Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ένα πείραμα που πρέπει να πετύχει


Πριν κάποια χρόνια, θυμάμαι, όλες οι ομάδες τις Ευρώπης, μέχρι και ο Ολυμπιακός, έψαχναν Γάλλους προπονητές να προσλάβουν μιας και τότε ήταν must! Ήταν η εποχή της κυριαρχίας της Lyon και όλοι είχαν μείνει άφωνοι με τα επιτεύγματά της. Το project όμως δεν προχώρησε και κυριάρχησαν οι Ισπανοί(!) και οι Ιταλοί προπονητές που είναι πάντα στη μόδα. Όλη η νέα γενιά των Γάλλων προπονητών είτε βρίσκονται στην ανεργία είτε προπονούσαν ομάδες της Γαλλίας. Μέχρι που η Roma ανακοίνωσε την πρόσληψη του Rudi Garcia!


Η ομάδα της Ρώμης από την πρόσληψη του Luis Enrique προσπαθεί να δημιουργήσει μια καινούργια σχολή στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Προσπαθεί να παίξει ένα πιο επιθετικό ποδόσφαιρο από αυτό που κυριαρχεί στη χώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχει καταφέρει ως τώρα με ιδιαίτερη επιτυχία. Η πρόσληψη του Garcia ταιριάζει σε αυτό το project και όλοι ελπίζουν σε καλύτερα αποτελέσματα, και οι ιδιοκτήτες της Roma αλλά και οι Γάλλοι προπονητές γενικότερα.

Γιατί ταιριάζει ο Garcia στη Roma; Διότι είναι ένας προπονητής με επιθετική φιλοσοφία. Του αρέσει η ομάδα του να έχει την κατοχή της μπάλαςLille είχε 60% κατά μέσο όρο) και να ανεβάζει πολλούς παίχτες στην επίθεση. Μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει σύστημα με το 4-3-3 να είναι αυτό που χρησιμοποιεί. Υπάρχουν παιχνίδια που η Lille στραγγάλισε τον αντίπαλό της. Επιπλέον ένα άλλο χαρακτηριστικό του είναι ότι αναδεικνύει παίχτες. Hazard, Cabaye, Rami, Digne είναι μερικοί από αυτούς.

Τα αρνητικά του είναι ότι αφήνει πολλές φορές την άμυνά του εκτεθειμένη που είναι λογικό αφού ανεβάζει πολλούς παίχτες στην επίθεση με αποτέλεσμα να κυνηγά το σκορ σε αρκετά παιχνίδια. Επιπλέον στα αρνητικά μπορεί να θεωρηθεί ότι οι ομάδες του λέγονται περιπαιχτικά ως diesel ομάδες δηλαδή ομάδες του δεύτερου γύρου.

Το αν θα πετύχει εξαρτάται από τα παρακάτω ερωτήματα. Θα αντέξει στη πίεση των Ρωμαίων φιλάθλων; Θα καταφέρει να μείνει στον πάγκο μέχρι να πάρει μπρος η diesel ομάδα του; Πως θα χειριστεί τις σημαίες Totti και De Rossi; Πως θα πείσει τους τακτικά άριστους Ιταλούς να παίξουν πιο ελεύθερα; Και τέλος πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι αφήνει την άμυνά του εκτεθειμένη όταν απέναντί του θα έχει πολύ πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος και ο χρόνος!

Ο Garcia είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές της Γαλλίας έχοντας δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής κατά την πεντάχρονη θητεία του στη Lille. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εκπληκτική ομάδα που πήρε το νταμπλ στη Γαλλία; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τα εκπληκτικά πράγματα που έκανε η τριάδα των μέσων Mavouba, Cabaye, Balmont; Η επιτυχία ή η αποτυχία του θα καθορίσει κατά πόσο οι Γάλλοι προπονητές μπορούν να σταθούν σε μια ομάδα με μεγάλη πίεση και αν είναι καλοί στο man management! Αν επιτύχει θα ανοίξει και ο δρόμος και για άλλους Γάλλους προπονητές. Και για αυτό το λόγο ο Garcia είναι ένα πείραμα που πρέπει να πετύχει.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ σε πολλά σημεία του άρθρου,όπως στο ότι ο Garcia ταιριάζει στο επιθετικό ποδόσφαιρο που αρέσκεται να παίζει η Roma και ότι για να πετύχει θα παίξουν ρόλο πολλές συγκυρίες(σχέσεις του με βεντέτες,πρώτα αποτελέσματα κ.ά.)..
τουλάχιστον αρχικά οι ultras τον στηρίζουν...
θα ήθελα και την προσωπική σου εκτίμηση αν θα πετύχει ή όχι...εγώ προσωπικά τον πιστεύω...ίδωμεν!

