριχθεί και στις διάφορες επιτυχίες που θα έχει η ομάδα ποδοσφαιρικά! Σαν στόχος πάντως θεωρείται εφικτός αν σκεφτεί κανείς ότι η μητροπολιτική πόλη αριθμεί 1 εκατομμύριο κατοίκους ενώ άλλοι 3 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων!


Απ’ ότι ομολογούν και οι ίδιοι σκοπός τους είναι να ανεβάζουν σιγά σιγά το μπάτζετ ώστε να φτάσουν τους δύο πρώτους Lyon και Marseille, η PSG δεν πιάνεται νομίζω, και με μικρά και σταθερά βήματα να φτάσουν το επίπεδο των Barcelona, Man Utd και Real Madrid! Κάτι δύσκολο βέβαια αυτή τη στιγμή αλλά με σταθερά βήματα μπορεί και να πετύχει! Ένα τεράστιο βήμα είναι το γήπεδο!



            
             Grand Stade : la dernière ligne droite από LOSCTV

5 σχόλια:

birdy είπε...

Κοιτώντας το γήπεδο αυτό και βλέποντας και την Τούμπα ίδιο ρε παιδί μου!! μα τέτοια ομοιότητα.!!! Έτσι είναι να χαράζεις το παρόν κοιτώντας στο μέλλον.Μπράβο για το άρθρο σου.

Adons είπε...

Ναι birdy η ομοιότητά των δύο γηπέδων είναι καταπληκτική!χαχα.. Και το καλό είναι ότι αν μια διοίκηση ανακοινώσει ότι θα χτίσει γήπεδο σε άλλο μέρος θα πέσουμε να την φάμε κιόλας!Το καινούργιο γήπεδο φέρνει και περισσότερα έσοδα!!! Όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για τις ομάδες μας!

KANTHAR0S είπε...

Αυτό θα πει σχέδιο.

Unknown είπε...

Αρκετά δύσκολο το εγχείρημα, για να φτάσουν Barcelona και λοιπούς.. Αλλά, υπάρχει σχεδιασμός και αν υπάρξει πίστη στο πρόγραμμα, σε κάποια χρόνια θα μιλάμε για τη νέα γαλλική υπερδύναμη.

Εκπλήσσομαι με τη μεγάλη χωρητικότητα του γηπέδου. Θα χρειαστούν κι άλλα, σχετικά συχνά, events -πέρα των ποδοσφαιρικών αγώνων- για να καλυφθεί το κόστος. Δεν είμαι ειδήμονας, οπότε δέχομαι ότι έχουν κάνει τις κατάλληλες σκέψεις και ξέρουν πώς θα το καλύψουν.

Το πρόβλημα στις περιπτώσεις νέων γηπέδων είναι η γύρω περιοχή και η τοπική κοινωνία. Αυτό το λέω, διότι ανέφερες πώς νέο γήπεδο=έσοδα. Δεν είναι πάντα έτσι. Βραχυπρόθεσμα, ναι. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να έχουμε "κανιβαλισμό", δηλ. το γήπεδο να υποβαθμίζει σταδιακά την τοπική κοινωνία, λ.χ εμπορικά. Ελπίζω να υπάρξει αρμονία, ώστε ομάδα και πόλη να προοδεύσουν μαζί.

Υ.Γ. Εξαιρετικό άρθρο!

Adons είπε...

Jim και εγώ πιστεύω ότι είναι δύσκολο να φτάσουν το επίπεδο των μεγάλων και ιστορικών ομάδων τύπου Barcelona αλλά κάνεις δεν τουε απαγορεύει την φιλοδοξία! Μένει να το αποδείξουν.

Για την χωρητικότητα νομίζω ότι είναι αυτή που χρειάζεται η ομάδα. Το μυστικό είναι ότι ανήκει στην μητροπολιτική περιοχή της Lille και όχι στην ομάδα οπότε τα διαφορετικά events μάλλον είναι σίγουρα και μάλιστα ήταν ένας όρος που έθεσε το δημοτικό συμβούλιο να το θέσω έτσι να εγκρίνει το γήπεδο όταν το πρότεινε η LOSC Lille! Το γήπεδο ανήκει στην πόλη και θα το εκμεταλεύεται η πόλη όταν δεν θα το εκμεταλεύεται η ομάδα! Το καλό με την Lille είναι ότι είναι βιομηχανική πόλη και δεν στηρίζεται τόσο στο μικρό εμπόριο τύπου ψιλικατζίδικου και φαντάζομαι ότι για να δεχθεί η πόλη ένα τέτοιο project σε ποσοστό 80% μάλλον δεν θα υπάρξει αυτός ο ιδιότυπος κανιβαλισμός που λες. Ίσα ίσα που θα αναβαθμίσει και την περιοχή. Νομίζω είμαι της άποψης ότι από την στιγμή που ανήκει στο δήμο αυτή η αρμονία είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India