Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Olympique Lyonnais : Η ομάδα θαύμα σε παρακμή


Παρόλο που η ομάδα της Lyon ήταν και είναι ένα από τα περισσότερο υποστηριζόμενα Club στη Γαλλία δεν είχε καταφέρει ποτέ να πάρει το πρωτάθλημα μέχρι την χρυσή επταετία όπου κέρδισε και τα μόνα πρωταθλήματα που έχει στην κατοχή της. Από τότε παραμένει χωρίς τίτλο και η αγωνιστική της εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη όπου καμία ομάδα στη Γαλλία δεν ήταν ικανή να την κοντράρει! Είχε καταφέρει κάτι που είναι αδιανόητο για τη Γαλλία, να παίζει μόνη της μπάλα. Αυτά γινόταν τότε. Τώρα όμως τι γίνεται και ποιοι είναι οι λόγοι που είναι ήδη 15 βαθμούς μακριά από την κορυφή;

            15 Ιουνίου 1987 ήταν όταν ο επιχειρηματίας Jean Michel Aulas παίρνει τις τύχες της ομάδας. Η ομάδα τότε βρισκόταν στην αφάνεια και βολόδερνε στη Ligue 2! Το πλάνο του ήταν μέσα σε πέντε χρόνια να έχει ανέβει κατηγορία και να σταθεροποιηθεί εκεί ώστε να αναπτύξει το φιλόδοξο σχέδιό του OL-Europe! Για να μην τα πολυλογώ το πλάνο του έτυχε πιστής εφαρμογής και το 2000 προσλαμβάνεται σαν προπονητής ο Santini με τον οποίο κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της την season 2001-2002! Εκείνο το καλοκαίρι προσλαμβάνεται ο Le Guen και η κυριαρχία ξεκινά.
            Με εισήγηση του ο Aulas αγοράζει ότι ταλέντο υπήρχε στη Γαλλία (Diarra, Essien, Malouda, Keita, Bodmer, Abidal) και το προσαρμόζει στη Lyon δίνοντας σε νεαρούς απόφοιτους της ακαδημίας της κεντρικό ρόλο όπως ο Govou! Το ίδιο συνεχίστηκε και στα χρόνια του Houllier που δεν άλλαξε καθόλου το σύστημα του Le Guen και η κυριαρχία συνεχίστηκε. Ο επόμενος στη λίστα είναι ο Perrin που ενώ έκανε κάποιες αλλαγές η Lyon συνέχισε να κυριαρχεί αν και περισσότερο δύσκολα. Εκείνη την εποχή αποσύρεται ο Pernambucano. Ο Puel αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία και η παρακμή ξεκινά! Ο Aulas για να διορθώσει αυτό το λάθος χρίζει σαν προπονητή τον Garde που είναι και σήμερα.
            Ο Puel έκανε κάποια λάθη τα οποία η ομάδα της κοιλάδας του Ρουν πληρώνει ως σήμερα. Το μεγαλύτερο από όλα είναι ότι δεν κατάφερε να ταιριάξει τους παίχτες που ήρθαν στην ομάδα την εποχή του και μιλάμε για παίχτες που ξοδεύτηκαν  εκατομμύρια για να αποκτηθούν όπως Lloris, Ederson, Cissokho, Lisandro, Gomis, Gourcuff, Pjanic και Makoun! Τότε οι παίχτες αυτοί θεωρούνταν η αφρόκρεμα του championnat.
            Είναι απορίας άξιον πως τέτοιοι παίχτες δεν μπορούσαν να συνθέσουν ένα καλό σύνολο και εκεί είναι το δεύτερο λάθος του. Ενώ το ποδόσφαιρο εξελισσόταν η ομάδα της Lyon παρέμενε στάσιμη ως προς το σύστημα και τον τρόπο παιχνιδιού της. Μετά από τόσα χρόνια οι αντίπαλοι τους ήξεραν πώς να την αντιμετωπίσουν και παρ όλη την υπεροχή που έχουν οι παίχτες της ως μονάδες. Επιπλέον η ομάδα κουράστηκε παίζοντας με τον ίδιο τρόπο και ο κορεσμός ήταν κάτι που αναπόφευκτα έκανε την εμφάνισή του.
            Βλέποντας αυτά ο Aulas έχρισε το Remi Garde ως προπονητή και του έδωσε εντολή να διορθώσει τα κακώς κείμενα στην ομάδα. Ο ίδιος συνέχισε την προσφιλή του τακτική  να πουλά παίχτες με τους Pjanic και Makoun να αποχωρούν από την ομάδα. Έτσι άφησε τον Garde με περιορισμένο ρόστερ να τα βγάλει πέρα. Η απειρία του όμως μιας και είναι η πρώτη του χρονιά ως προπονητής οδηγεί ως τώρα σε μεγαλύτερη απογοήτευση τους πολλούς υποστηρικτές της Lyon. Ο ίδιος έμεινε πιστός στο ίδιο σύστημα και επιπλέον τη σκυτάλη στην μάζωξη των ταλέντων ανέλαβε η PSG.
             Παίζοντας το ίδιο σύστημα και τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού και έχοντας μάλιστα και περιορισμένο ρόστερ είναι απολύτως λογικό να μην μπορεί να σταθεί και στις 4 διοργανώσεις που συμμετέχει κάτι που εξηγεί γιατί φαίνεται τόσο κουρασμένη ως ομάδα. Έτσι μοιραία, οι εμφανίσεις στο πρωτάθλημα δεν είναι ανάλογες των προηγούμενων ετών και οι ήττες από ομάδες τύπου Caen και Nancy μάλλον έρχονται φυσιολογικά.
            Η Olympique Lyonnais όμως παραμένει κεφάλαιο για το championnat και θα ήταν λάθος να την ξεγράψουμε ως ομάδα από τώρα. Η παρακμή της είναι πασιφανής αλλά στην πόλη της Lyon έχουν εμπιστοσύνη στον νεαρό αυτόν προπονητή ότι μπορεί να τους βγάλει από την κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Κοντός ψαλμός αλληλούια που λέμε και εμείς εδώ στα μέρη μας.