Unknown είπε...

Θαύμασα το άρθρο σου, αλλά θα σταθώ σε μια ερώτησή σου: Πως θα πείσει τους τακτικά άριστους Ιταλούς να παίξουν πιο ελεύθερα;

Η Roma είναι μια ομάδα με περισσότερο επιθετική φιλοσοφία (σε σχέση με τις περισσότερες ιταλικές ομάδες). Είναι, όμως τόσο άριστη σε επίπεδο τακτικής; Αν επικρατεί ο επιθετικός χαρακτήρας έναντι της τακτικής, δεν αμφιβάλλω ότι ο Garcia θα πετύχει. Κι αν, όντως, είναι ένα πείραμα για την πορεία των Γάλλων προπονητών γενικότερα, τότε, στο μέλλον θα περιμένουμε κι άλλους στο campionato.

Adons είπε...

Φίλε μου καλά κάνεις και τον στηρίζεις και καλά κάνουν και οι ultras διότι είναι ένας καλός προπονητής. Πρώτη φορά αναλαμβάνει ομάδα εκτός Γαλλίας και περιμένω με ενδιαφέρον να δω αν θα τα καταφέρει. Οπότε θα μου επιτρέψεις να είμαι λίγο επιφυλακτικός ως προς αυτό το θέμα. Το πιο σημαντικό του επίτευγμα είναι ότι ουσιαστικά κατάφερε να ανεβάσει επίπεδο την Lille και να θεωρείται πια ομάδα 6αδας στη Γαλλία. Με βάση τα προσόντα που έχει μπορεί να πετύχει στη Ρόμα και να την ανεβάσει επίπεδο, όπως επίσης και να της δώσει μια συγκεκριμένη ταυτότητα. Το θέμα είναι να αντέξει την πίεση. Νομίζω εκεί θα κριθεί κυρίως η πορεία του και μετά στα αποτελέσματα που θα φέρει στην αρχή της season. Αν του κάτσουν καλά τα αποτελέσματα στην αρχή τότε θα μείνει για πολύ καιρό στη Ρώμη. Και εγώ τον πιστεύω σαν προπονητή αλλά έχω την εντύπωση ότι δύσκολα θα αντέξει. Ελπίζω να με διαψεύσει!!!

Adons είπε...

Δημήτρη αυτό που θέλω να πω είναι ότι στη Γαλλία οι ομάδες και οι παίχτες ρισκάρουν πιο εύκολα απ' ότι στην Ιταλία. Πολύ δύσκολα θα δεις ιταλική ομάδα, ακόμη και τη Ρόμα, να ξεφεύγει πολύ τακτικά. Ο Garcia σε όλες τις ομάδες του προσπάθησε να έχει μια τριάδα στο κέντρο άψογη τακτικά. Μια τριάδα που δεν θα ξέφευγε ποτέ τακτικά. Οι υπόλοιποι έπαιζαν με ρίσκο, ακόμη και οι αμυντικοί. Το ζήτημα που θέτω κινήται σε αυτή τη βάση, Πως δηλαδή θα κάνει τους υπόλοιπους να πάρουν ρίσκα στο παιχνίδι. Στη Ρόμα μέχρι τώρα αυτό που βλέπαμε ήταν μια ομάδα όπου όλοι δεν επαιζαν ούτε ελεύθερα ούτε χωρίς ρίσκο. Ήταν μια ενδιάμεση κατάσταση όπου κανείς δεν ήξερε ή δεν τον ενδιέφερε τι πρέπει να κάνει

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India