ΥΓ : Φυσικά αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους που εγώ νομίζω ότι φταίνε για την σημερινή κατάσταση της Lyon και φυσικά θα μου ήταν πολύ ευχάριστο αν έχει κάποιος άλλη άποψη να την καταθέσει ή αν έχει άλλους λόγους που δεν έχω εντοπίσει!

9 σχόλια:

Μικρός Σκάουτερ είπε...

Καλησπέρα φίλε Adons.

Καταρχήν, εξαιρετικό κείμενο/αφιέρωμα. Η Λυών είναι περίεργη ομάδα, η οποία οφείλει πολλά πρώτα απ'όλα στον Ολάς. Ο πρόεδρος είναι και τρελός με την ομάδα αλλά και γάτα. Για εμένα έχει πέσει σε περίοδο παρακμής και αυτό που θα τη ξυπνήσει είναι ένα ηχηρό χαστούκι, να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ για παράδειγμα.

Ο Ολάς όμως έχει ένα θέμα: Με τους προπονητές. Ο νυν τεχνικός της ομάδας είναι άγουρος, αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη του σεζόν σαν προπονητής σε μεγάλη ομάδα. Ο Πιέλ ήταν κατώτερος των περιστάσεων, ενώ αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί έφυγε ο Λε Γκεν, αυτός έκανε τρομερά πράγματα και έχει συνδέσει το όνομα του με τις μεγάλες εποχές της Λυών.

Το υλικό της Λυών, περιορισμένο μεν πλην όμως ποιοτικότατο. Ο Σισόκο είναι σύγχρονο αριστερό μπακ, ανεβοκατεβαίνει με ευκολία, έχει καλή σέντρα και αντοχές. Ο Λόπεζ είναι μηχανή των γκολ αρκεί να τον αξιοποιήσει κανείς, κοινώς, χρειάζεται έναν καλό σερβιτόρο. Ο Πιάνιτς ήταν ως έναν βαθμό τέτοιος αλλά δεν υπάρχει πλέον ενώ ο Γκουρκίφ δεν έχει δέσει με την ομάδα. Τέλος, ο Γιορίς είναι τερματοφύλακας κλάσης αλλά αν δεν έχεις μπροστά σου καλούς αμυντικούς, τι να το κάνεις;

Καταλήγω, λοιπόν, πως το μεγάλο πρόβλημα της Λυών φέτος είναι η άμυνα. Όχι τόσο τα ακραία μπακ όσο το δίδυμο στην άμυνα, ο Κρις έχει μεγαλώσει και δεν έχει δίπλα του κάποιον άξιο συμπαραστάτη, Λόβρεν, Μενσά είναι καλοί για μπακ απ.

Υ.Γ Λείπει και ο αντικαταστάτης του τεράστιου Ζουνίνιο. Έχει φύγει εδώ και αρκετά χρόνια και όμως ακόμη και τώρα φαίνεται πως λείπει αυτός ο πλέιμέικερ από την ομάδα.

Adons είπε...

Μικρέ Σκάουτερ την καλησπέρα μου...

Η αλήθεια είναι ότι αυτά που λες τα σκεφτόμουν όταν έγραφα το άρθρο αλλά δεν ήθελα να τα αναφέρω και λόγο χώρου αλλά και λόγο ότι θα αναλωνόμουν σε πολλές λεπτομέριες που μπορεί να κούραζαν. Χαίρομαι που μου δίνεις αυτή την ευκαιρία.
Στο ψητό λοιπόν...
Ο Aulas λειτούργησε τη Lyon σαν μία επιχείρηση περισσότερο και λιγότερο σαν μια ποδοσφαιρική ομάδα με τα αποτελέσματα να τα βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Τίτλοι και κυρίως οικονομική ευρωστία σε σημείου που να είναι μια από τις πιο πλούσιες ομάδες του κόσμου. Μάλιστα έχει κατηγορηθεί για αυτό. Φυσικά δεν λέω για την αγάπη του στο club που είναι πασιφανές πόσο την αγαπά και πόσο τρελός είναι για αυτή. Μάλλον φέτος θα μείνει εκτός Ch.L. οπότε θα περιμένουμε την αντίδρασή του.

Θα διαφωνήσω μαζί σου για τους προπονητές αφού ο Santini έφυγε για χάρη της εθνική Γαλλίας, ο Le Guen δεν ανανέωσε γιατί περίμενε συμβόλαιο από αγγλικό σύλλογο που δεν ήρθε ποτέ, ο Houllier λόγο ...της καρδιάς του. Στήριξε ακόμη και τον Puel όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Τοπ ίδιο κάνει και τώρα με τον Garde.

Αυτό όμως που λειπει περισσότερο από την ομάδα είναι όπως πολύ σωστα λες ο Playmaker. Από τότε που έφυγε ο Juninho δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να τον αντικαταστήσει! Θα συμφωνήσω ότι ο Pjanic θα μπορούσε να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο και βέβαια με τα χρόνια και την εμπειρία που θα αποκτούσε θα μπορούσε να εξελιχθει σε top playmaker. O Gourcuff σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο και αυτό είναι μια μεγάλη απογοήτευση γαι του φίλους της Lyon.

Και θα προσυπογράψω επίσης αυτό που λες για την άμυνα. Ο Cris μεγάλωσε και δεν αντέχει πολλά παιχνίδια αλλά το να βρεις ηγέτη στην άμυνα είναι δύσκολο και φυσικά οι υπόλοιποι αμυντικοί δεν μπορούνα να παίξουν αυτό το ρόλο.

Το καλοκαίρι πάντως το αναμένω με μεγάλη προσμονή περιμένοντας να δω την αντίδραση του Aulas στο παιδομάζωμα της PSG.

Unknown είπε...

Μάλιστα… Πρόβλημα στην άμυνα και στη δημιουργία.
Απ’ ότι καταλαβαίνω Αντώνη, δεν βλέπεις ν’ αλλάζει η εικόνα με το υπάρχον ρόστερ.
Και πως ν’ αλλάξει… Αν νικήσει η Μαρσέιγ την Εβιάν θα την περάσει και αυτή, ρίχνοντας την στην 8η θέση.

Πολύ καλό το αφιέρωμα φίλε. Πάλι έγραψες !!!

Unknown είπε...

Το να διατηρηθείς στην κορυφή είναι πολύ πιο δύσκολο από το να τη φτάσεις (γνωστό αυτό). Πολύ περισσότερο στη Γαλλία, όπου σήμερα είσαι πρώτος και σε δύο χρόνια μπορεί να παίζεις για τη 10άδα. Άρα, η 7ετής επιτυχία της Lyon είναι ένα μικρό θαύμα.
Το ότι δεν πάνε καλά, μου δείχνει ένα πράγμα: έκαναν τον κύκλο τους. Λογικό είναι. Όπως είπες, δυνάμωσαν και οι άλλοι, αλλά από κάποιο σημείο και έπειτα, αρχίζουν και τα λάθη. Θέλω να πω, ότι ο κύκλος δεν κλείνει μόνο από κορεσμό παιχτών/ προπονητή, αλλά και από κορεσμό της διοίκησης, ο οποίος οδηγεί πολλές φορές σε παρορμητισμούς και λάθη. Συνήθως, αυτά προέρχονται από υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σου ή από μη καλή εκτίμηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών (ζεις στο "συννεφάκι" σου, ότι είσαι ο κορυφαίος, και χάνεις την εξέλιξη).

Σαφώς και δεν πρέπει να ξεγράψει κανείς τη Lyon (άλλωστε, στην 7ετία της, μόνο η ίδια η εθνική Γαλλίας την ξεπερνούσε σε φήμη). Δεν μπορώ να ξεχάσω, την προσμονή πριν από τα νοκ άουτ παιχνίδια της στο Ch.League.. Αλλά, θα ήθελα να μείνει εκτός Ch.League φέτος. Απλά, γιατί πιστεύω ότι θα της κάνει καλό.

KANTHAR0S είπε...

Πολύ όμορφα.

Η Λιόν έκατσε εφτά χρόνια. Δεν είναι και λίγα. Πολύ απλά ανέλαβε τον πάγκο της ομάδας ο χρόνος. Κάποια στιγμή θα ερχόταν η φθορά. Η διαφορά του τώρα με το τότε είναι ότι τα ταλέντα της φεύγουν πολύ νωρίς. Ίσως για να μην χάσουν μεταπωλητική αξία ή μπορεί να ζητάνε τον ουρανό με τα άστρα για ανανέωση. Και κάτι τελευταίο: αν υπάρχει πρόβλημα στα σέντερ μπακ, τότε αυτό αφορά κυρίως την αμυντική γραμμή. Η άμυνα συνοψίζεται στην συμπεριφορά όλων των παιχτών, όχι μόνο της αμυντικής τετράδας. Και σε τελική ανάλυση από πότε οι γαλλικές ομάδες είχαν καλούς αμυντικούς;

Αυτό που έκανε η Λιόν, πρέπει να κάνει και η Παρί. Η Γαλλία βρίθει από ταλέντα που περιμένουν τη σειρά τους. Η Παρί μπορεί να τα μαζέψει, να προωθήσει παίχτες απ΄πο τις αξιόλογες ακαδημίες της και να ξεκινήσει την δική της εποχή.

Adons είπε...

Φίλε μου betonia...
θα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι ότι την κριτική που γράφω στο κυρίως άρθρο είναι σε σύγκριση με την χρυσή επταετία. Σε καμία περίπτωση δεν λέω οτι αυτή τη στιγμή η Lyon δεν έχει καλή άμυνα. Από πολλές ομάδες δεν υπάρχει καν θέμα σύγκρισης στο θέμα της άμυνας. Το σίγουρο είναι ότι δέχεται πιο εύκολα γκολ από ομάδες που γενικά δεν φημίζονται για την επιθετική τους ικανότητα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την επιθετική δημιουργία...
Όσον αφορά την είκόνα της ομάδας έχω την εντύπωση ότι θα κάνει δυνατό τέλος αφού θα έχει αποκλειστεί σε κάποιες από διοργανώσεις που θα συμμετέχει. Μην περιμένουμε όμως μεγάλες αλλαγές.

Adons είπε...

Jim έχεις δίκιο ότι ο Aulas κάπου έχασε την μπάλα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα κάποιες επιλογές που δεν του βγήκαν. Γιατί δεν μπορείς να πεις κακή επιλογή τον Lloris ή Gourcuff...Αλλά όπως λες κάπου έχασε τις εξελίξεις!
Πάντως μου κάνει έκπληξη που με όσους το έχω συζητήσει θα ήθελαν να μην μπει στο Ch.L. για να συνετιστεί κάπως!

Adons είπε...

Βλέπω Κάνθαρε έχεις μια ιδιαίτερη συμπάθεια στην ομάδα της πρωτεύουσας. Περιμένεις πως και πως να κυριαρχήσει στη Γαλλία! Μεχρι τώρα τα ψιλοκαταφέρνει! Δεν ξέρω αν αυτό είναι το πλάνο των Αράβων να αγοράσει ότι ταλέντο υπάρχει στη Γαλλία ή γενικά ότι υπάρχει στον κόσμο αλλά τέλος πάντων. Προς το πάρον βρίσκεται σε καλό δρόμο όπως έδειξε το καλοκαίρι.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που λές για την άμυνα και την αμυντική γραμμή. Η αλήθεια είναι έχω διαβάσει πολλά άρθρα που αναφέρονται ακριβώς σε αυτό, στο ότι φεύγουν πολύ νωρίς από τη Γαλλία με αποτέλεσμα πολύ από αυτούς να αποτυγχάνουν τελείως. Μάλιστα λένε ότι πολλά από τα ονόματα που ακούγονται για μεταγραφή στο εξωτερικό είναι ακόμη ανώριμοι σαν παίχτες για αυτό το μεγάλο βήμα.

KANTHAR0S είπε...

Στη Γαλλία υποστηρίζω Παρί! Εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India